Cele mai noi date referitoare la incidenta tuberculozei in Romania

29 decembrie 2015 | 0 comentarii |

Cu un numar de 30.000 de de pacienti aflati in prezent sub tratament, tara noastra ocupa inca primul loc in UE, in ceea ce priveste raspandirea bolii.

 

tuberculoza tbcDenumita si boala saraciei”, tuberculoza continua sa ramana o afectiune foarte raspandita in Romania, comparativ cu celelalte tari din Uniunea Europeana si chiar din lume. Tara noastra ocupa, inca de la aderare, primul loc in UE in ceea ce priveste incidenta bolii. Este de inteles, in acest context, ca tuberculoza este una dintre cel mai serioase probleme de sanatate din Romania, chiar daca in ultimii ani s-a constatat o usoara scadere a incidentei. Acesta a fost si subiectul principal al unei conferinte desfasurate la Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta, sub genericul Conditia pacientului cu tuberculoza in Romania si spatiul european”. Conferinta a fost organizata de Asociatia Romana a Bolnavilor de Tuberculoza, in parteneriat cu Institutul Marius Nasta si Societatea Romana de Pneumologie, specialistii din domeniul medical tragand cu aceasta ocazie un nou semnal de alarma in ceea ce priveste incidenta, riscurile si tratarea tuberculozei.

 

Institutul Marius Nasta

Institutul Marius Nasta

Medicul Gilda Popescu, managerul Institutului Marius Nasta, a atras atentia ca la ora actuala, circa 30.000 de pacienti din Romania sunt sub tratament pentru tuberculoza, ceea ce ne mentine pe primul loc in UE in topul incidentei acestei boli. „Rata de notificare este 14.854 de cazuri de tuberculoza, dintre acestea 12.852 cazuri noi, iar diferenta sunt recidivele. Lor li se adauga cele 510 cazuri de tuberculoza multidrog rezistenta si 58 de cazuri de tuberculoza extins rezistenta. In momentul de fata, 30.000 de pacienti sunt in tratament antituberculos. In regiunea OMS Europa, Romania ocupa locul sase in ceea ce priveste incidenta globala a tuberculozei, iar  in UE, Romania detine locul unu inca din anul 2007 de la aderare si pana in prezent, inregistrand valori de 4,5 ori mai mari decat restul tarilor UE si de 2,5 ori mai mari decat ale tarilor din regiunea OMS Europa. La numarul de cazuri de tuberculoza multidrog rezistenta, Romania este campioana”, a precizat medicul pneumolog.

 

Dr. Gilda Popescu

Dr. Gilda Popescu

Un aspect pozitiv l-ar constitui insa faptul ca Romania are o rata de depistare foarte buna pentru cazurile noi, desi se confrunta cu o eficienta scazuta in ceea ce priveste succesul terapeutic in cazurile de tuberculoza multidrog rezistenta. Astfel, conform celor mai recente date comunicate de managerul Institutului Marius Nasta, rata de succes terapeutic pentru cazurile nou confirmate in Romania a atins valoarea de aproape 85,6 la suta, iar pentru recidive este de aproape 70 la suta. Tuberculoza multidrog rezistenta a ajuns la o rata de succes terapeutic de 32 la suta, rata imbunatatita fata de anul 2008, cand Romania avea cea mai scazuta rata de succes terapeutic pentru cazurile de tuberculoza multidrog rezistenta. In prezent, tuberculoza multidrog rezistenta  este detectata in procent de 52 la suta si are o rata de succes de numai 32 la suta.

In ceea ce priveste evolutia incidentei tuberculozei, dr. Gilda Popescu spune ca „la nivel national, incidenta tuberculozei a cunoscut varfuri si scaderi lente. Daca ne raportam la anul 2014, vedem ca incidenta globala a tuberculozei a atins valoarea de 74,6 la suta de mii de locuitori, incidenta foarte asemanatoare anului 1990. Prevalenta bolii si ea se mentine la valori crescute in anul 2014 avand 121,4 la suta de mii de locuitori, chiar daca in ultimii 10 ani prevalenta a scazut cu 39,4 la suta. Romania detine un loc fruntas in ceea ce priveste incidenta tuberculozei la copii, in anul 2014 avand o incidenta de 20,7 la suta de mii de locuitori. Cu toate acestea, in ultimii 10 ani am reusit sa scadem cu aproape 57 la suta. Mortalitatea prin tuberculoza se afla intr-un declin lent in anul 2014 atingand valori de 5,7 la suta de mii de locuitori, o scadere in ultimii ani de 47,25 la suta”.

 


Categorii: Actual, Medici, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*