Scolile Sanitare Postliceale buzoiene, asaltate de tineri dornici sa lucreze in strainatate

22 septembrie 2012 | 2 comentarii |

Scoala Florentina Mosora „se lauda” cu profile exclusive si angajarea absolventilor aproape in totalitate, iar Scoala Sanitara de Stat cu sansa de a-si recastiga credibilitatea de acum 20 de ani.

 

Claudia Stefan si Paul Negoita, directorii Scolilor Sanitare Postliceale “Fl. Mosora” si de Stat

Cu flori, cu zambete, cu certitudini si mai ales cu sperante. Asa au debutat, anul acesta, scolile sanitare postlicelae din Buzau, fie de stat, fie  particulare. Dupa o prima saptamana dedicata in special problemelor organizatorice inerente la inceputul fiecarui an scolar, cursurile au fost structurate, iar profesorii si elevii s-au apucat serios „de treaba”.

Chiar daca sistemul de invatamant preuniversitar si-a inceput, in general, anul scolar cu multe semne de intrebare sau cu nemultumiri, iar sistemul romanesc de sanatate arata ca dupa razboi, scolile postliceale de profil par sa-si fi gasit un echilibru in aceasta societate dominata de mediocritate.

Din ce in ce mai multi absolventi isi gasesc de lucru in strainatate, iar firmele de recrutare din Occident par sa aiba incredere in sistemul romanesc de educatie si in capacitatea romanilor de a se dedica ingrijirii bolnavilor.

Pentru a raspunde solicitarilor tinerilor dornici sa-si gaseasca de lucru in strainatate, Scolile Sanitare Postliceale pun un accent deosebit pe orele de practica si pe cursurile de limbi straine.

 

„Florentina Mosora” detine recordul la absolventi angajati

 

Profilele de asistent medical generalist sau de farmacist, existente la toate scolile postliceale sanitare sunt in general preferate, fiind mai usor de valorificat pe piata muncii, atat in tara cat si in strainatate, dupa absolvire, mai ales ca scoala pune accent si pe limbile straine, indispensabile pentru gasirea unui loc de munca in strainatate.

Exista insa specialitati care in Occident sunt extraordinar de bine cotate si bine remunerate, pentru care Scoala Postliceala „Mosora” a facut „munca de pionierat” in Romania si pentru care are exclusivitate in Buzau.

Avem cinci specialitati medicale in care pregatim viitorii asistenti medicali: medicina generala, farmacie, igiena, laborator si ergoterapie. Multumirea cea mai mare pe care o avem este ca absolventii seriilor anterioare si-au gasit de lucru, in tara sau in strainatate, si chiar peste 30 la suta dintre absolventii din aceasta vara s-au angajat ”, isi exprima satisfactia directorul general al Scolii Postliceale Sanitare Florentina Mosora, Claudia Stefan, mentionand ca la fel de solicitate sunt si cursurile de infirmiere, care le dau tinerilor posibilitatea sa lucreze in camine de batrani, azile si chiar in particular, in strainatate.

 

Sansa Scolii Sanitare de Stat se numeste Paul Negoita

 

Scoala Saitara de Stat, care are cea mai veche traditie in domeniu, si-a pierdut statutul de lider in ultimii 10-15 ani, cand a fost mai degraba marcata de scandaluri, scimbari si transformari nu tocmai incurajatoare.

Se pare insa ca anul acesta are o sansa la care elevii si comunitatea buzoiana spera de mult. Aceasta sansa se numeste, potrivit elevilor si parintilor acestora, Paul Negoita, fostul director de la palatul Copiilor, care „a demonstrat ca omul sfinteste locul, atat la propriu cat si la figurat”, spune cu emotie unul dintre cursanti.

Pentru cei care se mai intreaba ce legatura este intre profesia sa de baza si  sistemul medical, preotul Paul Negoita este si absolvent al Facultatii de Farmacie si are, pe langa experienta din sistemul de invatamant, una manageriala de succes in domeniul privat. A fost numit director al Scolii Sanitare de Stat incepand cu 1 septembrie 2012.

 

 „Lovitura” cu ergoterapia

 

Scoala Sanitara „Florentina Mosora” se pare ca a dat, cum se spoune, „lovitura” printr-o specializare care pana acum cativa ani era „tabu” in Romania. Ergoterapia, prin care diferite activitati efectuate de bolnavi sunt folosite in recuperarea unor deficiente fizice si/sau mintale, o terapie extrem de apreciata in strainatate, s-a dovedit o investitie buna pentru viitorul scolii.

Acreditarea specializarii ergoterapie a fost, poate, ideea cea mai inspirata. Este o specialitate medicala extrem de bine cotata in strainatate, iar in Romania a inceput sa fie apreciata. In Spitalul Sapoca, spre exemplu, a dat rezultate uimitoare in recuperarea bolnavilor neuropsihici. Toti absolventii nostri si-au gasit de lucru forte repede si foarte bine, iar acesta este un element de mare satisfactie pentru noi, cadrele didactice”, explica Mihaela Tataru, directorul adjunct al scolii, specialist kinetoterapeut.

Scopul ergoterapiei este de a le reda bolnavilor independenta, fie ajutandu-i sa se adapteze la deficientele de care sufera, fie participand la ameliorarea starii lor. „Ergoterapiea reeducativ-readaptativa utilizeaza actiunea ca mediator pentru a ajunge la obiectiv. Indicatiile ei sunt vaste: boli mintale, infirmitati motorii (paralizii, sechele posttraumatice, afectiuni reumatologice, boli cardiace etc). Ergoterapia  preventiva vizeaza evitarea spitalizarii, mai ales pentru persoanele varstnice”, mai spune specialistul.

 

Exigenta maxima, limbi straine si tinte ambitioase

 

Preotul Paul Negoita, noul director al Scolii Sanitare de Stat are, dupa cum a declarat, proiecte ambitioase, pe care este sigur ca le va si realiza.

Mizam pe corpul profesoral de buna calitate (medici si asistenti medicali cu experienta) pe care il avem, iar din punct de vedere organizatoric, eu cred ca totul se poate rezolva. Am gasit o cale amiabila de a rezolva problema spatiului. Cladirea in care functioneaza scoala sanitara apartine, de fapt, acestei institutii (aici a fost Liceul Sanitar, apoi Scoala Postliceala, iar Liceul Sportiv a venit mai tarziu). Nu facem decat sa valorificam dreptul pe care il avem. Astfel, vom reorganiza totul. Vom face intrare separata si vom incerca sa dotam asa cum trebuie laboratoarele si salile de curs. In Consiliul de Administratie s-a constituit o Comisie de Calitate. O exigenta deosebita vom avea fata de cursurile practice, pentru ca este esential ca un absolvent sa stie ce are de facut cand se afla langa un bolnav. Vom pune accent si pe studiul intensiv al limbilor straine, pentru a facilita accesul absolventilor pe piata muncii din strainatate”, a enumerat directorul Negoita cateva dintre prioritatile cu care si-a inceput mandatul si in care cursantii si-au pus mari sperante. 



Comentarii (2)

  1. Adi spune:

    Paradoxal este ca invatamantul de azi este rezultatul muncii politico-administrative a absolventilor “straluciti” de acum 20-25 de ani si mai bine…!

  2. Un buzoian spune:

    Mai e mult pana departe !!
    Deocamdata nu incape comparatie intre calitatea absolventilor de acum 20-25 de ani si cei de acum.
    Faptul ca si-au gasit angajament nu este un criteriu, deoarece in strainatate suntem cautati nu pentru ca suntem foarte buni ci pentru faptul ca pentru straini a urma o scoala medicala nu mai este o optiune. Se invata mult, dureaza mult scolarizarea, problemele de malpraxis si multe altele au facut ca medicina sa nu mai fie o prioritate.
    Sa nu imbatam cu apa rece – atunci cand absolventii de bacalaureat abia promoveaza, la ce calitate sa te astepti in continuare? Este doar o problema de mana de lucru ieftina.

Adaugati un comentariu


 

*