A inceput a doua editie a Conferintei Nationale de Farmacoeconomie si Management Sanitar

14 octombrie 2015 | 1 comentariu |

Lucrarile conferintei se vor desfasura pe durata a patru zile, reunind peste 300 de specialisti romani si ungari, atat din domeniul farmaceutic, cat si din sistemele sanitare din cele doua tari.

 

conferinta congresUna din cele mai ample manifestari stiintifice din domeniul farmaceutic romanesc a inceput astazi, la Targu Mures, reunind peste 300 de specialisti din domeniul sanitar si farmaceutic din toata tara, dar si din Ungaria. Conferinta Nationala de Farmacoeconomie si Management Sanitar, eveniment aflat la cea de-a doua editie, este dedicat in special managerilor de spitale si clinici medicale, cadrelor universitare din institutiile de invatamant superior medical, precum si reprezentantilor companiilor producatoare si distribuitoare de medicamente si dispozitive medicale. La conferinta au fost invitati si reprezentantii principalelor institutii implicate in elaborarea politicilor publice de sanatate, respectiv, Ministerul Sanatatii, CNAS, ANMDM, precum si institutii similare din Ungaria.

 

conferintaLucrarile conferintei au inceput in aceasta dimineata, prima activitate din program fiind un curs de biostatistica aplicata in farmacoeconomie, sustinut de profesorul Vako Zoltan de la Universitatea Eotvos Lorand din Budapesta,. Dupa amiaza va fi sustinut un curs avand ca tematica administrarea si monitorizarea activitatii spitalelor aflate in subordinea autoritatilor publice locale.

Intregul eveniment, care se desfasoara pana sambata, este impartit pe doua module, respectiv cel dedicat managementului sanitar si celalalt, dedicat farmacoeconomiei. Primul dintre module are ca tematica principala „Imbunatatirea metodologiei de masurare a costurilor si a mecanismelor de plata in sistemul sanitar”, in timp ce in cadrul celui de-al doilea modul se vor dezbate aspecte legate de „Politica predictibila in domeniul medicamentului”.

 

04_medicamentePrintre problemele care vor fi luate in discutie pe parcursul celor patru zile ale conferintei se numara si cea legata de taxa clawbak in Romania si Uniunea Europeana, subiect pe marginea caruia, cu siguranta vor exista discutii aprinse, cunoscute fiind atitudinile opuse ale autoritatilor romane si ale producatorilor de medicamente in privinta acestei taxe, in Romania.

La fel de aprinse se anunta a fi si dezbaterile legate de stabilirea preturilor la medicamente in Romania si in Uniunea Europeana, acesta fiind un alt capitol care a suscitat vii controverse intre producatori si autoritatile romane, dat fiind ca acestea din urma cer preturi minime la medicamente, similare cu cele din tarile UE, in timp ce producatorii cer sa li se asigure contitii similare cu cele din aceste tari. Pe agenda conferintei vor mai fi teme referitoare la organizarea sistemului de furnizori spitalicesti, competitia intre spitalele publice si private, imbunatatirea sistemului de finantare DRG in Romania si deficientele de finantare, eficienta energetica a cladirilor, oportunitati de finantare si altele.

 



Comentarii (1)

  1. Buzoianul spune:

    Cum se vorbeste degeaba
    In fiecare an, de circa 10 ani se tot fac conferinte de management sanitar. Ele sunt organizate de Ministerul Sanatatii si trebuie sa participe in principal manegerii spitaleor de stat.
    Firmele care organizeaza aceste intruniri sunt alese tot de MS.
    Deoarece nu am vazut nici un rezultat, din contra sistemul sanitar este tot mai subrezit (prin lipsa de personal calificat, prin lipsa de posturi, etc), ma intreb:
    – ori nu se discuta ce trebuie
    – ori cine trebuie sa percuteze (MS) nu asculta
    – ori aceste conferinte platite din banii contribuabilului sifoneaza niste bani in contul unor firme bine alese.
    Nu sunt in masura sa acuz, dar ca cetatean, asigurat si contribuabil ma intereseaza rezultatele – care din pacate nu se vad.
    Sa raspunda la aceste intrebari cine poate….

Adaugati un comentariu


 

*