Publicul larg, invitat in premiera la Conferinta Nationala Alzheimer

24 februarie 2015 | 0 comentarii |

Anul acesta va fi prima editie a unei astfel de manifestari stiintifice, care va avea sectiuni destinate cu precadere pacientilor, famillilor acestora si ingrijitorilor calificati.

 

conferinta alzheimerMaine va debuta la Institutul National de Statistica editia din acest an a Conferintei Nationale Alzheimer, eveniment organizat de Societatea Romana pentru Alzheimer. Desi a devenit aproape o obisnuinta ca aceasta conferinta sa aiba loc in fiecare an, de aceasta data va fi vorba de o editie mai speciala, intrucat lucrarile nu vor mai fi dedicate in mod exclusiv specialistilor, asa cum s-a intamplat pana acum, ci vor exista si sesiuni destinate publicului larg care doreste sa se informeze cu privire la aceasta maladie. Astfel, pe langa medicii psihiatri, neurologi, geriatri, psihologi si asistenti sociali, la lucrarile conferintei care se va desfasura in perioada 25-28 februarie, vor putea sa participe si pacienti, familii ale acestora, ingrijitori calificati, dar si oricine doreste sa se informeze cu privire la aceasta boala care afecteaza cu precadere varstnicii. Pentru publicul larg, format din nespecialisti, organizatorii au pregatit pe parcursul celor trei zile mai multe sesiuni plenare si workshop-uri cu o tematica variata, pe intelesul tuturor.

 

AlzheimerAceasta noua deschidere catre publicul larg are ca scop, dupa cum spun organizatorii, mai buna informare a pacientilor si a familiilor acestora, unul din obiectivele fixate in Strategia si Planul National pentru Demente 2014-2020. Totodata, in cadrul conferintei, va fi reiterata necesitatea ca dementa sa fie considerata de autoritatile din Sanatate una din priotitatile nationale.

Printre tematicile adresate publicului larg, se numara subiectele referitoare la nevoile si ingrijirea persoanelor suferinde, rolul familiei in ingrijirea pacientului cu dementa, comunicarea si imbunatatirea calitatii vietii persoanelor varstnice cu dementa prin activitatile de zi cu zi, tratamente, costuri, drepturile suferinzilor, dilema familiei si solutii preventive eficiente anti-Alzheimer.

 In ceea ce priveste sectiunea rezervata specialistilor din domeniu, tema principala a dezbaterilor va fi „Politici nationale si internationale in domeniul dementelor – diagnostic precoce, ingrijirea pacientului si cercetare”. In acest context, participantii vor discuta despre strategiile actuale aplicate de guvernele tarilor europene, cu scopul de a retransmite un semnal de alarma privind necesitatea aplicarii unui plan national de dementa, problematicile privind depistarea timpurie a simptomelor cognitive ale dementei, serviciile inadecvate, slaba calitate a serviciilor, precum si aspecte legate de educatia si sprijinirea familiilor.

 

boala-alzheimer-diagnosticata-la-oftalmolog-18467352In prezent, principalele probleme din Romania legate  boala Alzheimer  sunt diagnosticarea tardiva, serviciile inadecvate destinate celor cu aceasta afectiune si slaba calitate a acestor servicii.  Astfel, conform datelor actuale, se estimeaza ca in Romania sunt approximativ 275.000 de persoane care sufera de Alzheimer, insa numai 35.000 dintre acestea sunt diagnosticate. Totodata, in cele mai multe cazuri, diagnosticarea se face foarte tarziu, dupa ce boala a evoluat iar starea de sanatate a pacientului este ireversibila. In ceea ce priveste serviciile, bolnavii nu beneficiaza de centre de zi, familiile si ingrijitorii nu au parte de niciun fel de sprijin social, serviciile de ingrijire la domiciliu sunt inflexibile, iar personalul calificat pentru a acorda ingrijiri la domiciliu este insuficient fata de nevoile reale. De asemenea, Societatea Romana pentru Alzheimer reclama si slaba pregatire a specialistilor, lipsa serviciilor de ingrijiri paliative, precum si dezinteresul autoritatilor pentru nevoile de baza ale persoanelor cu dementa.

 


Adaugati un comentariu


 

*