Persoanele varstnice, omagiate dar si umilite de autoritati

2 octombrie 2014 | 0 comentarii |

In caminele de batrani din judet au fost organizate mase festive si spectacole, dar la Buzau, pensionarii au fost nevoiti sa stea ore intregi la coada la Primarie, iar pentru  profesorii din mediul rural nu s-au gasit cateva sute de lei pentru a-i rasplati la fel ca pe colegii lor care au predat la scoli din oras.

 

Batrani Alecu Bagdat (foto: DGASPC)

Batrani Alecu Bagdat (foto: DGASPC)

Ziua Internationala a Persoanelor Varstnice a fost un prilej potrivit de a omagia persoanele varstnice din judetul Buzau, fie ca aceasta recunostinta a venit din partea institutiilor de ocrotire sociala sau a autoritatilor publice locale care, in acest fel si-au putu bifa in agenda si un prilej de campanie electorala.

Directia de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC), cu sprijinul Consiliului Judetean Buzau, in subordinea caruia functioneaza institutia, spre exemplu, a organizat, ca in fiecare an, mese festive si spectacole dedicate rezidentilor din caminele pentru batrani din judet.

Astfel, potrivit purtatorului de cuvant al DGASPC, Roxana Kovacs,  sarbatoare a fost la Caminul pentru Persoane Varstnice „Alecu Bagdat” din Ramnicu Sarat, unde a fost prezentat un program artistic de dansuri populare, muzica populara si folk, cu sprijinul Centrului Cultural „Florica Cristoforeanu”, reprezentat prin Grupul Mugurasii Ramniceni, de talentatii elevi ai Grupului Scolar Economic „Elina Matei Basarab” si de cantareata de muzica populara Mariana Purdel.

 

Batrani Smeeni (foto:DGASPC)

Batrani Smeeni

Cei care isi traiesc ultima parte a vietii in Caminul pentru Persoane Varstnice de la Smeeni au avut parte, pe langa masa festiva organizata ca la orice sarbatoare importanta de peste an, de un spectacol oferit de Centrul Judetean de Cultura si Arta Buzau, prin intermediul solistilor de muzica populara Gabriela Bolocan, Nicolae Oprisan, Filofteia Gheorghiu, Tatiana Raduta, Mariana Ticleanu, Nina Stamate si Madalina Manolache.

La Centrul de Asistenta Medico-Sociala Pogoanele, programul de momente artistice a fost sustinut de solistul de muzica populara Ion Baicus si de  elevii talentati ai Liceului Teoretic Pogoanele – Ansamblul „Ciuleandra” si de cei ai Scolii Generale cu clasele I-VIII Caldarasti.

Si ei s-au bucurat de sarbatoare de o masa festiva, cu mancaruri alese si dulciuri, pentru a uita, macar pentru o zi, de dorul de cei dragi si de faptul ca nu se afla in propriile case sau langa copiii pe care i-au crescut

 

coada pensionari-primarieTot cu prilejul Zilei Persoanelor Varstnice, Primaria Municipiului Buzau a oferit celor mai vechi cupluri si centenarilor din municipiu, premii in bani, distinctii si flori. Anul acesta este cea de-a noua editie a evenimentului prin care municipalitatea omagiaza cele mai frumoase, mai trainice si mai longevive cupluri, dar si persoanele care au implinit 100 de ani de viata.

958 de cupluri de buzoieni care au mai mult de 50 de ani de casnicie si au reusit sa ramana impreuna au trecut pragul Palatului Comunal, unde li s-a oferit  cate un trandafir, o diploma si cate un plic cu 150 de lei. Din pacate, cadoul a fost putin otravit, pensionarii fiind nevoiiti sa astepte la coada, in  fata institutiei, ca pe vremea lui Ceausescu, la carne. Au indurat, insa, umilinta, pentru ca pentru multi dintre ei au pensii foarte mici, iar aceasta suma le permite, dupa cum spunea una dintre doamnele carte-si asteptau randul, sa puna ceva muraturi pentru iarna

 

boscodeala-pensionariTot ieri, angajati ai Primariei Buzau au mers la domiciliile a 3 buzoieni care au implinit anul acesta un secol de viata. Diploma de recunoastere, premiul in valoare de 500 de lei, pachetele cu alimente in valoare de 200 de lei si trandafirii-simbol PSD, le-au adus bucurie.

Evenimentul va continua si astazi, cand, 115 familii care implinesc 50 de ani de la casatorie vor fi premiate la Casa Casatoriilor, cu dilpme, 150 de lei si flori. Cuplurile vor merge apoi la restaurant, pentru unde li se ofera o masa festiva si un spectacol sustinut de artisti buzoieni.

Anul acesta, pentru manifestarile si actiunile organizate de municipalitate cu prilejul Zilei Internationale a Persoanelor Varstnice s-au alocat din bugetul local 250.000 lei, iar pentru partea artistica, micile cadouri si flori, 35.000 lei.

 

profesori-pensionariSi pentru cei 91 de profesori, invatatori si educatori care anul acesta s-au pensionat, Sindicatul Invatamintului Preuniversitar Buzau impreuna cu Inspectoratul Scolar au organizat, la Sala Mare a Consiliului Judetean, o festivitatea de omagiere. Dascalii au primit o placheta, o diploma si… unii dintre ei, un premiu in bani, in valoare de 400 de lei, de Ziua Internationala a Persoanelor Varstnice. A fost un moment jenant pentru dascalii care si-au dedicat cel putin 40 de ani din viata, educatiei elevilor din rural, pentru acestia, primarii negasind in buget cei 400 de lei pe care ar fi trebuit sa li-i ofere drept premiu, iar de la Consiliul Judetean nu s-au putut disponibiliza in acest scop banii necesari, pentru ca nu exista cadrul legal. Au plecat de la festivitate cu un gust amar si cu promisiunea ca atunci cand vor avea de unde, primarii localitatilor unde au profesat le vor da si lor, aceste sume.

Atat presedintele sindicatului, Ion Dobre, cat si inspectorul scolar general, Geta Burducea, si-au exprimat regretul fata de faptul ca au iesit din sistem oameni cu experienta.

Anul acesta a fost cea de-a doua editie consecutiva a festivitatii de premiere a cadrelor didactice pensionare.  

 


Adaugati un comentariu


 

*