Gerul a făcut prima victimă a acestui sezon, la Buzău

19 noiembrie 2018 | 0 comentarii |

Pe parcursul nopții, județul s-a aflat sub avertizare de cod galben de ninsori, iar prima zăpadă din sezonul rece a provocat deja probleme, fiind consemnat chiar și un deces care se pare că se datorează temperaturilor scăzute.

 

După o toamnă blândă, cu temperaturi primăvăratice, sezonul rece și-a făcut simțită prezența în județul Buzău începând de duminică seara, odată cu intrarea în vigoare a primei avertizări meteo de ninsoare. Buzăul s-a aflat sub cod galben de ninsori timp de 12 ore, începând de aseară, de la ora 22.00, până azi la ora 10.00. Din păcate, incidentele neplăcute nu au întârziat să apară în acest interval. În această dimineață a fost descoperită prima victimă pe care temperaturile scăzute o fac în acest sezon, în persoana unui bărbat de aproximativ 60 de ani, găsit decedat în toaleta bisericii din incinta Cimitirului Eroilor. Cercetările la fața locului sunt încă în desfășurare, iar din primele informații se pare că este vorba de o persoană fără adăpost, a cărei identitate nu a fost stabilită încă, victima neavând asupra sa nici un fel de document.

Bărbatul decedat a fost găsit în această dimineață și se presupune că ar fi încercat să își găsească adăpost în timpul nopții dar a decedat din cauza hipotermiei, la care s-ar putea adăuga și afecțiuni de natură cardiacă ce s-au acutizat din cauza temperaturilor scăzute la care bărbatul a fost expus timp îndelungat.

La fața locului a fost trimis și un echipaj de la Serviciul Județean de Ambulanță, însă pentru victimă nu se mai putea face nimic, cauzele exacte ale decesului urmând a fi stabilite în urma autopsiei.

 

Deși neînsemnate cantitativ, ninsorile căzute azi-noapte au creat probleme și pe șoselele din județ, cea mai gravă situație fiind consemnată la Oreavu, unde un autocar cu 15 persoane la bord s-a răsturnat, după ce șoferul a pierdut controlul volanului din cauza carosabilului alunecos. Din fericire, niciunul dintre ocupanții autovehiculului nu a fost rănit grav, însă nouă persoane au fost transportate la spital pentru investigații, întrucât acuzau dureri în urma traumatismelor suferite. Pe parcursul nopții au mai fost consemnate cinci evenimente rutiere, cu un singur rănit ușor.

Pe toate drumurile naționale din județ au acționat 35 de utilaje care au împrăștiat material antiderapant, iar intervenția acestora va fi în continuare necesară, întrucât se anunță lapoviță și ploi, condiții în care există riscul apariției poleiului.

Pentru că și în perioada următoare se așteaptă o răcire a vremii, medicii specialiști atrag din nou atenția că trebuie evitată expunerea, timp îndelungat, la temperaturile scăzute. Aceștia le recomandă, mai ales pacienților cu boli cronice și persoanelor vârstnice, să nu se aventureze pentru perioade lungi afară din casă și să poarte îmbrăcăminte adecvată, iar dacă în urma afecțiunilor de care suferă li s-a recomandat tratament, să și-l administreze și să respecte recomandările medicului curant.

 

Expunerea îndelungată la temperaturi scăzute, asociată cu umezeală și vânt, afectează în mod special zonele cutanate neacoperite, precum și extremitățile corpului. Mai exact, este vorba de zona feței, nasul urechile și degetele de la mâini și de la picioare, părți care prezintă cel mai ridicat risc de degerături. Degerăturile pot duce la apariția de cheaguri de sânge în vasele sangvine, cheaguri ce vor îngreuna buna circulație a sângelui.

Din această cauză, la apariția celor mai mici semne de degerătură este recomandată consultarea de urgență a unui medic. „Persoanele vârstnice, în special cele cu afecțiuni cardiace și respiratorii, trebuie să evite deplasările și frecventarea locurilor aglomerate, care creează premisele decompensării în condiții de temperaturi scăzute. O atenție specială va fi acordată copiilor, care nu trebuie lăsați să aștepte în interiorul autovehiculelor parcate și nu trebuie transportați pe distanțe lungi în vehicule fără posibilități de climatizare”, recomandă medicul urgentist Lhuana Zissu, directorul Ambulanței Buzău.

Nu în ultimul rând, medicii recomandă persoanelor din grupele de risc să se vaccineze antigripal, pentru că odată cu răcirea vremii se intensifică și circulația virusului gripal. Bolnavii cronici, vârstnicii, copiii și femeile gravide sunt categoriile cele mai vulnerabile din acest punct de vedere, fapt pentru care este recomandat să se vaccineze pentru a evita complicațiile gripei ce pot fi dintre cele mai drastice, în cazul în care nu au făcut-o până la acest moment.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*