Copii abandonati, lasati in voia sortii sau in grija statului

10 octombrie 2012 | 0 comentarii |

650 de copii se afla in centrele rezidentiale ale DGASPC, 386 au ajuns in grija unor asistenti maternali profesionisti, 44 de nou-nascuti au fost abandonati in maternitate sau in spitalelele din judet, in timp ce 26 de orfani care au implinit 18 ani au fost nevoiti sa paraseasca sistemul de protectie.

 

Parinti iresponsabili, incapabili sa-si cresca asa cum ar trebui, copiii pe care i-au adus pe lume. Parinti disperati, in imposibilitatea de a le asigura minimul necesar pruncilor pe care i-au adus pe lume. Copii lasati in voia sortii sau copiii exploatati.Toate aceste motive si multe altele fac sa auzim in fiecare zi ca un copil a fost abandonat, neglijat sau abuzat, ca multi parinti pleaca in strainatate pentru a avea cu ce supravietui dar isi lasa copiii neajutorati in fata unor tentatii dintre cele mai periculoase si ca politistii mai prind un minor infractor. Autoritatile incearca sa faca tot ce pot pentru a schimba soarta acestor copii. Uneori reusesc, alteori… decide destinul pentru ei.

La nivelul Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Buzau, pe parcursul lunii septembrie a acestui an a fost inregistrata o singura situatie de abandon in maternitate, dar pe intreg parcursul anului au fost 44 de cazuri de abandon.

 

Mame de imprumut

 

Roxana Kovacs – DGASPC Buzau

Chiar daca sunt salarizate pentru a-i ingriji pe copiii abandonati sau aflati intr-o situatie disperata, mamele de imprumut (asistentii maternali) sunt cea mai buna solutie pentru copiii aflati in dificultate.

 „Medicii si asistentii sociali ai Spitalului Judetean sau ai altor unitati medicale sunt cei care anunta aceste cazuri. Copilul abandonat in septembrie este o fetita, a carei mama provine din mediul rural. Cazul este in evaluare, urmand sa fie instituita masura de protectie speciala de catre DGASPC Buzau, prin asistent maternal profesionist. De la inceputul anului pana in prezent au fost inregistrate 44 de situatii de abandon. 35 de sesizari au venit din partea specialistilor unitatilor sanitare de pe raza municipiului Buzau, iar alte 9 din partea celor de pe raza municipiului Rm. Sarat. Pentru acesti copii s-au dispus masuri de protectie speciala la asistent maternal profesionist sau in cadrul unui centru rezidential, atunci cand au existat probleme de sanatate care sa necesite supraveghere si tratament. 24 dintre ei sunt baieti, iar in 20 sunt fete, atat din mediul rural cat si din urban provenind cate 22 de cazuri”, a precizat Roxana Kovacs, purtatorul de cuvant al Directiei pentru Protectia Copilului.

Anul trecut, in spitalele din judetul Buzau au fost abandonati 54 de bebelusi care au necesitat instituirea masurilor speciale de protectie.

 

Pentru unii salvare, pentru altii, disperare

 

Masurile de protectie inceteaza, insa, la varsta de 18 ani, daca tinerii aflati in sistem nu se afla inca intr-o forma de invatamant. 26 dintre copiii buzoieni care au implinit 18 ani au parasit in ultima sistemul de protectie. 13 dintre ei au ajuns in familia extinsa, la rude, iar ceilalti… fiecare cum s-a descurcat. Unii au reusit sa-si gaseasca un loc de munca, dar altii au ramas in voia sortii.

In aceeasi perioada au intrat in centrele rezidentiale ale DGASPC 20 de copii, iar 9 au ajuns la asistenti maternali profesionisti, fiind astfel salvati. In centrele de zi au ajuns alti 34 de minori, acestia fiind „culesi” de pe strazi sau solicitand singuri aceasta masura de protectie.

La ora actuala, DGASPC Buzau are in evidenta 650 de copii rezidenti, dintre care 75 provin din alte judete. La asistentii maternali profesionisti au ajuns alti 386 de copii, 8 dintre ei fiind din alte judete.

In ultima luna, 42 de minori au beneficiat de plasament familial, iar 20 au ajuns in centrele de zi ale institutiei de ocrotire. La aceasta ora, 83 de copii se afla in centrele de zi, toti acestia fiind din Buzau.

Cei mai multi dintre minorii au ajuns in grija autoritatilor apeland ei insisi telefonul copilului sau prin intermediul unor rude, vecini sau autoritati locale.


Adaugati un comentariu


 

*