Buzaul, din nou sub asediul caniculei!

20 august 2012 | 0 comentarii |

39 de grade Celsius si indicele de confort termic trecut peste de 80 de unitati sunt previziunile meteorologilor incepand de maine si pana joi, pentru 21 de judete intre care si Buzaul. Medicii recomanda evitarea expunerii prelungite la soare si consumarea a cat mai multe lichide, fructe si legume proaspete.

Potrivit avertizarii transmise de Administratia Nationala de Meteorologie (ANM), in zilele de marti, miercuri si joi, vremea va fi caniculara in 21 de judete din Crisana, Banat, Oltenia, Muntenia si sud-vestul Transilvaniei, precum si in Capitala. Se vor inregistra valori termice, in general, intre 37 si 39 de grade, iar indicele temperatura-umezeala (ITU) va depasi pragul critic de 80 de unitati al disconfortului termic.

Avertizarea cod galben de canicula este valabila si pentru judetul Buzau, asa ca trebuie sa fim pregatiti sa infruntam din nou valul de caldura care se instaleaza si se va mentine pe tot parcursul saptamanii, dupa cum estimeaza  reprezentantii ANM.

In acest context, Ministerul sanatatii, prin Directia de Sanatate Publica Buzau, recomanda populatiei sa urmeze sfaturile medicilor si sa evite, pe cat posibil, expunerea prelungita la soare intre orele 11:00 – 18:00.

In perioadele de canicula este recomandat consumul zilnic a cel putin 1,5 – 2 litri de lichide, fara a astepta sa apara senzatia de sete. Este necesar un pahar de apa (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15 – 20 de minute. Medicii ne sfatuiesc sa consumam in fiecare zi cat mai multe  fructe si legume proaspete (pepene galben, rosu, prune, castraveti, rosii), deoarece acestea contin o mare cantitate de apa. O doza de iaurt produce aceeasi hidratare ca si un pahar de apa. Este de asemenea important sa se evite consumul de alcool (inclusiv bere sau vin), deoarece acesta favorizeaza deshidratarea si diminueaza capacitatea de lupta a organismului impotriva caldurii. Este obligatorie evitarea bauturilor cu continut ridicat de cofeina (cafea, ceai, cola) sau de zahar (sucuri racoritoare carbogazoase), acestea fiind diuretice”, mentioneaza puratorul de cuvant al DSP Buzau, Mihaela Voineagu.

Medcii ne mai spun ca pe parcursul zilei este bine sa facem dusuri caldute, fara a ne sterge de apa, iar daca avem aer conditionat, sa reglam aparatul astfel incat temperatura sa fie cu 5 grade mai mica decat temperatura ambientala.

In cazul in care este absolut necesar sa  ne expunem la soare intre orele amiezii, trebuie sa folosim o tinuta adecvata: palarii de soare, haine lejere si ample, din fibre naturale, de culori deschise.

Este indicata de asemenea evitarea activitatilor in exterior, care necesita un consum mare de energie (sport, gradinarit, etc). O grija deosebita trebuie sa manifestam fata de persoanele care nu sunt capabile sa se ingrijeasca singure (copii, varstnici, persoane cu dizabilitati) oferindu-le, in mod regulat lichide, chiar daca acestea nu le solicita. Pastrarea contactului permanent cu vecinii, rudele, cunostintele varstnice sau cu dizabilitati si manifestarea unui interes crescut fata de starea lor de sanatate sunt necesare in perioada caniculara.


Categorii: Actual, Comunitate

Adaugati un comentariu


 

*