Investitie de 41.000 de euro pentru depistarea deficientelor de auz la copiii sub un an, la Spitalul „Marie Curie”

23 ianuarie 2014 | 0 comentarii |

Cabinetul va fi complet modernizat in luna aprilie si se va numara printre putinele unitati din tara unde se pot testa, diagnostica si trata deficientele de auz ale pacientilor mai mici de 12 luni.

 

10auz_13c574f2b3

Un modern cabinet de audiologie, pentru investigatii si reglaje de implant cohlear, va deveni accesibil, in cursul lunii aprilie, la Spitalul de Copii „Marie Curie” din Bucuresti. In urma unei investitii de 41.000 de euro,  realizata de Asociatia Audiosofia, unitatea medicala va putea oferi investigati de specialitate  inclusiv pacientilor cu varste sub un an, in cazul carora deficientele de auz sunt mai dificil de sesizat, desi este indicat ca acestea sa fie identificate de la varste cat mai fragede. Pentru ca unitatea medicala nu dispunea de banii necesari si nici nu putea fi vorba de alocarea suplimentara a unor sume de la buget, ONG-ul s-a implicat in infiintarea si dotarea acestui cabinet, unul din putinele existente in tara. A fost facut mai intai un proiect care a fost prezentat in cadrul programului Lumea prin culoare si sunet, derulat de Fundatia Orange Romania, proiect ce a castigat selectia, primind o finantare de 41.000 de euro. Lucrarile au fost demarate in cursul anului trecut si sunt in faza finala, cabinetul fiind inaugurat zilele trecute,  dar urmand sa fie complet finalizat si dotat in luna aprilie.

 

Dr. Alexandra Neagu

Dr. Alexandra Neagu

Directorul unitatii medicale, Daniel Buzatu, a declarat ca lucrarile de modernizare a cabinetului au inceput inca din luna iulie a anului trecut, dupa ce acesta a fost amenajat si dotat cu primele echipamente. Astfel, din luna august, 16 copii au suferit operatii de implant cohlear, iar alti 20 sunt pe lista de asteptare, dupa ce au fost investigati la cabinet. Totodata, pana in noiembrie anul trecut, peste 30 de copii au fost testati pentru auz prin potentiale auditive, dupa ce parintii au semnalat intarzieri in dezvoltarea limbajului expresiv, cel mai mic copil testat avand sapte luni.

Presedintele Asociatiei Audiosofia este medicul Alexandra Neagu, care profeseaza chiar in cadrul Spitalului Marie Curie, cunoscand astfel foarte bine necesitatea infiintarii unui astfel de cabinet. „Speram ca prin infiintarea acestui cabinet sa facilitam accesul tuturor copiilor pentru diagnosticare, interventie medicala inca din primii ani de viata si reabilitare auditiv-verbala a copiilor care au beneficiat de implant cohlear sau proteza auditiva”, a precizat aceasta, cu ocazia inaugurarii, mentionand ca orice copil pentru care parintii prezinta bilet de trimitere de la medicul de familie sau un medic specialist ORL poate beneficia gratuit de serviciile cabinetului de audiologie.

 

Conf.univ.dr. Dan Cristian Gheorghe

Conf.univ.dr. Dan Cristian Gheorghe

Necesitatea infiintarii unui asemenea cabinet a fost confirmata si de conf.univ.dr. Dan Gheorghe, seful Clinicii ORL din cadrul Spitalului Marie Curie, care a precizat ca zilnic, in cadrul clinicii sunt consultati aproximativ 70 de copii, cei mai multi dintre acestia necesitand explorari auditive. „In Romania se nasc anual 200-300 de copii fara auz, acestora adaugandu-li-se alte cateva sute care isi pierd auzul dupa nastere. Implantarea cohleara trebuie facuta precoce pentru a avea rezultate cat mai bune si ar fi necesar un screening la nastere in toate maternitatile din tara”, a mai declarat seful Clinicii ORL. Acesta si-a manifestat insa ingrijorarea ca in tara existand foarte putine cabinete in care sa poata fi testati, diagnosticati si tratati pentru afectiuni de auz copiii cu varste foarte mici, cabinetul de la Marie Curie nu va putea acoperi necesarul pentru intreaga regiune.

Conform statisticilor, in Romania, 3 din 1.000 de copii se nasc cu probleme de auz, iar cu cat aceste probleme sunt depistate mai devreme, cu atat cresc sansele ca acestea sa fie rezolvate, fie prin tratament, fie prin implanturi cohleare, cabinetele de specialitate precum cel de la „Marie Curie” avand un rol decisiv in acest sens.

 


Categorii: Actual, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*