Hidratarea este esentiala pentru sanatate in perioada caniculei

12 iulie 2016 | 0 comentarii |

Medicii ne sfatuiesc sa evitam expunerea directa la soare in intervalul orara 11.00-17.00 si sa ne hidratam cat mai bine. Buzoienii se pot refugia in farmacii pentru ajutor sau in corturile special amenajate pentru perioada caniculei.

 

canicula-apaAdministratia Nationala de Meteorologie a emis o noua avertizare de canicula si disconfort termic accentuat, valabila de astazi, 12 iulie, pana joi, 14 iulie 2016. Temperaturile se vor situa peste 35 de grade Celsius si vor atinge pe alocuri 40 de grade la umbra, iar indicele temperatura-umezeala (ITU), care indica gradul de disconfort termic pe care il resimte organismul, va depasi frecvent pragul critic de 80 de unitati.

Medicii ne sfatuiesc sa evitam pe cat posibil sa iesim din casa mai ales intre orele 11.00 si 17.00, iar daca este neaprata nevoie, sa avem la noi o sticla cu apa, eventual un fruct de sezon, sa purtam haine de culoare deschisa, din bumbac sau alte fibre naturale, capul sa fie intotdeauna acoperit cu o palarie, iar ochii trebuie protejati neaparat cu ochelari de soare sau cel putin de cozorocul unei sepci.

 

cort canicula 45Cei mai afectati de temperaturile extreme si disconfortul termic sunt varstnicii, copiii si bolnavii cronici, mai ales cei cu afectiuni cardiace.

Buzaul nu este ferit, in a doua jumatate a saptamanii, de valul de canicula care loveste mai intai in nordul si vestul tarii, pentru ca miercuri sa coboare catre centrul, sudul si sud-estul Romaniei, temperaturile depasind frecvent 38 de grade Celsius, in timp ce organismul va resimti peste 45 de grade si un disconfort termic ridicat, ITU atingand si chiar depasind pragul critic de 80 de unitati.

 Autoritatile publice locale au instalat trei corturi in municipiul Buzau, la Primarie, Piata Dorobanti si Piata Crang si Piata Centrala, in Ramnicu Sarat va functiona un punct de prim-ajutor mobil in Pata, iar la Nehoiu, in sediul Casei de Cultura. Totodata, in baza unui protocol incheiat intre Colegiul Farmacistilor si primarii, persoanele afectate de canicula pot solicita ajutor si in orice farmacie intalnita in cale. In punctele de prim-ajutor, buzoienii se pot bucura de racoare, aer conditionat, apa potabila si chiar de asistenta medicala, dar la nevoie, persoanele care se simt rau din cauza caniculei sunt sfatuite sa intre in cel mai apropiat magazin dotat cu aer conditionat, pentru a evita lipotimiile sau alte complicatii, mai ales in cazul in care sufera de hipertensiune sau boli cardiace.

Citeste si : „Se anunta canicula. Protejati-va sanatatea!

 

prim-ajutor ambulantaMedicii atrag atentia persoanelor cu risc crescut in aceste situatii limita sa nu uite sa tina cont de „regulile de aur” care le protejeaza sanatatea. „Sa se hidrateze consistent in aceste perioade, mai ales daca stau afara si mai si muncesc. In unele cazuri se pot consuma chiar si peste sase litri de apa pe zi, dar alcoolul este un real pericol pentru sanatate. Desigur, populatia trebuie sa se imbrace in haine de culoare deschisa, pentru a evita arsurile solare. Capul trebuie acoperit cu o sapca sau o palarie usoara, pentru ca la nivelul capului nu prea avem senzori de caldura si nici de durere si atunci putem suferi foarte repede o insolatie, fara sa ne dam seama. NU trebuie sa uitam nici sa ne protejam ochii, pentru ca exista riscul unor arsuri solare cu efecte dezatruoase”, a precizat dr. Lhuana Zissu, manager Ambulanta Buzau.

Totodata, Inspectoratul Teritorial de Munca Buzau avertizeaza angajatorii sa asigure conditii minime pentru sanatatea angajatilor, hidratatre corespunzatoare, reducerea ritmului si intensitatii activitatilor fizice, asigurarea ventilatiei la locul de munca, iar in conditiile in care se lucreaza in aer liber, alternarea perioadelor de lucru cu perioade de odihna in locuri umbrite, asigurarea echipamentului de protectie si chiar intreruperea lucrurlui la orele pranzului.

Citeste si: „Recomandari pentru evitarea efectelor caniculei

 

Dr. Gina Campeanu - UPU Buzau

Dr. Gina Campeanu – UPU Buzau

Organismul uman poseda, in mod normal, mecanisme pentru a se adapta la temperaturile foarte crescute, iar in perioadele cu temperaturi extreme, metabolismul general scade, iar cresterea transpiratiei si vasodilatatia periferica favorizeaza pierderea de caldura. Atunci cand este depasita capacitatea de adaptare, apar insa simptomele de hipertermie. Cele mai multe cazuri de insolatie se inregistreaza in randul celor care desfasoara activitati fizice intense direct sub razele soarelui.

In faza premergatoare insolatiei, temperatura corpului creste peste 38 de grade Celsius si apar simptome precum greata, dureri de cap, ameteli, varsaturi si cresterea ritmului batailor inimii. In acelasi timp, tensiunea arteriala scade, corpul este tot mai slabit si apar dureri si crampe musculare. Acesta este momentul in care trebuie sa se opreasca orice activitate si sa se caute umbra. Daca exista posibilitatea, se pun comprese reci in regiunea axilelor si se consuma apa minerala/plata cu inghitituri mici, timp de 2 – 4 ore, pana cand urina are o culoare normala. In cazul in care nu se respecta aceste indicatii si se continua statul sub soare, apare insolatia, iar temperatura corpului va creste peste 40 de grade Celsius. In acest moment apar dureri intense de cap, varsaturi in jet, dificultati in respiratie, iar tensiunea arteriala scade”, explica dr. Gina Campeanu, medic de familie cu competenta in medicina de urgenta.

Citeste si „Canicula ne poate pune viata in pericol

 

caniculaInsolatia este o urgenta medicala, iar primul ajutor consta in tehnici de racire cu ajutorul compreselor reci si prin aplicarea de pungi de gheata pe gat, axile si abdomen. Este de dorit sa se ia masuri de precautie, astfel incat sa se evite aceste neplaceri, dar din pacate exista si situatii dramatice, in care insolatia duce la stop respirator, cand manevrele de respiratie artificiala si masajul cardiac sunt esentiale. „La mijlocul zilei, in intervalul orar 11:00 – 18:00 este necesar sa evite expunerea la soare, plimbarile in natura, existand riscul atat de a face insolatie, de deshidratare a organismului si de agravare a afectiunilor cronice preexistente. Categoriile de persoane la risc sunt reprezentate de bebelusi, copii cu varsta pana in trei ani, dar si batranii, in special cei cu afectiuni cronice cardiovasculare si respiratorii”, ne spune dr. Caremen Nistor, medic de familie, care ne sfatuieste ca pentru un tonus bun, in perioadele caniculare sa petrecem cat mai mult timp in locuri racoroase si sa consumam cat mai multe fructe, legume si lichide, sa facem dusuri caldute si sa evitam efortul.

Citeste si: „Canicula favorizeaza bolile diareice si toxiinfectiile alimentare


Adaugati un comentariu


 

*