Pacientii „au inrosit firul” la linia speciala anticoruptie a Ministerului Sanatatii

22 decembrie 2016 | 1 comentariu |

Conform ministrului Vlad Voiculescu, in primele 10 zile de la punerea in functiune a serviciului, au fost primite 88 de apeluri.

 

telefonul pacientuluiIn prima parte a lunii decembrie, Ministerul Sanatatii a incheiat un protocol de colaborare cu Directia Generala Anticoruptie, Parchetul General si Directia Nationala Anticoruptie, in scopul prevenirii si combaterii fenomenului coruptiei in sistemul sanitar. In cadrul acesatui protocol, a fost lansat un serviciu gratuit de tip Telverde, prin intermediul caruia pot fi sesizate la Ministerul Sanatatii cazurile de coruptie si fraudele din sistem, cazuri care sunt apoi aduse in atentia procurorilor anticoruptie, spre a fi verificate.

La zece zile de la lansarea acestui serviciu, ministrul Sanatatii, Vlad Voiculescu, a organziat o conferinta de presa pentru a face un bilant al mandatului sau care se apropie de final, ocazie cu care a declarat ca linia speciala destinata sesizarii cazurilor de coruptie din Sanatate a fost foarte solicitata inca din prima zi. Astfel, Vlad Voiculescu a precizat ca in primele zece zile de functionare a liniei speciale, au fost primite 88 de apeluri prin care s-au sesizat fapte de coruptie sau fraude in sistemul sanitar, cazuri care au fost aduse in atentia anchetarorilor, in baza protocolului incheiat.

 

Vlad Voiculescu

Vlad Voiculescu

Ministrul a reiterat cu aceasta ocazie faptul ca principala problema a sistemului romanesc de Sanatate nu este subfinantarea, ci coruptia si nerespectarea regulilor gandite pentru a asigura bunul mers al lucrurilor. Cel mai bun leac pentru combaterea coruptiei si pentru respectarea regulilor, cred eu, este transparenta si, desigur, pedepsirea neregulilor acolo unde acestea apar. Transparentizarea tuturor achizitiilor publice de peste 20.000 de lei este, asadar, unul dintre pasii extrem de importanti care isi vor arata efectele, cu siguranta, foarte curand”, a precizat in acest sens ministrul.

Acesta a reamintit totodata faptul ca Linia verde anticoruptie, la care pot fi sesizate cazurile de coruptie din sistemul sanitar poate fi apelata gratuit din orice retea la numarul de telefon 0800.806.806.

Vlad Voiculescu a vorbit si de alte masuri luate in mandatul sau, precizand ca este posibil ca unele dintre acestea sa fi deranjat anumite interese politice, dovada fiind numeroasele presiuni pe care le-a resimtit din aceasta directie. „Cred cu tarie ca masurile pe care le-am luat in aceste luni sunt ceea ce are nevoie sistemul medical, ceea ce au nevoie medicii, ceea ce au nevoie pacientii. Si, desigur, daca am deranjat niste interese, unele chiar de origine politica, imi cer scuze, dar nu-mi pare rau. Au fost momente in care presiunea via canale politice a fost mare”, a declarat Vlad Voiculescu.

 

hol spitalAcesta a mai relatat ca si in cazul mandatului sau s-a potrivit zicala „socoteala de acasa nu se potriveste cu cea din targ”, intrucat la momentul preluarii functiei avea cunostinta de anumite probleme din sistem, insa lista acestora crestea in fiecare saptamana.

Vlad Vociulescu a reamintit principalele proiecte care au fost puse in practica in timpul mandatului sau, atat in ceea ce priveste transparenta decizionala si desemnarea managerilor de spitale, cat si prevenirea infectiilor nosocomiale, infiintarea spitalelor regionale, plata garzilor medicilor, evaluarea gradului de satisfactie al pacientilor la externare etc. Ministrul s-a aratat insa sceptic ca toate aceste proiecte vor fi continuate, mai ales ca unele din ele au deranjat anumite persoane importante din sistem. „Imi e teama ca unele din aceste proiecte nu vor fi continuate dupa finalizarea mandatului meu. Atunci cand iti pui viata in paranteza si investesti foarte mult timp in anumite proiecte, ai vrea sa le vezi si finalizate. As vrea sa vad continuate masurile ce tin mai ales de curatarea sistemului, de scoaterea mizeriei de sub pres”,  a mai declarat Vlad Voiculescu, anuntand totodata ca va ramane aproape de sistemul sanitar si se va mai implica in rezolvarea anumitor probleme, chiar si dupa finalul mandatului la Ministerul Sanatatii.


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Comentarii (1)

  1. DR. BOSTINA PETRE spune:

    Mai intai domnule ministru ar trebui sa stiti ce s-a intamplat in propriul dvs. minister pentru ca lupul isi poate schimba parul nu si naravul. Eu pregatesc un material in sensul de mai sus, ce a marcat profesia mea de medic acum iesit la pensie. Ati functionat intr-o rusinoasa institutie a statului roman si daca nu v-am sesizat pana acum este ca nu am avut indredere in institutiile statului roman inclusiv in cea in care ati fost dvs. conducator. Sigur va veni un alt ministru si poate daca procuraturile vor fi drepte mi se va da si mie dreptate si de ele si de ministerul dvs. dr Bostina Petre medic pensionar

Adaugati un comentariu


 

*