Secretarul de stat Codrin Scutaru, in vizita de lucru la Buzau

20 iulie 2013 | 0 comentarii |

Protectia copilului si a tanarului care paraseste sistemul de protectie, drepturile persoanei cu handicap si problemele varstnicilor au fost principalele teme de discutie abordate astazi de secretarul de stat cu autoritatile publice buzoiene si directorii institutiilor deconcentrate din subodinea Ministerului Muncii.

 

Codrin Scutaru

Codrin Scutaru

Secretarul de Stat in Ministerul Muncii Codrin Scutaru s-a aflat, ieri, intr-o vizita de lucru la Buzau, unde s-a intalnit cu reprezentantii autoritatilor publice locale si cu directorii institutiilor deconcentrate din subordinea ministerului pe care il reprezinta.

Vizita secretarului de stat s-a concretizat in discutii punctuale despre problemele institutionale cu care se confrunta Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC), Agentia Judeteana pentru Plati si Inspectie Sociala (AJPIS), Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM), Inspectoratul Teritorial de Munca (ITM) si Casa Judeteana de Pensii (CPJ). In prim-plan s-au situat problemele asistentei sociale (atat ale salariatilor din sistem, ale copiilor institutionalizati si ale celor care parasesc sistemul de protectie, cat si ale persoanelor cu handicap), ale locurilor de munca si necesitatii armonizarii cererii cu ofertele prin organizarea cursurilor de recalificare si reconversie, ale muncii la negru si respectarii nirmelor de sanatate si securitate in munca, precum si ale persoanelor varstnice.

 

Cristi Bugiu si Alina Badulescu

Cristi Bugiu si Alina Badulescu

Situatia tinerilor care parasesc sistemul de protectie a constituit un subiect de discutie caruia i s-a acordat o atentie aparte in cadrul intalnirii pe care Codrin Scutaru a avut-o cu presedintele Consiliului Judetean (CJ) Buzau Cristi Bigiu si cu directorul general al DGASPC Alina Badulescu. Faptul ca cei mai multi dintre tinerii care odata cu terminarea scolii ies din sistemul de protectie si au mari probleme in gasirea unui loc de munca si chiar in adaptarea in societate nu mai constituie de mult o problema, pentru nimeni. Se stie ca in multe cazuri, acesti tineri sunt vulnerabili, tocmai pentru ca nu sunt suficient ajutati sa invete cum sa se ajute singuri, sa-si gaseasca un loc de munca si sa fie capabili sa dea piept cu greutatile vietii.

Avem nevoie de gasirea unor solutii si a unor alternative viabile care sa le permita tinerilor care parasesc sistemul de protectie o integrare pe piata muncii”, a fost de acord secretarul de stat Codrin Scutaru.

In acest context, secretarul de stat impreuna cu Presedintele CJ si directorul DGASPC Buzau, a analizat posibilitatea derularii unui proiect pilot de infiintare a unui Centru de calificare profesionala destinat tinerilor care parasesc sistemul de protectie la Buzau.

 

tineri protectie  3Salarizarea in domeniul asistentei sociale a fost un alt subiect caruia secretarul de stat i-a acordat importanta. El a recunoscut ca sectorul asistentei sociale a ramas ultimul clasat in domeniul salarizarii si ca aici este nevoie de inca 10 mii de angajati, dar a apreciat ca prin noua lege a salarizarii vor fi recompensati salariatii care fac performanta. Codrin Scutaru a dat exemplul unui asistent social care lucreaza la servicii sociale si ingrijeste tineri cu afectiuni neuropsihice. „Vom pune accent pe modul in care se raporteaza la tinerii pe care ii are in ingrijire si pe modul in care participa la activitatile de a-i introduce in comunitate“, a explicat secretarul de stat.

 El a mai precizat ca nu doar numarul de dosare solutionate este important in evaluarea personala a unui angajat din acest domeniu, ci mai ales „capacitatea de inovare. Daca vine cu o solutie care, in final, sa faca bine mai multor beneficiari. Nu neaparat cantitatea dar si calitatea, dorinta lui de a se perfectiona ma intereseaza“, a precizat secretarul de stat.

Concluzia intalnirii a fost legata de necesitatea unei monitorizari atente a dificultatilor cu care se confrunta institutia, in vederea identificarii de solutii concrete care sa permita eficientizarea activitatii.

 

batrani frumosi 111O strategie pentru combaterea saraciei si una pentru imbatranirea activa, prin care persoanele varstnice sa fie mentinute in societate, sunt proiecte pe care Ministerul Muncii le va finaliza pana la sfarsitul acestui an, a mai spus  secretarul de stat Codrin Scutaru, mentionand ca reconcilierea vietii de familie cu cea profesionala reprezinta prioritati pentru ministerul pe care il reprezinata.

„Varstnicii trebuie sa continue diverse activitati care ii pot tine activi si apropiati de familie. O persoana care iese la pensie poate fi inca mult timp, capabila de multe activitati“, a afirmat secretarul de stat.

Scutaru a mai atras atentia ca functionarii institutiilor publice deconcentrate din subordinea Ministerului Muncii trebuie sa fie „intr-o ofensiva a reactiilor“, sa se implice pentru ca fiecare zona din sectorul social sa functioneze la parametri buni si foarte buni. „Pe perioada verii, cand sunt temperaturi ridicate, exista posibilitatea ca angajatorii sa nu fie atenti la conditiile de sanatate si securitate acordate angajatilor, iar Inspectia Muncii trebuie sa faca acele controale obligatorii. La nivelul Agentiei Judetene de Plati si Inspectie Sociala imi doresc sa existe capacitatea de a interveni si a vedea situatia din teren in timp util si real, serviciile sa raspunda nevoilor beneficiarului, iar platile sa se faca la timp. La nivelul Romaniei sunt noua milioane de plati care se fac lunar“, a conchis Codrin Scutaru, mentionand ca a fost interesat de asemenea sa afle masurile intreprinse in ultima perioada de  Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca si cu ce rezultate.

 


Adaugati un comentariu


 

*