Diagnosticarea tuberculozei in Romania se va reduce de la sase luni, la doua ore

In prezent, prin metodele traditionale folosite in laboratoarele de la noi, diagnosticarea acestei boli dureaza intre patru si sase luni, insa perioada va fi considerabil redusa datorita a doua echipamente performante primite in dotare de doua laboratoare importante.

 

genexpertDoua echipamente moderne si competitive au intrat de curand in dotarea Institutului National de Pneumoftiziologie Marius Nasta din Capitala si a Spitalului de Pneumoftiziologie Bisericani-Neamt, acestea urmand a fi instalate maine, la cele doua unitati medicale, pentru a contribui la reducerea considerabila a perioadei necesare diagnosticarii tuberculozei si tuberculozei multidrog rezistente. Cele doua echipamente folosesc metoda de diagnosticare GeneXpert, dandu-le posibilitatea specialistilor sa diagnosticheze boala intr-un interval de doar doua ore, fata de perioada de patru-sase luni, necesara diagnosticarii prin metodele clasice folosite in prezent in Romania. Acest fapt va avea un impact important pentru sanatatea publica, daca tinem seama de faptul ca in cele patru, cinci sau sase luni, cat dureaza in prezent diagnosticarea tuberculozei, bolnavul poate contamina si alte persoane din comunitate. De curand, a existat chiar un caz in care un pacient tuberculos a fost internat intr-o sectie de chirurgie impreuna cu alti pacienti, fiind examinat zilnic si de medici, care la acel moment nu cunosteau ca acesta avea boala respectiva.

 

xpert02Cele doua echipamente, impreuna cu 2.500 de kit-uri de testare au fost achizitionate de Fundatia Romanian Angel Appeal, cu fonduri din programul Cresterea Nivelului de Control al Tuberculozei in Romania, prin interventii orientate catre Grupurile Sarace si Vulnerabile”, finantat de Fondul Global de Lupta impotriva HIV/ SIDA, Tuberculozei si Malariei.

Referindu-se la aceasta investitie, medicul Silvia Asandi, director general al fundatiei, a precizat ca „apar metode noi de diagnosticare a tuberculozei si a tuberculozei multidrog rezistente, caci cercetarile internationale in domeniu evolueaza. Ne straduim sa le implementam si in Romania, unde nevoia de diagnosticare rapida este foarte mare. Continuam sa sprijinim astfel, Programul National de Control al Tuberculozei care, din pacate, este inca mult subfinantat in raport cu nevoile”

Aceasta a mai explicat ca metoda GeneXpert se bazeaza pe identificarea atat a ADN-ului bacilului tuberculozei cat si a rezistentei la rifampicina, unul dintre antibioticele administrate in tuberculoza, prin tehnica amplificarii acidului nucleic. Instalarea echipamentelor va fi urmata imediat de instruirea personalului de laborator din cele doua unitati medicale.

 

Institutul Marius Nasta

Institutul Marius Nasta

Conform statisticilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii, in Romania, peste 30.000 de persoane sufera, la momentul actual, de diferite forme de tuberculoza. Numai in anul 2013, 15.000 de noi cazuri au fost diagnosticate cu aceasta boala si peste 1.100 de bolnavi au murit.

In ceea ce priveste tuberculoza rezistenta la  tratamentul obisnuit, OMS precizeaza ca aceasta este subdiagnosticata in Romania, aratand  ca in 2012 au fost diagnosticate 400 de cazuri, fata de 1.000, cat se estimeaza ca ar trebui sa fie numarul anual de pacienti diagnosticati. „Din cauza lipsei echipamentelor moderne, diagnosticarea tuberculozei si a tuberculozei multidrog rezistente necesita o perioada de timp ce depaseste patru luni, timp in care medicii nu pot recomanda un tratament corespunzator, iar pacientul poate transmite boala in familie si comunitate” se mai precizeaza intr-un raport al OMS pe aceasta tema.

 


Adaugati un comentariu


 

*