Legislatia in domeniul sanatatii mintale, dezbatuta de specialisti din patru tari

12 iulie 2016 | 0 comentarii |

Acestia s-au reunit la Campulung Moldovenesc, unde au participat la cea de-a sasea editie a unei conferinte tematice organizata de Asociatia de Psihiatrie Sociala din Romania.

 

congresOrasul Campulung Moldovenesc a gazduit, la sfarsitul saptamanii trecute, cea de-a sasea editie a conferintei internationale cu tema „Psihiatrie, Legislatie si Reabilitare Psihosociala”, eveniment organizat de Asociatia de Psihiatrie Sociala din Romania. Cu aceasta ocazie, in Romania au fost prezenti specialisti din Statele Unite, Germania si Republica Moldova, care, alaturi de specialistii romani, au dezbatut pe parcursul a trei zile necesitatea implicarii directe in cunoasterea, respectarea si imbunatatirea legislatiei in domeniul sanatatii mintale, precum si continuarea procesului de armonizare cu legislatia europeana.

A fost analizata in mod special situatia Romaniei, in contextul in care tara noastra se situeaza, confrom unui raport recent, pe locul 29 din 30 de tari care au facut obiectui studiului, in ceea ce priveste dezvoltarea psihiatriei comunitare. Totodata, in ceea ce priveste legislatia din domemiul sanatatii mintale, Romania se situeaza pe locul 16 din 30, ceea ce inseamna ca beneficiaza de legislatie in domeniul sanatatii mintale, dar aceasta nu este pusa in practica in totalitate de institutiile abilitate.

 

Dr. Alexandru Paziuc

Dr. Alexandru Paziuc

Cu aceasta ocazie, dr. Alexandru Paziuc, presedintele Asociatiei de Psihiatrie Sociala din Romania, a precizat ca organizatia pe care o reprezinta continua sa promoveze sustinerea asistentei psihiatrice comunitare a persoanelor cu probleme de sanatate mintala, sprijinind si incurajand incluziunea sociala a acestora. Acesta a mai precizat ca reforma in domeniul sanatatii mintale a fost demarata in Romania in urma cu 10 ani, insa din pacate, rezultatele inca nu sunt pe masura, fiind reflectate de datele raportului mentionat mai sus.

Pe langa dezbaterile propriu-zise, profesionistii in domeniul sanatatii mintale, psihiatri, psihologi, asistenti sociali, medici legisti, dar si specialisti din alte domenii medicale si non-medicale, precum medici de familie, reprezentanti ai societatii civile, beneficiari ai serviciilor de sanatate mintala, reprezentanti ai domeniului juridic au sustinut lucrari cu teme specifice.

 

psihoterapieO alta tema intens dezbatuta a fost si modul in care presa prezinta in ultima perioada cazurile de malpraxis, existand trendul de a generaliza cazuri izolate si a stigmatiza nejustificat o intreaga categorie profesionala. „In ultima perioada, presa generalizeaza cazuri izolate de malpraxis medical, din pacate existente inca pretudindeni in lume, ingreunand pentru profesionistii si persoanele cu probleme de sanatate mintala, eforturile depuse pentru realizarea reabilitarii psihosociale (incluziune sociala, familiala, profesionala) si nu in ultimul rand pentru combaterea stigmei”, se arata intr-un comunicat remis de organizatori la finalul conferintei.

In acest context, participantii au pledat pentru o mai mare transparenta a activitatii asociatiilor profesionale, o mai buna comunicare cu mass media, astfel incat deficientele unui sistem sa nu fie considerate ca apartinand exclusiv profesionistilor in domeniul sanatatii mintale.


Adaugati un comentariu


 

*