O nouă isterie antivaccin a cuprins România

5 septembrie 2018 | 0 comentarii |

Mai multe broșuri și pliante antivaccinare au fost distribuite în cutiile poștale și pe rețelele de socializare. Ministerul Sănătății dă asigurări că „vaccinurile utilizate în România sunt sigure și eficace, fiind verificate după cele mai înalte standarde de calitate existente în lume”.

 

România are una dintre cele mai scăzute rate ale vaccinării, cu mult sub limita recomandată de OMS, chiar dacă prin campania „door to door” s-au mai recuperat o parte din restanțieri, iar o parte dintre părinți s-au convins că este bine să-și imunizeze copiii. Declarată în septembrie 2016, epidemia de rujeolă de la noi din țară este cea mai gravă din Europa, până acum fiind confirmate 15.109 de cazuri și înregistrate 59 de decese (majoritatea copii).

În timp ce proiectul legii vaccinării stă blocat de un an în Parlament, antivacciniștii profită și ies din nou la atac. În cutiile poștale din București au fost distribuite pliante și broșuri cu mesaje anti-vaccinare, care conțin informații false de tipul vaccinul ROR conține celule de fetuși avortați”, „vaccinarea îți poate distruge copilul pentru întreaga viață” sau „pesticide în vaccinuri, care pot șoca pe oricine-i mai slab de înger sau mai puțin informat, din surse autorizate și credibile. Și mai șocant este că aceste pliante poartă siglele Ministerului Sănătății, UNICEF și Organizației Mondiale a Sănătății.

Deputatul Pro România Gabriela Podașcă a semnalat cazul oficial, solicitând de urgență Ministerului Sănătății „să iasă public și să infirme asocierea cu această campanie și în același timp să facă demersurile necesare pentru aplicarea sancțiunilor legale împotriva celor care se fac vinovați de răspândirea acestor materiale”, criticând totodată „inerția autorităților și lipsa de soluții în combaterea rujeolei, care continuă să facă victime în România”.

 

Instituțiile „târâte” în acest scandal s-au delimitat de campanie și au condamnat-o vehement, dar răul a fost deja făcut. Mesajele antivacciniștilor s-au rostogolit pe rețelele de socializare, iar cei care le-au citit s-ar putea să le creadă sau să nu le parvină și informațiile avizate, oficiale.

Ministerul Sănătății a reacționat și transmite că se „delimitează ferm de campania de dezinformare si manipulare referitoare la ineficiența și riscurile vaccinării, apărută în spațiul public, pe rețelele de socializare sau prin materiale tipărite, distribuite în zone aglomerate sau în cutiile poștale”, menționând că autorii campaniei inițiate împotriva vaccinării „utilizează fără  aprobarea Ministerului Sănătății sau al partenerilor săi identitatea vizuală a campaniei precum însemnele oficiale ale instituțiilor partenere, iar materialele conțin informații false care pot induce în eroare părinții și pot pune în pericol sănătatea populației”.

Sorina Pintea, Ministrul Sănătății, a condamnat „gestul iresponsabil al celor care recurg la astfel de modalități  iresponsabile de dezinformare, cu consecințe grave pentru sănătatea populației. Am însă, convingerea că populația nu poate fi păcălită cu astfel de tertipuri și voi continua să fac tot ce îmi stă în putere pentru ca parinții să fie informați corect  astfel încât să ia cea mai bună decizie, de a-și vaccina copiii și de a le asigura astfel o viață sănătoasă. Vom face demersurile legale necesare pentru ca cei reponsabili să răspundă pentru faptele lor, ce pun în pericol sănătatea publică.

 

Pliantele primite în cutiile poștale direcționează către site-ul pro-decizii-informate.ro, pe a cărui pagină de deschidere scrie că „Autorităţile medicale se află într-un conflict de interese datorită legăturilor cu industria farmaceutică, acest site pune sub semnul întrebării informaţiile oferite de autorităţi şi îndeamnă părinţii la informare individuală, independentă.”

„În ciuda a ceea ce ne este prezentat ca şi «consens» ştiinţific, vaccinurile sunt una din cele mai controversate teme în domeniul medical. Propaganda pro vaccinare, sponsorizată cu miliarde de dolari de către industria farmaceutică şi susţinuta acerb de o mass media care a uitat să facă jurnalism independent, nu oboseşte să ne inoculeze zi de zi cu porţia de frică faţă de tot felul de ameninţări de tip «drob de sare», încercând astfel să apeleze manipulativ la emoţiile cu vibraţia cea mai joasă, care să îi determine pe oameni să ia decizii impulsive, din frică, uitând să-şi activeze raţiunea şi discernământul. Ţelul nostru este să contribuim la crearea unui sistem de sănătate care să servească în mod real individului şi societăţii, care să-şi merite numele de sistem de sănătate, nu un sistem de boală, promovat şi întreţinut pentru interesele comerciale ale anumitor grupe”, mai scrie pe prima pagină a site-ului, fără a oferi însă vreun argument științific prin care să susțină măcar în parte aceste afirmații.

 

Jurnalistul Vlad Mixich a scris pe pagina sa de socializare, că cei care au lansat campania „poartă răspundere penală”. El subliniază că „Situația pliantelor anti-vaccinare pe care a fost FALS trecută sigla Organizației Mondiale a Sănătății, a UNICEF și a Ministerului Sănătății este simplă: folosirea abuzivă a acestor însemne se încadrează la două articole din Codul Penal. Cum toate cele 3 instituții au anunțat deja că siglele lor sunt folosite abuziv/fără acordul lor pentru a răspândi informații false, membrii Consiliului Director al asociației care a făcut asta, Depner Ditta, Stoian George Daniel și Iordache Dan, poartă răspundere penală”.

Mixich adaugă că antivacciniștii „sigur că se vor victimiza” și că „nu e vorba despre ce cred ei cu privire la vaccinare, ci despre faptul că asociația pe care ei o conduc dezinformează și manipulează gros părinții folosind siglele unor instituții naționale și internaționale de la care nu au primit niciun acord”.

Păstrând proporțiile și umorul, e ca și cum eu aș pune între ghilimele afirmația ’Sunt vaccinată și mi-am vaccinat și copiii’ și sub ea aș scrie: Olivia Steer susținută de Donald Trump și Vladimir Putin. Foarte corectă reacția ministrului Sănătății: ’Vom face plângere penală’. Simplu. În imagine îi aveți pe doi dintre cei 3 indivizi care fac porcăriile astea. Dacă întâmplător vă intersectați cu ei pe stradă îndepărtați-vă imediat: nu știți cum și când poza sau semnătura voastră va apărea pe un pliant cu/și despre părți de chinezi mici care sunt amestecate în pastile de #mafia #aspirinei”, mai scrie jurnalistul.


Adaugati un comentariu


 

*