Mai multi bani in 2014 pentru programul de talasemie si hemofilie

Ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu, a anuntat astazi o majorare cu 40 la suta a bugetului alocat acestui program, care va ajunge astfel la 65,16 milioane de lei.

 

Nicolae Banicioiu, ministrul Sanatatii

Nicolae Banicioiu, ministrul Sanatatii

Veste buna pentru pacientii care sufera de hemofilie si talasemie, care au aflat astazi direct de la ministrul Sanatatii ca banii alocati tratamentului bolilor rare de care sufera, vor fi suplimentati in cursul acestui an, majorarea fiind una semnificativa. Astfel, in cadrul unei conferinte cu tema „Hemofilia este tratabila: necesitati si strategii pentru asigurarea normalitatii”, Nicolae Banicioiu a anuntat ca fondurile alocate pentru 2014 Programului National de Hemofilie si Talasemie vor fi majorate cu 40 la suta. Bugetul va ajunge astfel, de la 40 de milioane de lei la 65,16 milioane de lei, ministrul dand asigurari ca aceasta crestere va fi acordata si in anii urmatori. Masura este foarte binevenita, in contextul in care bugetul alocat initial acestui program era cu 7 milioane de lei mai mic decat cel din 2013, reprezentantii asociatiilor bolnavilor care sufera de aceste afectiuni facand numeroase demersuri pentru suplimentarea fondurilor. De anul acesta reusim sa introducem diferentierea cursurilor in functie de tratament si atunci am reusit sa asiguram un buget mai mare. Suplimentam bugetul cu 40 la suta pentru acest an, crestere care va fi asigurata si in anii viitori si sunt convins ca orice decident va veni de acum incolo va tine seama de propuneri si daca putem sa asiguram in 2014, sunt convins ca si de acum incolo va fi acest lucru asigurat”, a declarat astsazi Banicioiu.

 

transfuzieTot cu ocazia conferintei la care a fost invitat sa participe, ministrul Sanatatii a facut cunoscut si faptul ca se vor reinfiinta centrele regionale de tratament pentru bolnavii cu hemofilie si talasemie, iar de anul viitor, licitatiile se vor face in sistem centralizat, pentru a se evita aparitia sincopelor in asigurarea tratamentului. Aceste initiative au fost luate tinandu-se cont de recomandarile venite din partea asociatiilor de pacienti, Nicolae Banicioiu admitand ca ministerul a facut o greseala neorganizand licitatii centralizate. „Nu avem tratament in mod continuu si asta mi se pare cel mai groaznic, sa lipsesti pacientul de tratament, sa nu ajunga in timp util la tratament, desi noi alocam bani. Incercam sa facem cam tot ce se poate, centralizat. Eu sunt un adept al acestei variante. La sugestia dumneavoastra, o corectam, de anul viitor facem licitatii centralizate si mergem pe centre regionale, cum era pana acum cativa ani, sa nu ii mai plimbam pe oameni atata drum pana la Bucuresti. Reintroducem centrele regionale” a mai precizat, astazi, ministrul Sanatatii.

 


Adaugati un comentariu


 

*