Un Centru stomatologic de excelenta si Ambulatoriul integrat al Spitalului Rm. Sarat, doua proiecte Regio finalizate

10 octombrie 2012 | 0 comentarii |

Reprezentantii MDRT s-au declarat multumiti de felul in care s-au cheltuit banii in cadrul celor doua proiecte cu finantare europeana nerambursabila, in care s-au investit aproape 1,5 milioane de euro prin Programul Operational Regional. 

 

Centrul stomatologic de excelenta Praxis Dent din municipiul Buzau si Ambulatoriul Integrat al Spitalului Municipal Ramnicu Sarat au fost evaluate astazi de reprezentantii Autoritatii de Management a Programului Operational Regional (AMPOR) din cadrul Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului. Totodata a fost analizat impactul AM-POR la nivelul Regiunii Sud-Est. Acestia s-au aratat multumiti de felul in care s-au cheltuit cei aproape 1,5 milioane de euro si au declarat incheiate cele doua proiecte implementate in judetul Buzau, cu finantare europeana nerambursabila.

     La nivel national, contractarea a ajuns la aproximativ 90 la suta. Desi au fost intampinate foarte multe dificultati de catre beneficiari, consideram ca au existat si lucruri frumoase in cadrul acestui program, deoarece peste 95 la suta sunt investitii, adica sunt lucruri care se vad si care vor ramane comunitatii. La Buzau avem categorii de beneficiari incepand cu Consiliul Judetean Buzau, primariile Buzau, Ramnicu Sarat, Nehoiu, 18 autoritati locale rurale, 108 proiecte din mediul privat si 13 proiecte ale asociatiilor si organizatiilor. In prezent avem contractate 60 de proiecte in valoare de 332 milioane de lei, urmeaza sa mai fie contractate alte sase proiecte si se afla in proces de evaluare 18, iar pe lista de rezerva mai sunt 31 de proiecte”, a declarat Doina Surcel, director general Directia Generala Autorizare Plati Programe MDRT.

 

Medici si pacienti multumiti, timp de lucru injumatatit

 

Proiectul Reabilitare si Modernizare Ambulatoriu Integrat al Spitalului Municipal Rm. Sarat a beneficiat de cea mai importanta suma, 5.190.388 lei, din care 4.073.010 lei sume eligibile nerambursabile alocate de MDRT, diferenta de aproape 1,7 milioane de lei fiind contributia beneficiarului. Perioada de implementare a fost de 24 de luni, martie 2010 – martie 2012, iar potrivit primarului Viorel Holban, reprezentantul legal al solicitantului finantarii, „datorita unor lucrari aparute pe parcursul derularii invstitiei, partea noastra de cofinantare nu s-a limitat la 2% asa cum eram obligati, ci s-a ridicat la 11% din valoarea totala a investitiei”.

Proiectul a presupus, potrivit managerului unitatii medicale, Adrian Danielescu, „ reabilitarea si modernizarea cladirii ambulatoriului, precum si dotarea cu echipamente medicale specifice a celor 12 cabinete medicale care ofera servicii celor peste 100.000 de beneificari ramniceni si din localitatile limitrofe, chiar si din judetele invecinate Vrancea si Braila”, in specialiatile cardiologie, psihiatrie, medicina interna, ginecologie, planning familial, chirurgie, fizioterapie, oftalmologie, radiologie, laborator clinic, geriatrie.

In urma acestor investitii, atat personalul medical cat si pacientii se declara multumiti de noile conditii in care se desfasoara actul medical si de faptul ca timpul de lucru s-a injumatatit datorita aparaturii cu care cabinetele medicale au fost dotate.

 

Turismul medical, o tinta predilecta

 

Valoarea totala a proiectului de modernizare a Centrului stomatologic de excelenta a fost de 766.290 lei, din care 618.121 lei reprezinta finantare nerambursabila eligibila, alocata integral de MDRT. Perioada de implementare a fost noiembrie 2010 – mai 2012, iar echipamentele achizitionate (unit stomatologic echipat pentru stomatologie generala, chirurgie si implant dentar, aparat roentgen, microscop optic, camera intraorala etc) au facut ca centrul sa devina, potrivit managerului de proiect, dr. Mihai Constantinescu,  „primul centru de implantologie de nivel european din Buzau si primul in care se diagnosticheaza si se trateaza dantura sub microscop optic endodontic, primul si singurul centru autorizat pentru  implantologie dentara”, creand totodata sase locuri de munca, pentru trei medici si trei asistente medicale.

Dr. Constantinescu a explicat ca o tinta predilecta a centrului stomatologic este orientata catre turismul medical, mentionand ca deja a avut pacienti (aproximativ 10 pe an) din Elvetia, Italia, Gremania sau Franta, datorita preturilor mult mai mici decat cele practicate la ei in tara in aceleasi conditii si la acelesi standarde de calitate, motiv pentru care si romanii plecati la munca in strainatate vin la randul lor sa se trateze in tara.

 

56 de milioane de euro pentru proiecte POR in Buzau

 

Analiza prezentata de reprezentantii MDRT, cu prilejul declararii celor doua proiecte incheiate, arata ca la nivelul judetului Buzau, prin Programul Operational Regional (POR) ce se deruleaza in perioada  2007-2013, au fost semnate pana acum 57 de contracte de finanatare, in valoare de aproximativ 56 de milioane de euro. Pe lista de asteptare se afla inca 31 de proiecte, iar in functie de rezervele financiare rezultate in urma licitiilor de executare a proiectelor aflate in derulare, o parte dintre acestea vor avea sansa de a primi finantare in perioada urmatoare.

In domeniul major de interventie 3.1 – Reabilitare/modernizare/echiparea infrastructurii serviciilor de sanatate, Axa prioritara 3, din judetul nostru au fost depuse patru proiecte, in valoare totala de 3,89 milioane de euro. „Trei proiecte au fost deja contractate, valoarea solicitata fiind de 1,96 milioane de euro, un proiect se afla in etapa de verificare a proiectului tehnic (initial fusese pe lista de rezerva), iar altul (Ambulatoriu Spitalului Orasenesc Nehoiu) se afla in asteptare pe lista de rezerva, avand la randul lui sanse de finantare” au aratat reprezentantii MDRT.


Adaugati un comentariu


 

*