MASA DE PASTE: Cum alegem ouale, carnea de miel si cozonacul? (III)
Sanatatea Buzoiana va spune tot ce trebuie sa stiti despre fiecare dintre aceste produse, pentru a putea ramane sanatosi dupa masa de Paste – astazi, cozonacul si pasca. Si o surpriza: vinul, fara de care Sarbatoarea Pascala nu este completa.
V-am spus cum zilele trecute cum sa alegeti ouale si carnea de miel, ca sa aveti sarbatori linistite si fara „evenimente” neplacute pentru sanatate. Astazi, despre prajitura traditionala careia-i spunem „cozonac” si despre „pascuta”, care nu lipsesc niciodata, oricat de saraci am fi, de pe masa de Paste. Prospetimea este cea care ar trebui sa ne preocupe in primul rand, deoarece numai alimentele proaspete ne pot asigura intreaga cantitate de nutrienti existenta in acestea si ne protejeaza de eventuale toxiinfectii alimentare generate de alimentele in curs de alterare.
In cazul in care sesizeaza, in diferite unitati comerciale sau de alimentatie publica, alimente necorespunzatoare sau incalcarea normelor de igiena, buzoienii se pot adresa, de asemenea, Directiei de Sanatate Publica a Judetului, care asigura serviciul de permanenta la sediul din Buzau, str.G-ral Bastan, Nr.3, Tel: 0238.721.901, Fax: 0238.721539, in scopul interventiei operative in vederea eliminarii riscurilor pentru sanatatea publica.
Cozonacul este o prajitura traditionala de Paste, un produs cu densitate energetica mare, dezechilibrat din punct de vedere nutritional, cu cantitate mare de glucide (peste 50 g glucide la 100 g de produs).
Reteta de cozonac folosita de catre bunici/mame si prietene este pe baza de faina, oua, zahar, unt, ulei, lapte, drojdie, esenta de rom, sare, nuca si/sau stafide/rahat. Din pacate, marii producatori de produse de panificatie si produse de cofetarie au umblat la reteta clasica a cozonacului, folosind materii prime de calitate scazuta. Ne referim la faina care nu este panificabila decat prin folosirea amelioratorilor. De asemenea, s-au scos din reteta untul si laptele, pentru a scadea costul de productie, si s-au introdus multi aditivi alimentari. Pe piata romaneasca exista sortimente de cozonac cu 14 aditivi, adica „chimicale cu lingura”, ne informeaza APC Romania.
In ultima perioada, hipermarketurile au inceput sa fabrice si sa vanda sub brandul magazinului, cozonaci cu aditivi.
Sfatul presedintelui APC Romania, conf. dr. Costel Stanciu: „Pastele este o singura data in fiecare an, nu merita sa cumparam cozonac cu chimicale. Nici cozonacul nu mai este ce-a fost! S-a inventat cozonacul cu fibra de cartof si pesmet! Cititi eticheta! Alegeti in cunostinta de cauza! Alegeti calitatea si nu cantitatea!”.
In perioada 22-28 aprilie 2013, APC Romania a realizat o cercetare asupra ofertei de cozonac din marile magazine comerciale din Bucuresti, urmarind ingredientele folosite de catre producatori si pretul de raft. Astfel, pretul unui cozonac in greutate de 500 g variaza de la 4,39 lei la 21 lei, diferenta fiind data de calitatea ingredientelor de baza si de chimicalele folosite pentru a inlocui unele ingrediente, respectiv a imbunatati proprietatile fainii de calitate scazuta /nepanificabila.
Pasca cu branza, smantana si stafide este, de asemenea, nelipsita de pe masa oricarui crestin, in ziua de Paste. Preparata in casa, pasca necesita ceva mai multa atentie, spre deosebire de alte preparate. Cere un plus de migala si multa rabdare.
Iata o reteta sanatoasa pentru aceasta prajitura delicioasa pe care o puteti prepara in casa, daca nu vreti sa va „indulciti” cu numerosii aditivi despre care am vorbit si la cozonac: Pentru aluat: este nevoie de 100 g unt; 150 g faina; 80 g zahar; 3 galbenusuri; 1 ceasca smantana; 30 g drojdie; 1 pliculet de zahar vanilat; un varf de cutit de sare. Umplutura: se prepara din 1/2 kg branza proaspata de vaci; 100 gr. unt, 5 galbenusuri; 150 g smantana; 200 g zahar; 100 g stafide; 100 g faina; 1 lingura de esenta de rom; 1 plic zahar vanilat; un varf de cutit de sare. Pentru decor aveti nevoie de 1 ou; 3 linguri ulei; 50 g zahar.
Mod de preparare: Drojdia se inmoaie in putina apa calduta, se adauga faina, galbenusurile, zaharul, untul si smantana, zaharul vanilat si se framanta bine, pana se dezlipeste de pe mana. Coca obtinuta se lasa la crescut aproximativ 15-20 de minute (pana isi dubleaza volumul) in vasul in care a fost framantata. Dupa ce aluatul a crescut, il impartim in 2 bucati egale. Intindem o foaie subtire pe care o punem apoi intr-o forma rotunda de copt. Forma de copt o puteti unge cu unt sau ulei si daca doriti puteti folosi si hartie de copt. Cea de-a doua parte din aluat o impartim in 3 bucati din care realizam o impletitura pe care o vom aseza peste foaia de aluat, de jur imprejur, iar in mijloc se aseaza umplutura, pe care o preparam in felul urmator: amestecam branza cu untul, adaugam galbenusurile, zaharul, zaharul vanilat, esenta de rom, smantana, stafidele si praful de sare. Faina se adauga treptat, pana se omogenizeaza compozitia. Aluatul impletit de pe margine se unge cu un amestec format din ulei, ou si zahar. Pasca se tine in cuptorul incins aproximativ 35-40 de minute.
Nu-i asa ca merita efortul, pentru a avea o prajitura de cea mai buna calitate?
Din meniului traditional de Paste nu va lipsi, evident, vinul. Pentru a nu avea dureri de cap si a te bucura din plin de sarbatori, specialistii ne sfatuiesc sa consumam vinuri din surse sigure, certificate calitativ si cat mai naturale cu putinta. Cel mai bun vin este cel facut de tine, in gospodarie, dar daca nu ai aceasta posibilitate, este bine de stiut ce sa eviti cand cumperi vinul de la raft si ce tip de vin se potriveste cu mancarea pe care o vei consuma. Daca vorbim despre vinuri mai ieftine, pentru a fi siguri de calitate, ar trebui sa consumam doar vinuri in ambalaj de sticla sau vinuri pe care noi insine le-am produs si stim ca nu contin adaosuri. Un vin de calitate trebuie sa provina din podgorii consacrate si de la producatori cunoscuti. Citind eticheta, putem afla cateva informatii importante despre calitatea lui. Taria alcoolica trebuie sa fie de peste 11% si ar fi de preferat sa nu contina sulfiti (trebuie evitati in special de cei care sufera de astm bronsic, emfizem pulmonar, boli cardiovasculare si renale), conservanti mentionati pe etichet ca E220 pana la E228. Vinurile ecologice nu contin acesti conservanti.
Un batran viticultor ne-a spus un secret despre felul in care poti incerca taria si calitatea vinului: se umple o cana cu vin si in ea se baga, dupa ce a fost spalat, un ou proaspat. Daca oul se duce la fund, inseamna ca vinul e slab, n-are nici zece grade. Daca insa oul sta la suprafata, este atestarea certa ca vinul e de calitate superioara. Merita incercat!
Mai trebuie sa stii ca vinul trebuie privit ca un aliment si nu ca o bautura, adica se bea in cantitati rezonabile, care sa faca bine sanatatii si nu in cantitati care-ti „iau mintile”!
Iar ca Pastele sa fie perfect, nu trebuie sa uitati de branzeturi, legume si fructe!
Pofta buna si Sarbatori fericite!