Cum scapi de raul de masina fara medicamente

Sindromul raului de transport, care poate aparea in timpul calatoriei cu masina, cu avionul, cu autocarul sau pe parcursul unei croaziere poate fi vindecat printr-un proces de reeducare vestibulara, total neinvaziv. 

 

Dr. Ramona Pavel

Dr. Ramona Pavel

Chiar daca este mentionat inca din vremea lui Darwin, sindromul raului de transport, nu a fost niciodata luat in serios si cercetat in profunzime. Ameteala, oboseala, greata sunt simptomele cele mai des intalnite ale afectiunii, iar  daca miscarea ce produce greata nu este rezolvata, atunci apar varsaturile, insa aceasta nu elibereaza pacientul de starea de rau, care va continua pana cand stimulul inceteaza.

„Vinovata pentru acest disconfort este o mica portiune din creier, aria postrema ce activeaza varsaturile in cazul intoxicatiilor si in cazul conflictelor aparute intre ochi si urechea interna.  Cand simtim miscarea, dar nu o vedem, ca atunci cand navigam de exemplu, intre informatiile care ajung catre creier, dinspre urechea interna si, respectiv, dinspre ochi, apare o discordanta senzoriala si este activat un fel de sistem de aparare care se comporta ca si cand a detectat o toxina si incearca sa o elimine prin voma”, sustine fizioterapeutul Ramona Pavel, specialist in cadrul clinicii Bio Ortoclinic, specializata si in tratarea problemelor de echilibru, vertij si ameteala.

 

rau de masinaCea mai comuna ipoteza despre cauza raului de transport este aceea ca reprezinta un mecanism de aparare impotriva neurotoxinelor. Potrivit specialistului, cand circulam cu mijloacele de transport se produc anumite stimulari ale sistemelor senzoriale, iar daca sistemul nervos central nu reuseste sa le integreze, apar semnele de aparare si starea de rau.

„Barany, un cercetator austriac, a aratat inca din 1921 ca defilarea imaginilor in vederea periferica poate cauza greata si varsaturi. De atunci, multe cure si preventii au fost propuse pentru raul de transport, pe langa medicatie, insa metoda cu efecte prelungite, demonstrate stiintific, este reeducarea specifica a urechii interne, cunoscuta drept reeducare vestibulara. Medicatia cea mai des utilizata este combinatia antiemetice-antihistaminice, dar anumite medicamente din aceste clase sunt interzise, de exemplu in USA. Aceasta trateaza simptomele raului de transport nu si cauza  lui. Multe tratamente farmacologice care pot fi eficace pentru greata si voma nu sunt neaparat eficace pentru raul de transport. In ultimul timp se evita foarte mult medicatia pentru voma si greata, datorita efectelor negative pe care le poate avea asupra sistemului nervos central”, explica Ramona Pavel.

 

rau de masinaAceasta arata ca, in baza ultimelor studii stiintifice realizate de profesori emeriti de la universitati din Washington si Seattle, reeducarea vestibulara, chiar daca presupune o perioada mai prelungita, este eficace pe termen mai lung, de ordinul anilor, fata de medicatie, care are efect doar cateva ore, intrucat produce fenomenul de adaptare si obisnuinta la stimul. „Reeducarea vestibulara se face doar de catre specialisti in domeniu si consta intr-o evaluare initiala a sistemelor senzoriale, urmata apoi de o stimulare vestibulara importanta cu fotoliul rotator, iar daca este necesar, cu platforma computerizata dinamica”, mai spune specialistul, care activeaza de 10 ani in Franta si a adus in Romania, in aceasta luna, sistemul de testare Multitest Equilibre, patentat si utilizat de multe centre de cercetare. Acesta evalueaza, trateaza si previne tulburarile de echilibru si postura din toate domeniile medicale in care acestea pot aparea, mai exact ORL, neurologie, sport, pediatrie, traumatologie, chirurgie post operatorie sold, genunchi,ligamente.

 


Categorii: Actual, Medici, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*