Terapie gratuita pentru copiii cu autism, la Spitalul de Psihiatrie Titan

De aceste tratamente pot beneficia atat copiii cu tulburari din spectrul autist din Capitala cat si cei din celelalte judete ale tarii, datorita unui parteneriat intre mai multe asociatii din Romania si Norvegia.

 

Incepand din aceasta luna, copiii care sufera de tulburari din spectrul autist vor putea beneficia de terapii conexe actului medical, asigurate gratuit de specialisti in cadrul Spitalului de Psihiatrie Titan, datorita unui proiect ce vizeaza imbunatatirea serviciilor de diagnostic, evaluare si recuperare pentru copiii cu autism. Proiectul a fost demarat in cursul saptamanii trecute, fiind rezultatul unui parteneriat intre Asociatia Help Autism, Institutul de Analiza Aplicata a Comportamentului din Norvegia, Liga Romana pentru Sanatate Mintala si Spitalul de Pshihiatrie Titan, care si-au propus astfel sa imbunatateasca serviciile conexe asociate actului medical in cazul acestei categorii de pacienti, astfel incat acestia sa aiba sanse reale de recuperare.

Cu ocazia lansarii acestui nou proiect, Daniela Boloi, presedintele Asociatiei Help Autism, a explicat ca dupa diagnosticul pus de medicii spitalului, parintele nu mai trebuie sa caute solutii pentru evaluare psihologica si interventie terapeutica, medicul psihiatru urmand sa ii directioneze catre specialistii organizatiei, care isi vor desfasura activitatea in cadrul spitalului, iar copilul va veni zilnic la terapie individualizata.

 

Autism research storyPregatirea pentru acest proiect a fost inceputa cu mai mult timp in urma, in prima faza asociatia recrutand personalul psihologic necesar, dupa care specialistii recrutati au trecut printr-un proces de pregatire teoretica si practica, pentru a putea acorda acest gen de terapie copiilor cu autism. Pentru inceput, 100 de copii cu tulburari din spectrul autist atat din Bucuresti cat si din tara, vor beneficia de servicii de terapie 1 la 1, fiind directionati catre medicii si specialistii din cadrul spitalului bucurestean. Pentru a fi selectati in cadrul acestui program, copiii trebuie sa prezinte  simptome de intarziere in dezvoltare, sa fie nou diagnosticati cu tulburare de spectru autist sau sa intre pentru prima oara in programul de evaluare.

Dupa cum au precizat initiatorii, obiectivul principal al proiectului este cresterea accesibilitatii la serviciile de recuperare in vederea integrarii sociale a copiilor cu tulburare de spectru autist, dar si reducerea riscurilor de excluziune sociala a familiilor lor, prin dezvoltarea de programe de consiliere psihologica si sprijin.

 

Spitalul de Psihiatrie Titan

Spitalul de Psihiatrie Titan

In prima faza, doar 100 de copii cu autism vor fi inclusi in acest program, insa este foarte posibil ca numarul acestora sa creasca pe parcurs, avand in vedere ca doar in Bucuresti sunt inregistrati 846 de copii cu autism, incadrati in grad de handicap, insa numarul celor diagnosticati sau care nu au inca diagnostic este mult mai mare.

Copiii care vor fi inclusi in acest program vor putea beneficia si de o metoda noua de tratament care va fi pusa in aplicare in zilele urmatoare la Spitalul de Psihiatrie Titan. Este vorba de terapia Snoezelen, folosita in special pentru terapia copiilor cu dizabilitati mintale, dar care s-a dovedit foarte eficienta si in cazul copiilor cu autism. Denumita si terapie multisenzoriala, aceasta metoda le permite copiilor cu autism si alte dizabilitati mintale sa isi dezvolte atentia si memoria, creandu-le impresia ca au control asupra mediului. Pentru ca acest lucru sa fie posibil, a fost nevoie de amenajarea unei camere speciale, doata cu echipamente ce folosesc lumina, sunetul, mirosurile, texturile, imaginile si muzica pentru a induce stimulari senzoriale copiilor cu autism, iar personalul specializat se afla in ultima etapa de formare, noua matoda terapeutica urmand sa fie pentru prima data pusa in aplicare in perioada imediat urmatoare.


Adaugati un comentariu


 

*