Apel la unitate in lupta impotriva tuberculozei

Aztazi este marcata Ziua Mondiala de lupta impotriva Tuberculozei, data de 24 martie avand o semnificatie aparte legata de aceasta afectiune, in istoria medicinei.

 

Dr. Robert Koch

Dr. Robert Koch

Ziua Mondiala de lupta impotriva Tuberculozei este marcata in intreaga lume la data de 24 martie. Acesta data nu a fost aleasa intamplator, pentru ca este data la care tuberculoza a fost recunoscuta ca boala. La 24 martie 1882, medicul si biologul german Robert Koch a anuntat comunitatea stiintifica internationala ca a descoperit bacilul care provoaca aceasta afectiune. Ulterior, acesta a primit denumirea de „bacilul Koch”, dupa numele cercetatorului care l-a descoperit, anul acesta implinindu-se 134 de ani de la acel moment extrem de important in istoria medicinei.

Chiar daca de atunci s-au facut progrese uriase in cercetarea medicala si au fost create sute de tratamente noi, tuberculoza este o boala care continua sa faca inca multe victime, mai ales in comunitatile defavorizate.

De altfel, tuberculoza a si fost denumita „boala saraciei”, iar lupta pentru prevenirea raspandirii acestei afectiuni reprezinta o prioritate a Organizatiei Mondiale a Sanatatii. Sloganul ales de OMS pentru a marca anul acesta Ziua Mondiala de lupta impotriva Tuberculozei este „Uniti pentru a pune capat tuberculozei”. Mesaj este adresat guvernelor, comunitatilor, societatii civile si sectorului privat, de a colabora pentru a preveni si combate respandirea acestei boli.

 

tuberculoza tbcTuberculoza este a doua cauza de mortalitate, dupa HIV/SIDA, la nivel mondial. Potrivit statisticilor internationale, in 2013, noua milioane de persoane s-au imbolnavit de tuberculoza si 1,5 milioane au murit din cauza bolii. Peste 95 la suta din decesele provocate de tuberculoza apar in tarile cu venituri mici si medii. Boala este printre primele cinci cauze de deces pentru femeile cu varste cuprinse intre 15 si 44 de ani, iar  in 2013, aproximativ 550.000 de copii s-au imbolnavit de TBC, la nivel mondial.

Tuberculoza este provocata de bacilul Koch si afecteaza cel mai des plamanii, dar si alte parti ale organismului, mai ales sistemulosos si creierul. Se raspandeste prin aer, de la o persoana la alta. Cand oamenii cu tuse TBC pulmonara stranuta sau imprastie particule de saliva, propaga germenii TBC in aer, iar o persoana care inhaleaza acesti microbi se poate infecta. In unele cazuri boala poate fi transmisa de vite, de exemplu consumand laptele nepasteurizat de la un animal infectat.

 

Dr. Gilda Popescu

Dr. Gilda Popescu

In Romania, tuberculoza constituie o serioasa problema de sanatate, tara noastra ocupand primul loc in UE in ceea ce priveste incidenta acestei boli. Chiar daca in ultimii ani s-a constatat o usoara scadere a incidentei, numarul pacientilor aflati la aceasta ora sub tratament depaseste 30.000, acestora adaugandu-li-se si multe alte cazuri inca nediagnosticate. „ Rata de notificare este 14.854 de cazuri de tuberculoza, dintre acestea 12.852 cazuri noi, iar diferenta sunt recidivele. Lor li se adauga cele 510 cazuri de tuberculoza multidrog rezistenta si 58 de cazuri de tuberculoza extins rezistenta. In momentul de fata, 30.000 de pacienti sunt in tratament antituberculos. In regiunea OMS Europa, Romania ocupa locul sase in ceea ce priveste incidenta globala a tuberculozei, iar  in UE, Romania detine locul unu inca din anul 2007 de la aderare si pana in prezent, inregistrand valori de 4,5 ori mai mari decat restul tarilor UE si de 2,5 ori mai mari decat ale tarilor din regiunea OMS Europa. La numarul de cazuri de tuberculoza multidrog rezistenta, Romania este campioana” a precizat in acest sens dr. Gilda Popescu, managerul Institutului de Pneumoftiziologie Marius Nasta.

 

Tuberculoza-TratamentUn aspect pozitiv il constituie faptul ca Romania are o rata de depistare foarte buna pentru cazurile noi, insa se confrunta cu o eficienta scazuta in ceea ce priveste succesul terapeutic in cazurile de tuberculoza multidrog rezistenta. Potrivit celor mai recente date comunicate de Institutul Marius Nasta, rata de succes terapeutic pentru cazurile noi confirmate in Romania a atins pragul de 85,6%, iar pentru recidive este de aproape 70%. Tuberculoza multidrog rezistenta a ajuns la o rata de succes terapeutic de 32%, ceea ce inseamna o imbunatatire fata de anul 2008, cand Romania avea cea mai scazuta rata de succes terapeutic pentru cazurile de tuberculoza multidrog rezistenta. In prezent, aceasta este detectata in 52% din cazuri si are o rata de succes de numai 32%.

In ceea ce priveste evolutia incidentei tuberculozei, dr. Gilda Popescu spune ca „la nivel national, incidenta tuberculozei a cunoscut varfuri si scaderi lente. Daca ne raportam la anul 2014, vedem ca incidenta globala a tuberculozei a atins valoarea de 74,6 la suta de mii de locuitori, incidenta foarte asemanatoare anului 1990. Prevalenta bolii se mentine la valori crescute in anul 2014 avand 121,4 la suta de mii de locuitori, chiar daca in ultimii 10 ani prevalenta a scazut cu 39,4 la suta. Romania detine un loc fruntas in ceea ce priveste incidenta tuberculozei la copii, in anul 2014 avand o incidenta de 20,7 la suta de mii de locuitori. Cu toate acestea, in ultimii 10 ani am reusit sa scadem cu aproape 57 la suta. Mortalitatea prin tuberculoza se afla intr-un declin lent in anul 2014 atingand valori de 5,7 la suta de mii de locuitori, o scadere in ultimii ani de 47,25 la suta”.

 


Categorii: Actual, Medici, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*