Maternitatea de lux a lui Mocanu a fost inaugurata

1 iunie 2012 | 0 comentarii |

Impozanta cladire de pe Strada Victoriei, numarul 18, in care va functiona noua Maternitate a judetului Buzau, a fost inaugurata. Panglica a fost taiata de presedintele Consiliului Judetean, Victor Mocanu, impreuna cu primarul municipiului, Constantin Boscodeala, si managerul Spitalului Judetean de Urgenta, dr. Dorel Nicolescu.

Peste 100 de persoane au participat la eveniment, apreciind ca ceea ce s-a realizat cu o investitie de aproape 800 de miliarde de lei vechi poate rivaliza, dupa cum a spus chiar Victor Mocanu, cu „multe clinici din Vest. Am avut o discutie cu directorul Clinicii din Gent – Belgia, caruia am incercat sa-i solicit ajutorul in vederea unei dotari cu aparatura performanta, iar acesta mi-a spus ca ei nu au aparatura pe care am achizitionat-o noi, pentru noua Maternitate. La fel de impresionat a fost si reprezentantul unei clinici din Genova, care este prezent, astazi, la bucuria noastra si cu care s-ar putea incheia un protocol de colaborare in sensul ca ei vor trimite aici paciente din Italia, pentru a beneficia de serviciile medicale performante pe care medicii nostri le pot oferi aici, in conditii de lux si securitate, la preturi mult mai mici decat la ei”, a declarat cu emotie Mocanu, mentionand ca este fericit ca acest proiect la care a tinut foarte mult a putut fi finalizat, „in ciuda unor dificultati intampinate pe parcursul implementarii”.  

 

Spatii si circuite foarte generoase

 

Noua Maternitate este construita pe o suprafata desfasurata extrem de generoasa, de 10.000 de metri patrati, din care 7.000 mp reprezinta  spatiile in care se vor acorda servicii medicale si cele administrative, iar 3.000 mp sunt spatii hoteliere, fiecaruia dintre cele 114 paturi cu care este prevazuta unitatea medicala corspunzandu-i 78 mp. Constructia este compusa din doua corpuri de cladire lipite, unul cu regim de inaltime S+P+1E, iar celalalt, cu S+P+4E.

La subsol vor functiona Sectia de Radiologie si spatiile cu destinatie tehnologica si administrativa, parterul va dispune de Unitate de Primire Urgente, patru cabinete de ambulatoriu, o clinica pentru internari de zi, trei laboratoare de analize medicale si vestiare pentru internari, la etajul 1 sunt Blocul operator cu trei Sali de nasteri, o sectie de Terapie Intensiva, vestiarele medicilor, Blocul de nasteri cu sase Sali de operatii si o sectie de Neonatologie cu patru saloane.  Etajele 2, 3 si 4 reprezinta spatiile de cazare, fiecare nivel avand cate doua Sali de tratament si 17 saloane cu cate unul, doua si trei paturi.

 

Reactia personalului medical

 

Cel mai mult s-au bucurat medicii si asistentele medicale care vor lucra in noile conditii, pe care o parte dintre ei nici nu si le-au putut imagina.

Exista Sali de operatie foarte bine puse la punct, atat ca circuite cat si ca dotare cu aparatura de anestezie noi, circuitele la fel de generoase si realizate dupa cele mai exigente norme europene, statia de sterilizare va fi una ultramoderna, in reanimare va functiona un sistem integrat de monitorizare care va permite interventia rapida in caz de nevoie, salile de nasteri sunt dotate cu paturi <inteligente>, Neonatologia dispune de asemenea de spatii si dotari foarte bune”, si-au exprimat satisfactia medicii Dorin Neacsu si Mircea Suteu,  sefii celor doua sectii OG din Maternitate.

Chiar daca noul edificiu mai are pana va deveni functional, personalul medical nu si-a putut ascunde satisfactia ca noile conditii in care se vor acorda serviciile medicale sunt, in anumite privinte, peste ceea ce si-au imaginat.

Mai sunt de finalizat lucrarile interioare la doua etaje si spalatoria, de montat panourile solare, de facut racordarea la termoficare si completarea cu aparatura, de obtinut avizele de functionare si noua maternitate va fi gata sa ofere conditii occidentale mamicilor si nou-nascutilor care vor veni pe lume peste cateva luni.

Maine, intre orele 9:00 si 16:00, noua Maternitate va fi deschisa publicului larg, care va putea vizita si evalua noile conditii in care bebelusii vor veni pe lume.

 

Intre interesul electoral si interesul comunitar

Momentul in care Victor Mocanu a ales sa taie panglica inaugurala la noua Maternitate, cu doar o saptamana inainte de a cere voturile electoratului pentru inca un mandat la sefia Consiliului Judetean, chiar daca edificiul nu este inca functional, nu a ramas netaxat de principalul sau contracandidat, liberalul Marian Cristinel Bigiu, si de presedintele PNL, George Scutaru.

Desigur, Maternitatea este un proiect al Consiliului Judetean, absolut necesar si bun ca intentie. Nu inteleg insa cum este posibil ca niciunul dintre consilierii liberali si nici vicepresedintele sa nu fie invitati la inaugurare. In plus, mi se pare absolut jenant ca Maternitatea a fost inaugurate desi nu este terminata. Normal ar fi fost ca panglica sa fie taiata atunci cand existau conditii ca prima nastere sa aiba loc acolo. Poate, daca decalam alegerile, s-ar fi facut si inaugurarea la termen. Este pacat ca invitatia la inaugurare seamana cu un banner electoral cu insemnele candidatului independent pe el, cand aici este vorba despre un lucru facut din banii publici”, a declarat Marian Cristinel Bigiu, intr-o conferinta de presa la care a participat si fostul ministru liberal al sanatatii, Eugen  Nicolaescu, desfasurata la scurt timp dupa inaugurarea Maternitatii.


Categorii: Actual, Eveniment

Adaugati un comentariu


 

*