Buzăul, reprezentat de cinci proiecte la Campionatul de Bine

8 decembrie 2017 | 0 comentarii |

Cele mai multe dintre acestea se referă la persoanele cu dizabilități, iar unele dintre ele includ și județele învecinate, având acoperire zonală.

 

După etapa înscrierii proiectelor în competiție, săptămâna aceasta s-a dat startul Campionatului de Bine, în cadrul căruia asociațiile înscrise trebuie să atragă un număr cât mai mare de donații. Acestea trebuie să provină de la donatori diferiți și în sumă cât mai mare, iar câștigătoare vor fi declarate primele trei proiecte care au atras cele mai mari sume și cele mai multe donații.

Începând cu data de 5 decembrie, donațiile pot fi făcute on-line pe platforma Bursa Binelui, în cursă fiind înscrise pentru această ediție 140 de proiecte, promovate de 101 organizații neguvernamentale. Cele mai multe proiecte, 45, mai exact, sunt înscrise la categoria Social, în timp ce la categoria Educație sunt inscrise 41 de proiecte, iar la Sănătate, 36. Alte categorii sumt Antrepenoriat Social, cu 8 proiecte înscrise, Cultură, cu 3 proiecte, Drepturile Omului, tot cu 3 proiecte înscrise, Mediu și Sport, fiecare cu câte două proiecte.

În această perioadă se desfăsoară faza sferturilor de finală, în care, participanții trebuie să atragă până pe 18 decembrie suma de cel puțin 300 de lei de la 5 donatori diferiți, pentru a se califica în faza urmatoare, cea a semifinalei.

 

În competiție, printre cele 140 de proiecte înscrise, se numără și cinci care au aplicabilitate pe raza județului Buzău, cele mai multe dintre ele adresându-se persoanelor cu dizabilități.

Unul dintre aceste proiecte a fost denumit Micul Prinț, fiind promovat de asociația Speranța Andradei. Proiectul vine în ajutorul copiilor cu autism din mediul rural, pentru care drumul la un centru pentru terapie este costisitor și peste puterile familiei, iar pentru părinți este un efort prea mare să aducă în fiecare zi copiii la terapie.

Are ca obiectiv abilitarea şi integrarea socială a copiilor cu sindrom autist, accentuându-se importanţa intervenţiei precoce. Scopul proiectului este oferirea serviciilor de recuperare a copilului cu tulburari de dezvoltare (retard mintal, tulburări de învațare, de dezvoltare pervazivă, ADHD și de comportament disruptiv, de comportament alimentar, de dezvoltare a limbajului, emotionale, ticuri) și integrarea lor in învățământul de masă. Beneficiari sunt 20 de copii cu tulburări din spectrul autist, din județele Bacău, Brăila, Buzău, Galați, Neamț și Vrancea, copii ce au nevoie zilnic de terapie pentru a învăța să fie independenți în activițățile zilnice.

 

Fundația Cartea Călătoare a intrat în competiție cu proiectul Educația oferă egalitate de șanse, care își propune să la contribuie la creșterea calității educației primite de elevii nevăzători, prin accesibilizarea în format Braille și Daisy text a unui număr cât mai mare de manuale din domeniile tehnice. În același timp, se dorește și accesibilizarea altor materiale didactice cum ar fi reprezentarea tactila a unor grafice și figuri geometrice importante.

Beneficiarii proiectului sunt elevii nevăzători de orice vârstă, elevi care învață în cele 7 școli speciale pentru deficienți de vedere, printre care se numără și Liceul pentru deficienți de vedere de la Buzău, dar și cei care învată în învățământul obișnuit.

Pe termen scurt, în afară de elevii și profesorii nevăzători din școlile speciale, vor beneficia și familiile acestora, care, în general, consumă foarte mult timp pentru a le citi lecțiile copiilor lor, iar pe termen lung, numărul beneficiarilor proiectului va fi mult mai mare, deoarece manualele rămân valabile mai multe generații. Proiectul va avea aplicabilitate în județele Arad, Bacău, București, Buzău, Cluj, Iași și Timiș.

 

Un al treilea proiect cu aplicabilitate în județul Buzău, este și cel denumit Abilitățile contează, promovat de fundația Motivation Romania. Cu ajutorul donațiilor primite, inițiatorii și-au propus să finanțeze 50 de kit-uri care vor ajunge la tot atâția utilizatori de scaune rulante. Cu ajutorul kit-urilor, aceste persoane vor primi informații și instrumente de baza necesare menținerii sănătății și independenței în scaunul rulant.

Dupa instalarea dizabilitații locomotorii prin accident sau afecțiune medicală, viețile celor care ajung să se deplaseze în scaunul rulant sunt grav afectate de lipsa din sistemul public a informațiilor, echipamentelor și serviciilor de viată independentă. Lăsate să se descurce singure, multe persoane au nevoie adesea de ani de zile pentru a accepta dizabilitatea și a-și recâștiga independența, fapt pentru care reprezentanții fundației au decis să demareze acest proiect.

 

Singurul proiect cu aplicabilitate exclusiv în județul Buzău este cel denumit Ajungem MARI – educație prin joc pentru copiii din centre, derulat de asociația Lindenfeld – Ajungem Mari.

Beneficiarii proiectului sunt 95 de copii și tineri institutionalizați ți din medii defavorizate, înscriși în sistemul de protecție a copilului in judetul Buzău. Ei au intre 4 și 19 ani și provin din structuri de tip rezidențial sau frecventează centre de zi. Copiii urmeaza școli normale sau speciale, dar au mari lacune in învațare și sunt deseori marginalizați de colegi și foarte vulnerabili, cazând pradă foarte usor tentațiilor și pericolelor. Prin ședintele interactive, copiii iși îmbunatațesc performanțele școlare, devin mai interesați de educație și mai motivați să invețe, capată încredere în ei si învață să comunice și să relaționeze, intrând în contact cu voluntari care le devin modele. Voluntarii Ajungem Mari din Buzău vor să continue să îi sprijine pe cei 95 de copii institutionalizați cu care lucrează. Voluntarii merg săptămânal la copii și susțin ședințe de pregatire și recuperare școlară, dar și ateliere creative și jocuri de echipă care să le dezvolte abilitațile. Pe lângă sesiunile din centre sau apartamente de tip familial, voluntarii vor să le ofere copiilor cât mai multe experiențe frumoase în afara spațiului unde locuiesc. Pentru a face activitățile atractive și a putea organiza ieșiri și excursii, voluntarii au nevoie de fonduri pentru materiale educaționale și pentru bilete de acces, transport și gustari. Timpul petrecut cu voluntarii este foarte valoros pentru ca ei le devin copiilor profesori, prieteni și modele și îi încurajează permanent.

 

Centrul de asistenta pentru organizatii neguvernamentale s-a înscris în competiție cu proiectul Fondul pentru Democrație, care își propune să creeze un mecanism practic de implicare civică, care să fie la îndemâna oricui. În general, proiectele organizației contribuie la buna guvernare, educație și participare civică, echilibrul puterilor în stat, jurnalismul independent și combaterea manipulării presei.

Proiectul s-a născut din mișcările de stradă din iarna lui 2017 și este primul fond civic din România care își propune să fie o punte între cetățenii care sunt dispuși să susțină inițiativele civice și acele proiecte importante pentru societate care au nevoie de suport financiar. Oamenii donează și, esențial, implicarea lor nu se termină aici. Au un cuvânt important de spus în alegerea câștigătorilor votând, împreună cu un board de experți cu vastă experiență în zona civică, proiectele propuse de organizații, grupuri civice sau jurnaliști.


Adaugati un comentariu


 

*