Andrei Plesu si Gabriel Liiceanu sprijina lupta impotriva hipertensiunii

24 februarie 2015 | 1 comentariu |

In calitate de pacienti care sufera de o astfel de afectiune, acestia au participat la festivitatea de lansare a celei mai noi organizatii care se va implica in aceasta lupta.

 

Gabriel Liiceanu si Andrei Plesu

Gabriel Liiceanu si Andrei Plesu

Ateneul Roman a gazduit, zilele trecute, festivitatea de lansare a celei mai noi organizatii din Romania implicata in lupta impotriva afectiunilor cardiovasculare si sprijinul persoanelor care sufera de aceste afectiuni. Organizatia se bucura, chiar de la lansare, de girul unor personalitati marcante ale vietii publice, precum Andrei Plesu sau Gabriel Liiceanu. Acestia s-au numarat printre invitatii de elita ai evenimentului, participand la festivitate nu doar in calitate de persoane publice, ci si de pacienti care sufera de o astfel de afectiune.Cele doua personalitati s-au alaturat demersului initiatorilor si au dat curs invitatiei de a participa la festivitatea de lansare a Fundatia Viata fara Hipertensiune. Cu acest prilej, Plesu si Liiceanu au vorbit despre rolul unei asemenea organizatii, care si-a propus sa se constituie intr-o punte de comunicare intre specialisti si societatea civila, in scopul combaterii acestei afectiuni si al acordarii de sprijin pacientilor, din perspectiva unor hipertensivi.

 

viata fara hipertensiuneCei doi oameni de cultura nu au avut nicio retinere in a-si recunoaste afectiunea, in contextul in care, la ora actuala, un sfert din populatia Romaniei sufera de hipertensiune, principalul factor determinant al bolilor cardiace.

Conform rezultatelor unui studiu recent, comunicate cu prilejul lansarii noii organizatii, doar jumatate dintre hipertensivii din Romania se trateaza si doar un sfert urmeaza tratamentul corect, in timp ce altii nici nu stiu ca au aceasta suferinta. Netratata sau tratata necorespunzator, hipertensiunea arteriala poate duce la aparitia accidentului vascular cerebral sau a infarctului miocardic, iar astfel de cazuri nu sunt deloc putine, tinand cont de faptul ca afectiunile cardiace detin cea mai mare pondere in ceea ce priveste rata mortalitatii in Romania si in intreaga lume.

In aceste conditii, cei care au pus bazele noii organizatii au considerat ca se impune o mai buna informare a populatiei, privind riscurilor cardiace si a necesitatii asigurarii unui tratament corect in cazul celor care sufera de hipertensiune. Plecand de la aceste considerente a fost infiintata Fundatia Viata fara Hipertensiune.

 

Prof.dr.Maria Dorobantu

Prof.dr.Maria Dorobantu

Presedinte al organizatiei este prof. univ. dr. Maria Dorobantu, unul dintre cardiologii de marca ai medicinei romanesti, care a precizat ca intre principalele obiective se numara cresterea nivelului de informare a publicului larg cu privire la riscurile hipertensiunii arteriale, la importanta diagnosticarii precoce si a controlului acestei afectiuni, precum si educarea persoanelor cu hipertensiune in sensul urmarii  tratamentului recomandat de medic. In acest sens se vor organiza campanii ample de informare cu privire la problematica hipertensiunii arteriale.

Un alt obiectiv important mentionat de presedintele fundatiei este asigurarea cadrului necesar efectuarii unor studii prin intermediul carora sa se poata evalua gradul de acoperire a nevoilor pacientilor hipertensivi de catre serviciile medicale din Romania. „Daca societatile stiintifice sunt preocupate de educatia medicala continua a medicilor, de cresterea nivelului profesional al asistentelor, pacientul este putin intr-un con de umbra si noi stim foarte bine ca daca din echipa in care ne propunem sa controlam, sa depistam si sa tratam corect, hipertensivul nu face parte si pacientul, este un risc foarte mare ca obiectivele propuse sa nu fie indeplinite asa cum trebuie” a mentionat prof.dr. Maria Dorobantu cu prilejul festivitatii de lansare a fundatiei.

 


Categorii: Actual, Fundatii, Stiri

Comentarii (1)

  1. Marin Nicolae spune:

    Ce sa faca ,pt . oameni de felul lor, tara asta e mica!

Adaugati un comentariu


 

*