Spitalul de Psihiatrie Titan, primul spital in care se va aplica terapia multisenzoriala

5 februarie 2015 | 0 comentarii |

Cunoscuta si ca terapia Snoezelen, aceasta metoda le permite copiilor cu autism si alte dizabilitati mintale sa isi dezvolte atentia si memoria, creandu-le impresia ca au control asupra mediului.

 

Spitalul de Psihiatrie Titan

Spitalul de Psihiatrie Titan

Incepand din vara, la Spitalul de Psihiatrie Titan din Capitala, va fi pusa in aplicare o noua metoda de tratament folosita in special pentru terapia copiilor cu dizabilitati mintale, dar care s-a dovedit foarte eficienta si in cazul copiilor cu autism. Este vorba de terapia Snoezelen, denumita si terapie multisenzoriala, Spitalul Titan fiind prima unitate medicala din tara in care va fi folosita aceasta metoda de tratament. Pentru ca acest lucru sa fie posibil, a fost nevoie de amenajarea unei camere speciale, doata cu echipamente ce folosesc lumina, sunetul, mirosurile, texturile, imaginile si muzica pentru a induce stimulari senzoriale copiilor cu autism. Aceasta camera a fost deja amenajata insa mai este nevoie si de personal specializat si de aceea,  aceasta metoda de tratament nu va putea fi pusa in aplicare decat in vara.

 

camera autismPana atunci, personalul din cadrul spitalului va fi instruit de o echipa de specialisti din Germania, care folosesc de multa vreme acest tip de terapie, procesul de pregatire urmand sa se finalizeze undeva dupa data de 1 iulie. Despre noua terapie care va fi pusa in practica incepand cu a doua jumatate a acestui an, Mariana Valy Besoiu, managerul spitalului spune ca le va permite copiilor autisti sa declanseze ei insisi imagini si sunete, ceea ce le va capta interesul si le va stimula atentia. „Copiilor li se creaza astfel impresia ca au control asupra mediului inconjurator, ceea ce le stimuleaza atentia, le activeaza memoria, le stimuleaza coordonarea ocul-motorie si ii ajuta sa faca legatura cauza-efect. Totodata, imaginile, sunetele, mirosurile si celelalte senzatii generate de camera multisenzoriala le ofera pacientilor si o senzatie de relaxare, lucru foarte important pentru reusita tratamentului”, a declarat managerul spitalului.

 

Camera_de_stimulare_multisenzorialaIn cadrul Spitalului de Psihiatrie Titan functioneaza si un centru de ingrijire pentru copii cu  tulburari din spectru autist, care curpinde toate tirpurile de investigatii si tratament specifice pentru aceasta afectiune, carora li se va adauga si terapia multisenzoriala. Centrul are 20 de paturi pentru spitalizare continua si 75 de locuri in ambulatoriu.

Astfel de camere multisenzoriale mai exista in Romania, infiintate de diferite fundatii si organizatii in cadrul unor unitati speciale, dedicate ingrijirii copiilor cu astfel de probleme, insa pana acum nicio unitate medicala nu a beneficiat de asa ceva.

Terapia multisenzoriala nu se foloseste doar in cazul copiilor cu autism sau cu deficiente mintale, dovedindu-se la fel de eficienta si in cazul nevazatorilor. Astfel, o camera multisenzoriala a fost inaugurata la finele lunii octombrie a anului trecut la Liceul Special Moldova din Targu Frumos, destinat elevilor nevazatori. Unitatea scolara deste prima si singura pana la acest moment care beneficiaza de o astfel de facilitate care ii ajuta pe elevii nevazatori sa isi dezvolte celelalte simturi, compensand astfel lipsa vederii.


Categorii: Actual, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*