Camera multisenzoriala pentru elevii cu deficiente de vedere din zona Moldovei

29 octombrie 2014 | 0 comentarii |

Aceasta a fost inaugurata in cadrul unui liceu special pentru deficienti de vedere si are rolul de a dezvolta simturile restante ale copiilor, pentru a compensa lipsa vederii.

 

Liceul Special Moldova

Liceul Special Moldova

Liceul Special Moldova din Targu-Frumos, judetul Iasi este, incepand din aceasta saptamana, singura unitate de invatamant destinata copiilor cu deficiente de vedere care dispune de o camera speciala de stimulare multisenzoriala. Aceasta ii ajuta pe elevi sa isi dezvolte celelalte simturi si sa compenseze astfel, intr-o anumita masura, lipsa vederii.

Liceul din Targu-Frumos scolarizeaza elevi cu deficiente de vedere din toata zona Moldovei, de la clasa pregatitoare pana la clasa a 12-a, oferindu-le servicii specializate pentru educatie, deprinderi de viata independenta si terapii specifice. Printre facilitatilede de care beneficiaza elevii acestei unitati speciale de invatamant se numara, incepand de acum, si camera multisenzoriala, realizata in cadrul proiectului  „Culori dincolo de umbre” finantat cu suma de 95.519 lei de Fundatia Orange Romania prin programul „Lumea prin culoare si sunet”.

Proiectul se va desfasura pe o perioada de 6 luni, timp in care vor fi acordate servicii terapeutice celor 120 de elevi cu deficiente de vedere ce urmeaza cursurile liceului in anul scolar curent. Copiii vor participa, saptamanal, la sesiuni de terapie specifica de recuperare constand in exercitii de stimulare vizuala, auditiva, olfactiva si tactila. Camera de stimulare multisenzoriala va ramane insa in incinta liceului si va functiona si dupa incheierea acestui proiect, continuand sa ofere beneficii importante generatiilor viitoare de elevi.

 

camera multiCa activitati conexe in proiect, liceul va elabora un ghid de bune practici pentru utilizarea echipamentelor din cadrul camerei si va organiza o serie de sesiuni de informare si constientizare privind beneficiile implementarii proiectului, atat la nivelul institutiei, cat si la nivelul comunitatii locale.

„Ne bucuram foarte mult ca Liceul Moldova, una dintre cele mai importante unitati de invatamant special din tara, va putea oferi de acum incolo elevilor sai terapii noi, in cadrul camerei multisenzoriale. Aceste terapii vor avea o contributie importanta la procesul de recuperare a copiilor. Multumim Fundatiei Orange Romania pentru sprijinul acordat in realizarea practica a acestui proiect foarte important pentru liceul nostru”, a declarat prof. Margareta Pristavu, directorul unitatii de invatamand special.

La randul sau Simona Penescu, coordonator comunicare la Fundatia Orange, a precizat  ca „activitatile realizate cu copiii cu deficiente senzoriale in cadrul unei camere de stimulare au un rol deosebit in terapiile efectuate. Suntem increzatori ca acest proiect va aduce beneficii importante elevilor Liceului Special Moldova, contribuind astfel la recuperarea si apoi la integrarea lor sociala”.

 

gethumb.details.phpLiceul Special Moldova din Tirgu Frumos,  singura scoala pentru elevi cu deficiente senzoriale de vedere din zona Moldovei, a fost infiintat in anul 1961. In prezent, institutia de invatamant special sc olarizeaza 120 elevi cu varste cuprinse intre 6 si 20 de ani, cu deficiente de vedere si deficiente asociate.

Pe langa disciplinele obligatorii studiate, scoala ofera si servicii specializate precum cabinete de asistenta psihopedagogica, kinetoterapie, orientare si mobilitate, dar si cabinete de gastronomie si de igiena, care ajuta la dezvoltarea abilitatilor de viata independenta. Liceul dispune si de internat, unde elevii locuiesc pe parcursul anului scolar.

In Romania, licee pentru elevi cu deficiente de vedere mai sunt in Arad, Bucuresti, Buzau, Cluj si Timisoara. Cel din Tirgu – Frumos este insa primul care beneficiaza de o astfel de dotare.

Fundatia Orange Romania este o organizatie non-guvernamentala care se implica in viata comunitatii prin realizarea de proiecte filantropice menite sa aduca schimbari pozitive in viata persoanelor dezavantajate. Anual, prin fondul de finantare „Lumea prin culoare si sunet”, fundatia ofera granturi pentru organizatii neguvernamentale care desfasoara proiecte de sanatate, educatie, cultura si integrare sociala in sprijinul persoanelor cu dizabilitazi de auz sau de vedere.

 


Categorii: Actual, Fundatii, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*