Start la tranzactionare pentru MedLife

22 decembrie 2016 | 0 comentarii |

Actiunile companiei medicale au inceput sa fie tranzactionate la Bursa de valori Bucuresti, in urma celui mai mare succes IPO al unei companii private.

 

Gong start tranzactionare MedLife (foto BVB)

Gong start tranzactionare MedLife (foto BVB)

Actiunile celui mai mare operator de servicii medicale private din Romania, MedLife, simbol bursier (M), au inceput sa fie tranzactionate miercuri, la Bursa de Valori Bucuresti (BVB), in urma finalizarii cu succes a celei mai mari oferte publice initiale (IPO) derulata de o companie privata pe piata de capital romaneasca. Primele tranzactii s-au realizat la pretul de 26 de lei/actiune.

Avem deja o piata care este mai moderna si mult mai pregatita sa absoarba tranzactii serioase decat in trecut. BVB inseamna astazi un brand nou, un interes nou al investitorilor straini si locali si inseamna activitati in permanenta cu brokeri si companii private astfel incat nu sunt surprins ca listarea MedLife a avut loc. Evenimente de o asemenea anvergura trebuie sa se intample,” a declarat Ludwik Sobolewski, directorul general al Bursei de Valori Bucuresti, se mentioneaza intr-un comunicat remis de BVB, redactiei SanatateaBuzoiana.

La randul sau, presedintele BVB, Lucian Anghel, a spus ca „este un semnal extrem de puternic pentru investitorii si antreprenorii romani ca se sparge gheata si ca li se ofera acces la finantare prin intermediul bursei. (…) E un pas urias pentru piata de capital de la noi. Speram ca succesul MedLife sa fie urmat de tot mai multi antreprenori care vor vedea in piata de capital romaneasca un partener de incredere pentru dezvoltarea afacerilor”.

 

Mihai Marcu

Mihai Marcu

Tranzactionarea MedLife, cea mai proaspata companie listata la bursa de la Bucuresti, este o premiera si pentru piata de capital ro­ma­neasca, iar cel mai mare fur­nizor de servicii medicale private are, potrivit principalului actionar, Mihai Marcu, sanse sa intre chiar in compozitia indi­celui de referinta BET, care urma­reste actiunile celor mai tranzac­tio­nate 10 companii.

Este prima data cand romanii, fie retail, fie firmele de pensii, cumpara cresterea unei firme antreprenoriale romanesti. MedLife este prima firma privata care are sanse sa intre in BET intr-o jumatate de an si singura care nu este din domeniul financiar si care nu ofera dividend, ci growth (crestere – n.red.)“, a spus Mihai Marcu, la prima sedinta de tranzactionare.

Ana Maria Mihaiescu, seful reprezentantei IFC Romania (care a pastrat 5% din actiuni) si-a manifestat la randul sau increderea ca actiunile MedLife vor avea succes la tranzactionare si a tinut sa reaminteasca prezenta companiei pe care o reprezinta in actionariat, in ultimii 10 ani, mentionad ca „IFC isi va continua drumul alaturi de MedLife, in calitate de actionar, si speram ca dezvoltarea companiei va sustine imbunatatirea sistemului de sanatate romanesc” si ca va continua toate demersurile pentru dezvoltarea serviciilor de sanatate private, cat si pentru sustinerea pietii de capital romanesti.

 

BVB_MedLife_Start tranzactionareMedLife a fost infiintata in 1996 si opereaza cea mai extinsa retea de clinici la nivel national, precum si o retea de laboratoare medicale si spitale generale sau de specialitate. Valoarea totala a ofertei publice initiale a fost de 230 de milioane de lei, echivalentul a 50,5 mil. euro, pentru un pachet de 44% din actiunile companiei. Ofertantii au fost fondul V4C Eastern Europe Holdings (V4C) care a vandut intreaga sa participatie in companie, 36,25%, si International Finance Corporation (IFC) care a vandut un pachet de actiuni de 7,75%. Oferta a fost intermediata de Raiffeisen Bank ca Lider de Consortiu si Wood&Co.

Suntem mandri ca MedLife este prima companie privata care se listeaza la Bursa de Valori Bucuresti si credem ca acest eveniment reprezinta primul IPO de succes realizat pe aceasta cale. MedLife este cel mai mare furnizor de servicii private de sanatate din Romania, iar acum deschide drumul altor companii spre piata de capital. Au trecut mai putin de 4 luni din momentul in care am luat decizia sa iesim din actionariatul companiei – septembrie anul curent – si suntem deja martorii listarii acesteia. Procesul scurt reprezinta o dovada a profesionalismului echipei implicate in derularea IPO-ului, precum si o marturie a bunei functionari a Bursei de Valori Bucuresti si a altor autoritati de reglementare. Succesul ofertei MedLife a demonstrat ca piata este pregatita pentru a sustine companiile din Romania”, a declarat Bill Watson, Managing Partner la V4C.

 

BVB_MedLife_Start tranzactionare3Reamintim cititorilor ca in cadrul ofertei publice initiale au fost oferite publicului 8,8 milioane de actiuni in doua transe: 85% investitorilor institutionali, in perioada 6-15 decembrie, si 15% investitorilor de retail, in perioada 7-15 decembrie. Pretul final din cadrul ofertei a fost de 26 de lei pentru investitorii institutionali, 24,7 lei pentru investitorii de retail care au subscris in primele 4 zile ale ofertei si de 26 de lei pentru cei care au subscris ulterior. In prima zi de tranzactionare, actiunile nu vor avea o limita zilnica de variatie. La pretul de 26 de lei pe actiune, MedLife are o capitalizare de piata de 522,4 mil. lei.

La deschiderea oficiala a sedintei de tranzactionare au participat Misu Ne­gritoiu si Mircea Ursache de la Autori­tatea de Supraveghere Finan­ciara (ASF), Ludwik Sobolewski si Lucian Anghel de la Bursa de Valori, reprezentanti ai celor doi vanzatori, V4C si IFC, brokeri, analisti si, bineinteles, actionarul principal, Mihai Marcu, alaturi de alte aproximativ 30 de persoane.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*