Ziua Copilului, intre bomboane, baloane si nevoi speciale

2 iunie 2012 | 0 comentarii |

Bomboane si baloane, jucarii si jocuri, petreceri dupa posibilitati. O vorba buna sau o mangaiere, e tot ce poate fi mai de pret pentru un copil, de ziua lui. Dar, mai ales atunci cand  lacrimile neputintei, ale saraciei, ale nevoilor speciale de care multi dintre copii au parte zilnic sunt sterse tot de copii, putem spera la o lume mai buna.

 

Pictura pe asfalt si muzica de calitate

 

Ca in fiecare an, elevii si profesorii Liceului de Arta „Margareta Sterian” au oferit copiilor care au trecut prin centrul municipiului Buzau un adevarat spectacol de sunet si culoare.

Sub „bagheta magica” a profesorului Valeriu Susnea, zeci de elevi ai claselor de pictura au demonstrat cat de frumos poate fi transformat asfaltul in  tablou, cat de mult optimism ne daruieste  jocul si culoarea. „Pitici” de numai 3-4 ani, cu obrajii vopsiti in masti de pisicute, iepurasi si alte vietati si-au exprimat bucuria de a picta alaturi de „profesionisti”, sub ochii zecilor de parinti sau bunici plini de admiratie.  „Ca in fiecare an, venim in Piata Dacia si pictam, impreuna cu toti copiii care doresc sa faca acest lucru, iar impreuna realizam Tabloul copilariei, asa cum este el vazut prin ochii de copil. Cu mic, cu mare, cei care au dorit sa se alature proiectului nostru, au primit vopsele si au fost incurajati sa picteze asa cum au simtit. A iesit unul dintre cele mai frumoase tablouri pe care cineva si le poate imagina”, a „decretat” profesorul Susnea.

Alaturi de ei, elevii claselor de muzica ale aceluiasi liceu au oferit un spectacol muzical vocal si instrumental de toata frumusetea.

 

„Saptamana prietenilor speciali”

Cei care inteleg cel mai bine nevoia de bucurie a unui copil sunt, se pare, tot copiii. Asa au simtit copiii ASCHF-R  Buzau, care au sarbatorit ziua de 1Iunie impreuna cu elevii Scolii generale „George Emil Palade”, in cadrul proiectului ,,Saptamana Prietenilor Speciali”, finantat de Consiliul Judetean.

Proiectul a avut ca scop socializarea copiilor cu handicap, in vederea insertiei sociale, educarea comunitatii locale de a accepta si sprijini persoanele cu handicap.Toleranta se invata de la virste mici. Lumea noastra e si lumea lor, iar diversitatea da frumusetea lumii in care traim”, a declarat presedinta ASCHF-R Buzau, Filofteia Neagu.

Evenimentul a avut loc in parcul Crang, unde copiii au aprins lumanari albe si rosii in forma unei inimi, au sustinut un program artistic. Au fost rasplatiti cu baloane, sucuri si cate o pizza, dar mai ales si-au facut noi prieteni.

 

Crucea Rosie, in actiune

 

Ziua Internationala a Copilului a constituit prilejul potrivit de a-si manifesta solidaritatea cu copiii mai putin norocosi decat ei, si pentru 23 de elevi ai Scolii „Av. Mircea T. Badulescu” (Scoala nr. 1) din municipiu.  In cadrul proiectului „Voluntar pentru o zi la Crucea Rosie”, acestia au reusit sa stranga 2.500 de lei din care au cumparat si impartit daruri celor 50 de copii de la Scoala „M. Kogalniceanu” din Simileasca, beneficiari ai serviciilor sociale prin „Centrul de zi”. Totodata, micii voluntari le-au oferit noilor lor prieteni  spectacolul „Dragostea, izvorul vietii”, prin intermediul caruia au vrut sa le arate ca sunt iubiti, iar viata le poate oferi si altceva decat nevoi si saracie.

Copiii celor doua scoli au petrecut impreuna momente de mare bucurie, au mancat tortul special oferit de ziua lor, iar ca sa demonstreze atat ca stiu sa multumeasca celor care le sunt prieteni, dar si ca saracia nu-i un motiv de umilinta, la randul lor au oferit un spectacol de teatru de papusi”, a descris atmosfera Floarea Barzu, presedinta Crucii Rosii, mentionand ca tot de Ziua Copilului, voluntarii acestei fundatii au oferit jucarii copiilor cu handicap sever de la Complexul de servicii nr. 8, din subordinea DGASPC, o parte dintre  jucarii fiind donate de copiii de la Gradinita nr. 1 din Cartierul Orizont.

 

Intre educartie si cariera

 

In zilele de 1 si 2 iunie, copiii din sistemul de protectie (DHASPC) s-au bucurat, la randul lor, de frumusetea anilor in care grijile sunt lasate pe umerii celor mari. Pentru ei si cu ei au fost organizate spectacole, excursii la iarba verde in oras sau in imprejurimi, la manastirile Ciolanu si Ratesti , la Sarata Monteoru, la Gradina Zoologica din Bucov sau la Vulcanii Noroiosi. La sala de sport a Comenduirii garnizoanei, copiii orfani sau abandonati aflati in sistemul de protectie si-au aratat talentul actoricesc, interpretand „Vizita” de I.L.Caragiale.

Ziua Copilului a fost marcata si de Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta „Neron Lupascu”, care prin actiunea „Porti deschise” a oferit unor grupe de copii de la diferite scoli prilejul de a cunoaste  tehnica din dotarea bravilor pompieri, luptatori cu focul, cu descarcerarea si cu interventia in cele mai dificile conditii pentru salvarea unor vieti, dar si istoria pompierilor romani care de-a lungul timpului au dat dovada de nenumarate acte de curaj. 

Tot „Porti deschise” a organizat si Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca, unde copiii au putut sa viziteze institutia si sa afle informatii despre posibila lor dezvoltare profesionala, sa-si formeze o imagine reala despre piata muncii si sa inteleaga cum trebuie sa se deprinda cu tehnicile de cautare a celui mai potrivit loc de munca, astfel incat sa poata ajunge la implinire profesionala.


Categorii: Comunitate, Lifestyle

Adaugati un comentariu


 

*