Asistenta psihologica gratuita si sprijin material pentru pacientii cu tuberculoza din patru centre din tara

1 septembrie 2014 | 0 comentarii |

Serviciile sunt asigurate de Fundatia Romanian Angel Appeal, prin intermediul unui program cu finantare europeana.

 

tuberculozaPacientii cu tuberculoza, care merg sa se trateze la patru centre specializate din tara, beneficiaza, pe langa tratament, si de consiliere psihologica asigurata de personal calificat, avand posibilitatea de a continua terapia si dupa externare. In plus, o parte dintre pacienti vor beneficia si de un ajutor material de 100 de lei pe luna, in toata durata tratamentului, existand posibilitatea ca in viitorul apropiat, numarul benbeficiarilor acestui sprijin sa creasca.

Centrele in care bolnavii de tuberculoza beneficiaza de aceste facilitati sunt Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta din Bucuresti, Spitalul de Pneumoftiziologie Leordeni din judetul Arges, Spitalul de Pneumoftiziologie Bisericani din judetul Neamt si Spitalul de Pneumoftiziologie Nicolae Rusdea din Baia Mare, care colaboreaza cu Fundatia Romanian Angel Appeal, organizatie caritabila in sarcina careia intra asigurarea asistentei psihologice si a ajutorului material. Fondurile necesare provin din fonduri europene, repartizate in cadrul proiectului „Program dedicat reintegrarii profesionale si sociale a persoanelor afectate de tuberculoza”, demarat de fundatie incepand cu luna iulie a acestui an.

 

Nicoleta Manescu

Nicoleta Manescu

Conform unui comunicat de presa remis de Romanian Angel Appeal, de la demararea proiectului si pana la jumatatea lunii trecute, 55 de pacienti internati in cele patru centre au beneficiat deja de servicii psihosociale, putand sa beneficiaza in continuare de aceste servicii si dupa externare. Referitor la initiativa demararii acestui program, managerul de proiect, Nicoleta Manescu, a declarat ca „tuberculoza este o boala a carei vindecare presupune uneori o perioada indelungata de internare si tratament cu efecte adverse puternice, greu de suportat. Bolnavii au tendinta de a abandona tratamentul fie pentru ca se simt prea rau, fie pentru ca incep sa se simta mai bine, asadar renunta la medicatia care le creeaza neplaceri. Pe langa calvarul tratamentului, mai apare si stigma sociala legata de tuberculoza, pe care bolnavul o resimte acut. Prin urmare, o nevoie primordiala a persoanei afectate si care la momentul actual nu este acoperita in Romania, este suportul psihologic, pentru ca bolnavul sa nu abandoneze schema de tratament. Pe de alta parte, avand in vedere ca multi dintre cei afectati nu-si cunosc drepturile si nu stiu care sunt modalitatile de a le accesa, bolnavii au nevoie, in egala masura, de asistenta sociala. Este motivul pentru care am infiintat aceste servicii gratuite, in 4 spitale de pneumoftiziologie din tara”.

 

Institutul Marius Nasta

Institutul Marius Nasta

Incepand cu aceasta luna, primii 50 de bolnavi care s-au inscris in acest program vor primi si sprijin material, constand in cate 100 de lei lunar, pe durata tratamentului, suma ce ar trebuie sa acopere costurile deplasarii la dispensar pentru tratament, costurile pentru suplimente de hrana si cheltuielile cu medicamentele pentru combaterea efectelor adverse ale tratamentului, medicamente care nu sunt compensate suta la suta de la stat.

Reprezentantii asociatiei spun ca obiectivul principal este ca pana la finalizarea proiectului sa acorde asistenta psihologica unui numar de 1.000 de bolnavi din cele patru centre si sa creasca tot la 1.000 numarul celor care vor beneficia de sprijinul material in valoare de 100 de lei pe luna. „De asemenea, vrem sa oferim consiliere si orientare privind accesul pe piata muncii pentru 500 de persoane afectate de tuberculoza, iar pentru 150 de pacienti sa oferim cursuri de calificare si recalificare, dar si subventii pentru perioada participarii la cursuri. Ne dorim ca aceste servicii infiintate prin proiect sa reprezinte un model de bune practici care speram sa fie replicat, prin implicarea statului, in cat mai multe unitati de pneumoftiziologie din tara” a mai precizat Nicoleta Manescu, exprimandu-si speranta ca si statul va face ceva in acest sens, asa cum ar fi normal.

 


Adaugati un comentariu


 

*