Misiune imposibila in lupta cu obezitatea morbida

14 aprilie 2014 | 0 comentarii |

 O autospeciala de la Bucuresti si o „armata” de medici s-au mobilizat sa salveze un cardiac de 300 de kilograme din Buzau.Medicii de la Ambulanta si SMURD s-au chinuit mai bine de o ora sa-l tina in viata pe barbatul de 41 de ani, pentru a-l transporta la spital, dar au pierdut „batalia” cu obezitatea si complicatiile de care acesta suferea.

 

obez-1424178Misiune imposibila astazi dupa-amiaza, pentru medicii de la Ambulanta Buzau si paramedicii SMURD. Familia unui barbat obez, de aproape 300 de kilograme, din comuna buzoiana Cochirleanca, a solicitat ajutor specializat, dupa ce acesta s-a simtit rau. Barbatul, in varsta de 41 de ani, era obez si figura in evidenta medicilor cu insuficienta cardiaca.

Am cerut sprijin din partea SMURD, iar domnul comandant a solicitat la randul sau o ambulanta pentru victime multiple, prevazuta cu targa speciala, de la SMURD Bucuresti, pentru ca barbatul, cu o greutate de 287 kg, sa poata fi ridicat si transportat la Spitalul Judetean Buzau, unde urma sa i se acorde ingrijiri de specialitate”, ne-a explicat dr. Lhuana Zissu, seful Serviciului Judetean (SAJ) de Ambulanta Buzau.

Ajunsi la fata locului, medicii buzoieni de la Ambulanta si SMURD, impreuna cu cei veniti cu autospeciala de la Bucuresti au constatat ca barbatul suferea nu doar din cauza inimii, ci avea si alte boli grave asociate: ascita, insuficienta hepatica, insuficienta respiratorie, fiind cel mai grav caz de obezitate morbida din judet, alte cazuri grave aflandu-se la limita a 200-230 de kilograme.

 

obezIntre timp, medicii de la Unitatea de Primire Urgente din cadrul  Spitalului Judetean de Urgenta Buzau au pregatit un pat special care sa reziste greutatii pacientului si au alertat medicii cardiologi, de terapie Intensiva si de alte specialitati de care ar fi fost nevoie si s-au pregatit sa-i acorde acestuia ingrijiri multidisciplinare, asa cum ne-a precizat Luminita Turcu, asistenta-sefa a UPU.

 Pentru a-l prelua pe barbat din patul din care se pare ca nu se mai ridicase de cativa ani, s-au mobilizat opt medici si paramedici, acestia fiind ajutati si de alte persoane aflate la fata locului. Intr-un final au reusit sa-l urce in ambulanta, dar nu au putut pleca spre Spitalul Judetean de Urgenta, pentru ca barbatul a intrat si in soc respirator si a fost nevoie de multiple manevre de resuscitare, pentru a-l tine in viata. Mai bine de o ora s-au chinuit medicii sa-l ajute, dar pierdut „lupta” cu obezitatea, afectiunile cardiace si bolile asociate de care barbatul din Cochirleanca suferea si pe care, se pare, nu le tratase corespunzator.

In final, toata „armata” de medici nu a mai putut decat sa se recunoasca invinsa si sa constate decesul, iar familia se pregateste acum de inmormantare.

 

obezitateIn Romania, obezitatea nu mai este o raritate, ci a devenit din ce in ce mai frecventa, chiar si la copii. Potrivit unui studiu Eurostat (Biroul European de statistica), peste 7,7% din populatia masculina si 9,5% din totalul populatiei feminine din Romania este obeza, astfel ca un roman din trei este supraponderal si unul din patru este obez, ceea ce situeaza tara noastra pe locul trei in Europa la obezitate, dupa Grecia si Iugoslavia.

In Romania exista peste 3,5 milioane de obezi, potrivit unui studiu derulat de compania Abbot Laboratories.

In lume, Japonia si Coreea detin trofeul celor mai putini obezi din lume (3,2% populatie este obeza), iar Statele Unite Ale Americii se afla la cealalta extrema, a statului cu cei mai multi obezi (30,6%).

Obezitatea reduce cu pana la noua ani speranta de viata si favorizeaza aparitia unor boli foarte grave precum diabetul, artrita, maladiile cardiovasculare si unele tipuri de cancer.

Din pacate, doar 10% din populatia cu indice de masa corporala de peste 30 merge la un control medical pentru rezolvarea problemei de greutate.

 

Fast- FoodCel mai gras barbat din Romania a avut 400 de kilograme si a decedat in 2010, la Spitalul „Sfantul Ioan” din Capitala, unde fusese internat cu insuficienta renala acuta si obezitate morbida, dar cu greutate in jurul a 300 kg exista mai multi romani.

Obezitatea la copii, care in urma cu un deceniu era destul de rara la noi in tara, a devenit frecventa, din cauza sedentarismului si alimentatiei necorespunzatoare de tip „fast-food”. Anul trecut, un baietel de numai sase ani, cantarea 120 de kilograme, iar medicii nu l-au mai putut ajuta.

Specialistii in boli metabolice si nutritie atrag atentia ca este necesar sa ne tinem greutatea sub control si ne pun la dispozitie o metoda la indemana oricui de a calcula Indicele de masa corporala (IMC), care arata daca o persoana are sau nu o greutate normala. Indicele de masa corporala este o formula de calcul care implica inaltimea si greutatea unui individ si care serveste ca instrument de screening pentru evaluarea tesutului adipos din organism. Acesta se calculeaza facand raportul intre greuutatea corpului (kg) si patratul inaltimii (m). Astfel:

IMC = 18.5 – 24.9 greutate normala

IMC =  25 – 29,99 supraponderalitate.

IMC = 30 – 39,99 obezitate.

IMC = peste 40 obezitate morbida.


Adaugati un comentariu


 

*