Epidemia de rujeola a facut a opta victima

17 decembrie 2016 | 0 comentarii |

Pentru ca numarul de imbolnaviri a ajuns la 1725, iar cei mai multi pacienti sunt copiii sub un an, Ministerul Sanatatii a decis coborarea varstei de vaccinare cu prima doza ROR, la 9 luni.

 

vaccin copilNumarul deceselor provocate de rujeola a ajuns la opt, iar Ministerul Sanatatii (MS), impreuna cu experti internationali in domeniu, a elaborat un plan de masuri privind limitarea extinderii epidemiei.

Printr-un comunicat de presa, MS informeaza ca Institutul Cantacuzino a confirmat, vineri, ca „atat rezultatul testarii probei de ser, cat si al fragmentului de pulmon sunt pozitive pentru rujeola, in cazul copilului din judetul Dolj. Astfel, numarul deceselor confirmate provocate de rujeola ajunge la 8”. Potrivit medicilor, fetita, in varsta de un an, locuia impreuna cu fratii sai, in casa buncii din Craiova, si nu fusese vaccinata impotriva rujeolei si nici nu se afla in evidenta unui medic de familie, parintii copiilor fiind plecati la munca in Italia.

Copilul fusese dus luni noapte, la Spitalul de Boli Infectioase din Craiova, iar marti au aparut complicatii. S-a decis transferul ei la Spitalul Judetean de Urgenta Craiova, dar a murit in ambulanta, in ciuda eforturilor medicilor care au resuscitat-o zeci de minute, incercand sa o tina in viata.

 

rujeola1Potrivit ultimelor date furnizate de Centrul National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile, in acest moment sunt confirmate cazuri de imbolnavire cu rujeola in 32 de judete, cele mai multe fiind in Arad (454), Mures (238) si Timis (240), iar numarul total de imbolnaviri a ajuns la 1.725 de cazuri.

 In acest context, Ministerul Sanatatii, impreuna cu experti ai Organizatiei Mondiale a Sanatatii, ai Institutului National de Sanatate Publica, Societatii Nationale de Medicina Familiei si UNICEF a elaborat si a pus in aplicare un plan de masuri privind limitarea extinderii epidemiei de rujeola. MS arata astfel ca prima masura este coborarea varstei de vaccinare la 9 luni, decizie care a fost luatain conformitate cu prevederile internationale privind actiunile intreprinse in caz de epidemie si cu prevederile caracteristicilor produsului, deoarece principala caracteristica a actualei epidemii de rujeola este ca afecteaza si copiii cu varsta sub un an (rata incidentei este de 68,8/100.000), informeaza MS. Ulterior, copiii vaccinati mai devreme conform noilor prevederi, vor fi apoi vaccinati conform Programului National de Imunizare, la 12 luni si la cinci ani”. Totodata, ministerul a decis recuperarea cat mai rapida a copiilor din grupa de varsta sub cinci ani care nu au nicio doza de vaccin si a copiilor din grupa de varsta 5 – 9 ani care nu au doua doze de vaccin ROR, conform Calendarului National de Vaccinare.

 

vaccinare_copiiPentru punerea in practica a acestor masuri, medicii de familie au inceput catagrafierea copiilor eligibili intre 9 luni si 9 ani complet nevaccinati cu ROR si pe cei cu varsta intre 5 si 9 ani care au o singura doza de vaccin. In plus, acolo unde este posibil, asistentii comunitari si mediatorii sanitari au inceput deja convocarea copiilor la cabinete.

MS sustine ca „stocurile de vaccin ROR sunt suficiente in acest moment, atat pentru vaccinarile suplimentare, cat si pentru cele la termen. Astfel, la nivel national, sunt disponibile in jur de 300 de mii de doze de vaccin ROR”.

Specialistii MS atrag atentia ca „limitarea epidemiei de rujeola nu se poate face decat cu ajutorul parintilor care inteleg responsabilitatea pe care o au in a-si proteja copiii impotriva acestei boli care ii poate ucide sau afecta pe viata. Vaccinul este singura arma eficienta cu care se poate lupta impotriva acestei boli grave”. De aceea, recomanda parintilor sa ia legatura cu medicii de familie ai copiilor, pentru a se programa la vaccinare cat mai curand posibil.

Medicii de familie si parintii care vor sa afle informatii corecte despre vaccin si vaccinare pot accesa pagina desprevaccin.ro.

 


Adaugati un comentariu


 

*