O invatatoare din Buzau a fost confirmata cu gripa. La Spitalul Sapoca, focar de viroze respiratorii

27 februarie 2013 | 0 comentarii |

Este vorba despre un cadru didactic de la o scoala generala din mediul rural, confirmat cu virus AH1. La Spitalul Sapoca s-a declarat focar de infectii respiratorii, dupa ce 16 pacienti au fost diagnosticati cu aceste afectiuni specifice. In ultima saptamana, Buzaul a inregistrat un record de peste 3.000 de infectiii respiratorii si pneumonii.

 

Gripa si-a facut aparitia si in judetul Buzau, iar virozele respiratorii fac ravagii, depasind in ultima saptamana 3.000 de imbolnaviri.

Directia de Sanatate Publica (DSP) Buzau confirma faptul ca o invatatoare din municipiu, in varsta de 36 de ani, este primul caz confirmat de Institutul Cantacuzino, in acest sezon, cu virus gripal  AH1, dupa ce fusese diagnosticata clinic si izolata la domiciliu.

Initial, femeia a crezut ca este vorba despre o simpla raceala, dar pentru ca niciun tratament nu a dat rezultate, i s-au recoltat probe pentru suspiciune de gripa. Rezultatul venit de la Cantacuzino confirma existenta virusului.

Reprezentantii DSP sustin insa ca este o forma usoara de boala, iar pacienta a fost izolata la domiciliu, cu tratment specific, antiviral. In urma diagnosticarii clinice, la scoala unde profeseaza invatatoarea in cauza s-a facut  dezinfectie, iar in urma triajului epidemiologic s-a constatat ca niciun copil si niciun alt cadru didactic nu prezinta semne de boala. Se continua insa monitorizarea, pana la eliminarea oricarui pericol.

 

La Spitalul de Psihiatrie si pentru Masuri de Siguranta Sapoca, a fost declarat un focar de infectie cu afectiuni respiratorii, iar 16 persoane cu acest diagnostic, de la Sectia Ojasca, au fost izolate si li s-au recoltat analize pentru a se verifica daca nu sunt purtatoare de virus gripal. Potrivit managerului unitatii medicale, ec, Dumitru Popescu, „au fost luate toate masurile de precautie pentru a limita raspandirea bolii. Cei 16 bolnavi diagnosticati cu afectiuni respiratorii au fost izolate, li se administreaza terapie specifica si, zilnic, se face triajul epidemiologic al tuturor bolnavilor cu alte afectiuni. Li s-a recoltat exudat faringian, probele au fost transmise Institutului Cantacuzino si asteptam confirmarea sau infirmarea unui posibil virus. Oricum noi am luat masurile care se impun, ca si cand ar fi vorba despre gripa, chiar daca nu se va confirma, pentru a preintampina o situatie si mai neplacuta”, a precizat managerul unitatii medicale.

 

Mihaela Voineagu

Recordul de cazuri de viroze si pneumonii inregistrat in ultima saptamana, precum si focarul declarat la spitalul Sapoca si cazul de gripa confirmat deja a determinat autoritatile medicale buzoiene sa ia masuri in plus pentru prevenirea unor noi cazuri de gripa si pentru limitarea altor afectiuni respiratorii.

Potrivit  datelor raportate la DSP Buzau, de medicii de familie din intregul judet, in ultimele sapte zile „au fost diagnosticate 2.464 de afectiuni respiratorii acute ale cailor respiratorii superioare si 742 de cazuri de pneumonie (dublu fata de aceeasi perioada a anului anterior). La fel ca si in saptamanile anterioare, cele mai multe cazuri de boala au fost inregistrate la nivelul copiilor de varsta scolara si prescolara, recordul fiind detinut de categoria de varsta 5-14 ani, la care au fost inregistrate 972 de viroze si 205 cazuri de pneumonie. Din fericire, formele de bola au fost, in majoritate, usoare si medii, numarul de internari fiind, in consecinta, relativ redus (9 internari cu viroze si 34 de bolnavi cu pneumonie)”, a precizat Mihaela Voineagu, purtatorul de cuvant al DSP Buzau, mentionand ca in acest sezon au fost vaccinate antigripal 11.137 de persoane cu risc ridicat de imbolnavire.


Categorii: Actual, Autoritati

Adaugati un comentariu


 

*