Un copil de noua luni, cel mai tanar pacient cu implant cohlear bilateral

Acesta a fost operat de o echipa de medici de la spitalul Marie Curie, fiind diagnosticat la scurt timp de la nastere cu hipoaciuzie bilaterala profunda.

 

Dr. Dan Cristian Gheorghe

Dr. Dan Cristian Gheorghe

O echipa de medici specialisti ORL de la spitalul Marie Curie, coordonata de dr. Dan Cristian Gheorghe si dr. Alexandra Neagu a realizat, in premiera, o operatie de implant cohlear bilateral pe un pacient in varsta de doar noua luni. Procedura si operatia in sine nu mai constituie de mult o noutate in sistemul medical romanesc, insa a fost prima data cand un pacient cu o varsta atat de frageda a fost supus unei asemenea interventii. Anuntul privind aceasta premiera medicala a fost facut ieri, la cateva zile dupa operatie, dupa ce medicii s-au convins ca evolutia pacientului este una favorabila si acesta se afla in prezent in afara oricarui pericol. „Este cel mai mic pacient pediatric din Romania si, totodata, cel mai mic pacient implantat bilateral. Speram sa mentinem o varsta scazuta la implantarea pacientilor nostri, pentru un rezultat de reabilitare auditiv-verbala cat mai bun”, a declarat cu aceasta ocazie medicul Dan Cristian Gheorghem unul dintre coordonatorii echipei de chirurgi ORL care a efectuat operatia. Acesta a mai explicat ca este deosebit de important ca deficientele de auz sa fie descoperite la cat mai scurt timp de la nastere, astfel incat implantul cohlear sa poata fi facut cat mai devreme, inainte ca pacientul sa ajunga la varsta la care incepe sa deprinda limbajul. In caz contrar, copiii cu deficiente de auz vor avea serioase probleme in a invata sa vorbeasca, si chiar daca vor beneficia ulterior de un astfel de implant, recuperarea va fi foarte anevoioasa.

 

screening auditivIn cazul de fata nu se pune problema unor astfel de complicatii, copilul urmand sa aiba auzul dzvoltat aproape normal datorita implanturilor in  momentul in care va incepe sa deprinda limbajul. Cele doua implanturi vor fi conectate la un procesor  care va fi montat peste o luna, iar din acel moment va urma o scurta perioada de acomodare, dupa care copilul va auzi normal. Medicul Alexandra Neagu a precizat ca in acest caz, ca si in celelalte situatii de copii nascuti cu probleme auditive, extrem de important a fost screeningul auditiv efectuat imediat dupa nastere, care depisteaza de timpuriu problemele respective, creand astfel posibilitatea unei interventii timpurii pentru corectare.

In cazul de fata, pacientul a fost depistat cu hipoacuzie bilaterala severa la varsta de trei luni, chiar de catre dr. Alexandra Neagu, in urma efectuarii screeningului auditiv.

 

Dr. Alexandra Neagu

Dr. Alexandra Neagu

Initial, interventia terapeutica a constat in protezarea auditiva efectuata la varsta de patru luni, iar cinci luni dupa aceea, copilul a fost operat pentru a i se monta cele doua implanturi cohleare care il vor ajuta sa auda fara a mai avea nevoie de proteze.

Cele doua implanturi au nevoie, pentru a functiona optim, de un procesor care are rolul de a prelua sunetele cu ajutorul unui microfon si a le transforma in intonatie digitala. Aceasta informatie este transmisa printr-o antena externa a procesorului catre implanturile montate sub piele, iar acestea convertesc datele in impulsuri electrice care se transmit unor electrozi montati in cohlee. La randul lor, acesti electrozi stimuleaza nervul auditiv, care transmite impulsurile catre creier, acesta interpretandu-le ca sunete.

Pana acum, cel mai tanar pacient supus unei interventii de implant cohlear bilateral era un copil de 10 luni, operat in luna octombrie a anului trecut de o achipa de specialisti de la Targu Mures.

Desi pare o procedura extrem de sofisticata, vestea cea buna este ca aceste interventii de implant cohlear sunt decontate de CNAS, deci nu presupun niciun fel de cheltuieli din partea parintilor copiilor depistati cu astfel de probleme.


Categorii: Actual, Medici, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*