Suflete abandonate
Numai in ultima luna, patru baietei si doua fetite au ramas in grija autoritatilor, dupa ce acelea care le-au dat viata i-au „lepadat”, refuzand sa-si asume orice responsabilitate.
In fiecare an, in Romania, peste o mie de copilasi nevinovati sunt lasati de mamele lor prin maternitati, sectii de pediatrie sau alte unitati spitalicesti. Saracia, lipsa suportului familial sau teama de o responsabilitate pe termen lung sunt doar cateva dintre motivele care le determina pe unele femei sa-si parasesca propriul copil, imediat dupa ce ii dau viata.
Fara sa se mai uite inapoi, acestea lasa in grija altora niste suflete nevinovate, lipsindu-le de caldura si protectia materna, atunci cand au mai multa nevoie.
Numai luna trecuta, in judetul nostru, potrivit datelor Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) Buzau, au fost inregistrate sase asemenea cazuri dramatice.
Trei bebelusi au fost parasiti in Maternitatea Buzau, doi la Maternitatea Rm. Sarat, iar unul a fost abandonat, bolnav, la sectia Pediatrie a Spitalului Municipal Rm. Sarat. Toate cele sase suflete au fost parasite de cele care le-au dat viata. Nu i-au strans la piept macar o data, nu i-au alaptat. Au plecat pur si simplu si i-au lasat.
Potrivit purtatorului de cuvant al Directiei de la Protectia Copilului, Roxana Kovacs, „imediat dupa ce au primit sesizarile trimise de unitatile sanitare in care au fost parasiti de propriile mame, reprezentantii DGASPC au preluat cei sase copii, dintre care patru baieti si doua fetite. Pentru cinci dintre ei s-a luat masura plasamentului la asistenti maternali profesionisti, care vor suplini rolul parintelui biologic, in timp ce pentru micutul parasit la Pediatrie, din cauza problemelor de sanatate, s-a decis internarea sa la una dintre casutele de tip familial din municipiu, unde pe langa ingrijirea normala pentru aceasta varsta, primeste terapie specifica”.
In tot acest an, 35 de copii au fost parasiti in maternitatile din Buzau, dar numarul copiilor lasati de parinti in grija autoritatilor este mult mai mare.
Desi in mod frecvent, cele mai multe asemenea cazuri provin din mediul rural, in luna august lucrurile au stat diferit, cinci dintre cele sase abandonuri fiind de aceasta data inregistrate in mediul urban.
Odata cu apropierea sezonului rece, autoritatile se asteapta ca numarul bebelusilor parasiti in maternitati sa inregistreze, din pacate, o crestere, in special in lunile de iarna, luand in considerare evidentele cazurilor similare din ultimii ani.
In 2011, potrivit Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale, la nivel national au fost abandonati de familii in maternitati sau in alte unitati medicale, 1.432 de copii. Mai mult de jumatate dintre cazurile de abandon au fost inregistrate in maternitati, 942 de micuti fiind parasiti imediat dupa nastere. Alti 391 de copii au fost parasiti in sectiile de pediatrie, iar 99 in alte sectii de spital. Cei mai multi, 542 dintre ei, au ajuns in ingrijirea unor asistenti maternali, 445 s-au reintors in familii, alti patru au fost plasati familiei extinse, 35 au ajuns la o familie sau o persoana, 67 in centre de plasament, 28 in centre de primire urgenta, iar 63 s-au aflat in alte situatii.