Persoanele cu degeraturi si cazurile sociale, griji in plus pentru autoritatile buzoiene

11 ianuarie 2017 | 0 comentarii |

La Spitalul Judetean de Urgenta au ajuns trei persoane cu degeraturi, una dintre ele in stare grava. Politistii locali au fost nevoiti chiar sa demoleze un adapost improvizat, pentru a-i convinge pe oamenii strazii sa se cazeze in spatiile puse la dispozitie de autoritati.

 

Spital zapadaIn aceste zile cu temperaturi foarte scazute si zapada din abundenta, printre cei care sunt cei mai expusi riscului de hipotermie si degeraturi sunt oamenii strazii, care, in lipsa unui adapost, sunt nevoiti sa petreaca un timp indelungat expusi acestor conditii nefavorabile. La Spitalul Judetean de Urgenta (SJU) Buzau au ajuns, insa, si persoane care desi au tot ce le trebuie pentru a se proteja, nu si-au luat masuri de precautie si, in urma unei expuneri indelungate la ger, au suferit degeraturi, unele dintre ele destul de grave.

Potrivit puratorului de cuvant al SJU Buzau, Adriana Bratosin, in ultimele 24 de ore au ajuns la Unitatea de Primire Urgente patru persoane afectate de ger. Una dintre acestea este un barbat in varsta de 65 de ani, din Galbinasi, care are degeraturi grave la maini si la picioare, de gradele trei si patru, si care a fost internat pe Sectia Chirurgie Plastica. Acesta este al treilea caz de degeraturi inregistrat la Buzau, un barbat din Cozieni si o femeie din Buzau fiind internati la Chirurgie Plastica in perioada in care Buzaul s-a aflat sub Cod rosu de ger si viscol.

 

UPU-hol-spital_3635Un alt barbat afectat de frig este din Candesti si a fost adus la spital cu ambulanta, in stare de ebrietate. Pentru ca medicii au identificat si existenta unor probleme cardiace, acesta a fost internat pe Sectia Cardiologie, unde i se asigura monitorizare si ingrijire atat pentru degeraturi cat si pentru problemele cardiace.

Alte doua persoane aduse de ambulante, azi-noapte, la UPU au fost redirectionate catre Centrul de Zi si de Noapte din subordinea Primariei Buzau, intrucat dupa evaluarea medicala s-a constatat ca acestea nu necesitau internare sau ingrijiri speciale, aveau nevoie doar de adapost si de hrana calda.

Ieri, dupa ce s-au transmis avertizarile de vreme rea pentru Buzau, la maternitate au fost transportate si internate 13 femei gravide aflate in ultima luna de sarcina, pentru monitorizare si supraveghere. Alte 53 de persoane dependente de hemodializa au fost internate pe sectiile Spitalului Judetean.

 

adapost gerPentru ca oamenii strazii, asa cum se stie, sunt cei mai vulnerabili in fata gerului, autoritatile locale au luat masuri pentru a se evita situatiile neplacute si au pus la dispozitia acestora Centrul De zi si de Noapte, unde acestia isi pot gasi adapost in aceste zile. Este insa nevoie de munca de lamurire pentru ca multi dintre ei sa fie convinsi sa isi abandoneze adaposturile improvizate de pe strazi si sa fie dusi in adapost, unde li s-au oferit conditii de igienizare, un pat curat si mancare calda.

Odata cu instituirea noilor coduri de avertizare meteo, politistii locali au mers cu ceai cald si l-au impartit celor blocati in trafic, dar au reluat si actiunile de identificare a oamenilor strazii si de indrumare a acestora catre adapostul Primariei. Acestia sunt permanent pe strazi si desfasoara actiuni sustinute pentru identificarea persoanelor fara adapost si indrumarea acestora catre Centrul de Zi si de Noapte.

In cele mai multe cazuri, oamenii strazii accepta „oferta” si merg sa se cazeze in centrul special amenajat de municipalitate, insa sunt si cazuri in care acestia prefera sa ramana pe strazi, de teama ca adaposturile pe care si le-au facut le vor fi ocupate, intre timp, de altie persoane aflate in aceeasi situatie.

 

demolare cort crangAstfel, in ultimele 24 de ore au fost identificate in gara si in diverse zone ale orasului 23 de persoane care au fost consiliate in privinta riscurilor la care se expun dormind in frig, fiind indrumate catre adapostul pus la dispozitie de autoritati. Intr-unul dintre cazuri, politistii locali au fost nevoiti sa recurga chiar la masuri extreme, dispunand demolarea unui adapost pe care trei oameni ai strazii si-l improvizasera in Parcul Crang. Acestia au refuzat sa isi paraseasca adapostul, motivand ca au acolo toate conditiile necesare, iar pentru a-i determina sa se mute in Centrul de Zi si de Noapte s-a luat masura demolarii cortului improvizat.

Politistii locali fac un nou apel catre buzoieni sa semnaleze la numarul de telefon 0238/955 fiecare caz de persoana fara adapost de care au cunostinta, pentru a se lua imediat masura preluarii acestora si internarii in adapostul Primariei.

Saptamana trecuta, politistii locali au adunat de pe strazi 15 persoane fara adapost, pe care l-au indrumat catre Centrul de Zi  si de Noapte, 14 dintre acestea acceptand sa ramana cazate aici, in timp ce unul dintre oamenii strazii a refuzat.

 

viscol - electricaPe de alta parte, autoritatile judetene au anuntat ca incepand cu ora 13.00, toate drumurile  judetene au fost redeschise circulatiei, iar angajatii Electrica sunt la datorie si lucreaza pentru rezolvarea tuturor problemelor aparute in urma viscolului si ninsorii, potrivit anuntului facut de presedintele Consiliului Judetean, Petre Emanoil Neagu.

Totodata, Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta anunta ca incepand cu ora 12.35 s-a redeschis circulatiei, cu restrictie de 3,5 tone, DN2B Buzau – la limita cu judetul Braila, iar la ora 12.50 s-a redeschis, in aceleasi conditii, DN2C Costesti-Padina.  Totodata, incepand cu ora 12.45 s-a redeschis circulatiei DN2 E85, pentru toate categoriile de autovehicule.

 

 

         

 

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*