Sapte maternitati din tara, dotate cu aparatura pentru testarea auzului nou-nascutilor

3 octombrie 2014 | 0 comentarii |

Datorita screeningului auditiv efectuat inca din primele zile de viata, copiii hipoacuzici vor fi descoperiti din timp, lucru esential pentru recuperarea ulterioara.

 

screening auditivLa nivel national se va demama, in perioada imediat urmatoare, un program initiat de asociatia Audiosofia si finantat cu 42.000 de euro de fundatia Orange Romania, program ce isi propune depistarea cat mai timpurie a copiilor veniti pe lume cu probleme de auz. Interventia medicala in acest sens va putea fi facuta, astfel, cat mai devreme, iar copiii cu probleme se vor putea dezvolta normal.

Programul Baby Hearing se va desfasura pe durata unui an, in sapte spitale din tara, estimandu-se ca in aceasta perioada vor fi testati prin screening auditiv aproximativ 12.000 de copii. Screeningul auditiv al nou-nascutilor va putea fi efectuat in cele sapte spitale si dupa finalizarea programului, intrucat aparatura speciala ce va intra in dotarea unitatilor medicale va ramane in continuare in proprietatea acestora, se mentioneaza in comunicatul de presa transmis de Audiosofia, redactiei Sanatateabuzoiana.ro.

Cele sapte unitati sanitare care vor primi aparatura specifica pentru testarea auzului nou-nascutilor sunt Spitalul Universitar de Urgenta Elias din Bucuresti, Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Sf. Apostol Andrei Constanta, Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Sf. Apostol Andrei Galati, Spitalul Judetean de Urgenta Alexandria, Spitalul Judetean de Urgenta Pitesti, Spitalul de Obstetrica Ginecologie Ploiesti si Spitalul Clinic de Urgenta pentru copii Maria Sklodowska Curie din Bucuresti. Foarte probabil, si maternitatea din Buzau ar fi fost un candidat cu mari sanse de a fi inclus in acest program, daca noul sediu nu ar sta tot cu lacatul pus si daca dotarile de ultima generatie promise la demararea proiectului af fi ajuns in salile finisate prin care inca bate vantul, fara vreo speranta pentru anul in curs.

 

screening auditivConform specialistilor, depistarea precoce a hipoacuziei este esentiala in vederea interventiei medicale timpurii, fapt confirmat si de medicul Simona Vladareanu, seful sectiei de Neonatologie de le spitalul Elias. Aceasta spune ca „este necesara raspandirea acestei metode de screening neonatal in cat mai multe centre, si nu doar in Bucuresti sau anumite maternitati din Bucuresti. Surditatea congenitala este una dintre cele mai frecvente boli la nou-nascuti, cam unu pana la trei cazuri la mia de nou-nascuti. Ea este depistata prin teste specifice”. Testul de screening se face in special la nou-nascutii care necesita terapie intensiva, cei care inregistreaza valori crescute ale bilirubinei, cei care necesita transfuzii de sange si se vor efectua pana la externarea nou-nascutului in conditiile in care raspunsul indica suspiciunea de hipoacuzie sau de surditate.

 

nou nascutDr. Simona Vladareanu mai spune ca testele vor fi repetate pana la trei-patru luni, moment in care sugarul este trimis catre un serviciu de audiologie si serviciul ORL, mai departe fiind necesare protezarea auditiva si implantul cohlear. Cu cat acesta este mai devreme realizat, cu atat ajuta mai mult la reabilitarea acestor copii, care vor putea auzi normal inca din primele luni de viata si astfel vor invata cu usurinta sa vorbeasca, evitandu-se astfel deificultatile de vorbire ce ar putea aparea ulterior, in cazul copiilor care nu sunt depistati le timp cu astfel de probleme. Un exemplu in acest sens este si cazul recent al unui copil caruia i-a fost montat in premiera in Romania, cel mai subtire implant cohlear din lume. Copilul a fost depistat tarziu cu probleme de auz, in jurul varstei de un an si jumatate. Pentru ca necesita un implant bilateral iar statul nu deconteaza decat un implant la o simgura ureche, au mai trecut doi ania pana cand parintii au strans suma necesara, astfel ca pacientul a suferit operatia de montare a implanturilor la varsta de trei ani si sapte luni, fapt pentru care va necesita o lunga perioada de recuperare in care va invata sa vorbeasca normal.

Screeningul auditiv este deja procedura standard in maternitatile din Cluj si Baia Mare.

 


Adaugati un comentariu


 

*