Sute de copii buzoieni au fost abuzati, neglijati sau expoatati anul trecut

22 ianuarie 2013 | 0 comentarii |

La nivel national, numarul copiilor lasati in voia sortii, neglijati de cei care le-au dat viata sau chiar abuzati fizic si emotional de parintii proprii ori de rudele apropiate sau de alte persoane lipsite de umanitate a depasit 10.000.

 

Ingrijaorator! Tot mai multi copii sunt victime ale abuzurilor de orice fel, neglijati, lasati pe strazi sau chiar exploatati. Matratarea minorilor a devenit, in ultima vreme, un fel de „placere bolnava” greu de controlat si cu atat mai putin de justificat in  vreun fel, in  ciuda eforturilor autoritatilor si ONG-urilor care se ocupa de protectia lor.

Se vede acest lucru din ceea ce vedem pe strazi, din tot mai multele cazuri de maltratare fizizica, de viol, incest si alte forme de abuz semnalate zilnic in presa.

Confirmarea vine si din partea purtatorului de cuvant al Directiei generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) Buzau, Roxana Kovacs, care arata ca numai in luna decembrie a anului trecut au fost inregiatrate la „Telefonul Copilului” 29 de sesizari, care referire la 37 de copii/cazuri, 17 dintre cazuri fiind confirmate.

Sesizarile au venit, in marea lor majoritate, din partea profesionistilor, respectiv din partea unor institutii publice, medici, profesori, organe de politie, autoritati locale, fiind comunicate in special prin intermediul Telefonului Copilului 0800 800 203. Astfel, s-au confirmat situatiile de neglijare pentru 10 copii, iar pentru 7 dintre acestia s-a dispus masura plasamentului in regim de urgenta in cadrul D.G.A.S.P.C. Buzau, ceilalti 3 copii ramanand in mediul familial, cu servicii de consiliere din partea D.G.A.S.P.C. Buzau si monitorizare din partea autoritatilor locale.  A fost inregistrata si o situatie de abuz fizic a unui copil, cazul aflandu-se inca in evaluare. Pentru alti 6 copii au fost inregistrate situatii de abuz emotional, iar acestia au ramas in mediul familial, unde li se asigura atat lor cat si parintilor servicii de consiliere din partea D.G.A.S.P.C. Buzau si monitorizare din partea autoritatilor locale”, precizeaza Roxana Kovacs.

In ceea ce priveste distributia pe sexe, purtatorul de cuvant al DGASPC apune ca atat fetitele cat si baietii sunt la fel de expusi. In cazurile prezentate de instituia de ocrotire, in decembrie anul trecut au fost abuzati si neglijati 9 copii de sex masculin si 8 copii de sex feminin, 8 dintre acestia provenind din mediul urban, iar 9 din mediul rural.

Pe intregul parcurs al anului 2012, in cadrul Compartimentului Telefonul Copilului din cadrul DGASPC Buzau au fost inregistrate 562 de cazuri de abuz, neglijare sau exploatare, dintre care 272 au fost confirmate. Pentru 107 dintre acestia s-au dispus si instituit masuri de protectie speciala in regim de urgenta, in toate cazurile copiii  beneficiind de servicii de consiliere psihologica, precum si de consiliere si asistenta juridica. 77 dintre copii provin din mediul urban, 195 din mediul rural, 123 de sunt baieti, iar 149 dintre ei sunt fete.

In anul 2011, la Buzau au fost inregistrate 465 de cazuri, 371 dintre acestea fiind confirmate, in 99 de cazuri fiind necesara instituirea unor masuri de protectie speciala.

La nivel national, potrivit unor estimari facute in decembrie 2012, peste 10.000 de copii au suferit diferite forme de abuz fizic, emotional si/sau sexual, ori diferite forme de exploatare.


Categorii: Actual, Autoritati

Adaugati un comentariu


 

*