MedLife intra la tranzactionare pe Bursa

17 decembrie 2016 | 0 comentarii |

44 la suta din actiunile companiei au fost vandute la pretul de 26 de lei/actiune, iar pe 21 decembrie, compania de servicii medicale ar putea bifa primele tranzactii bursiere.

 

BVBBursa de Valori Bucuresti (BVB) a anuntat, vineri, ca oferta MedLife a fost subscrisa integral, iar compania ar putea intra pe bursa incepand cu 21 decembrie, la un pret final de oferta de 26 lei/actiune.

Desi nu s-a reusit vinderea actiunilor la pretul maxim de 35 de lei/titlu din oferta, presedintele Bursei de Valori Bucuresti, Lucian Anghel, a declarat ca oferta MedLife este prima oferta publica initiala (IPO) a unei companii private din Romania in ultimii zece ani si reprezinta un pas important pentru piata de capital, tranzactia fiind considerata „un mare succes, daca ne uitam la suprasubscrierea consistenta de pe partea de retail, ceea ce arata un interes foarte ridicat”. Se pare ca pozitia de lider pe piata serviciilor medicale a MedLife a atras si interesul fondurilor de pensii, care au vazut in aceasta achizitie o posibilitate de diversificare a portofoliilor oferite propriilor clienti.

Valoarea totala a ofertei este de 230 milioane lei, pentru 8,8 milioane de actiuni reprezentand 44% din numarul total.

Fondul de private equity V4C a vandut, in perioada 7-15 decembrie, intreaga sa participatie in companie, reprezentand 36,25% din capitalul social, iar IFC, parte a grupului Bancii Mondiale, a realizat un exit partial, de 7,7% din partea de equity, institutia internationala fiind si un creditor consistent al MedLife, pastrandu-si astfel „cel putin 5% din actiunile  companiei”, asa cum a anuntat la lansarea ofertei publice.

 

Mihai Marcu

Mihai Marcu

Actionarul majoritar al companiei de servicii medicale ramane familia Marcu, detinatorul a 51% din actiuni. Familia Marcu si IFC au fost de acord sa ofere aranjamente obisnuite de interdictie a instrainarii actiunilor pe o perioada de 6 luni.

Tranzactionarea la bursa, sub simbolul M, se asteapta sa inceapa pe 21 decembrie 2016, iar perioada de stabilizare pentru pretul actiunilor se va incheia cel mai tarziu pe 20 ianuarie 2017.

Pretul final de oferta implica o capitalizare de piata a companiei de 522,4 milioane lei. Intermediarii ofertei sunt Raiffeisen Bank  si Wood&Company.

Grupul MedLife a avut, in primele 9 luni, vanzari de peste 361,4 milioane de lei, in crestere cu 26,6% comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent, insa compania a venit pe Bursa cu un profit net aproape nesemnificativ in primele trei trimestre, de doar putin peste 43.000 de lei. Datoriile pe termen lung insumeaza peste 196,5 milioane de lei, in urcare cu 26,1%, in raport cu intervalul ianuarie – septembrie 2015, datoriile totale fiind de 346 de milioane de lei la sfarsitul primelor 9 luni ale acestui an.

In luna octombrie, Grupul a tras o suma suplimentara de 1,6 milioane de euro din imprumutul sindicalizat pentru a finanta achizitia Centrului Medical Panduri, iar in noiembrie a rambursat 2,1 milioane de euro, reprezentand sume datorate si dobanzi acumulate din imprumuturi si contracte de leasing financiar. In aceeasi luna, 4 milioane de euro s-au atras din imprumutul incheiat la 30 septembrie cu International Finance Corporation, membru al Grupului Bancii Mondiale, din care 1,5 milioane de euro sunt disponibili in conturile bancare ale grupului.

 


Adaugati un comentariu


 

*