MASA DE PASTE: Cum alegem ouale, carnea de miel si cozonacul? (II)

1 mai 2013 | 0 comentarii |

Sanatatea Buzoiana va spune  tot ce trebuie sa stiti despre fiecare dintre aceste produse, pentru a putea ramane sanatosi dupa masa de Paste – astazi, carnea de miel.

 

Masa fiecarui crestin, in Sfanta Zi de Paste, contine oua rosii, preparate din carne de miel si cozonac. Ieri, v-am spus cum sa alegeti ouale, ca sa aveti sarbatori linistite si fara „evenimente” neplacute pentru sanatate. Astazi, despre carnea de miel vom afla tot ce trebuie sa stim atunci cand o cumparam, ca sa avem la masa cele mai bune bucate. Prospetimea este cea care ar trebui sa ne preocupe in primul rand, deoarece numai alimentele proaspete ne pot asigura intreaga cantitate de nutrienti existenta in acestea si ne protejeaza de eventuale toxiinfectii alimentare generate de alimentele in curs de alterare.

Principalul criteriu de selectie a carnii de miel este prezenta stampilei Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare. Dar conteaza foarte mult si greutatea animalului, si aspectul carnii, atrag atentia specialistii, atrag atentia specialistii Asociatiei pentru Protectia Consumatorilor din Romania (APC Romania).

Autoritatea Sanitara Veterinara (ANSVSA) face apel catre cetateni sa sesizeze toate neregulile pe care le observa in domeniul sigurantei alimentelor, la numarul de telefon 0800 826 787, care poate fi apelat gratuit, din orice retea de telefonie, sau la cel mai apropiat punct de control sanitar-veterinar, ca si la adresa de e-mail callcenter@ansvsa.ro.

 

Carnea de miel este o carne rosie, bogata in acizi grasi Omega 3, zinc (100 g carne de miel contine 40% din doza zilnica recomandata de zinc si  regleaza mtabolismul, glicemia, intervenind si in sinteza ADN-ului si ARN-ului). Este o buna sursa de seleniu si vitamine din  complexul B, iar daca este slaba, este hipocalorica, din 100 g carne de miel preparata numai la gratar sau la cuptor asimilam 160 kcal.

Prospetimea carnii de miel se apreciaza organoleptic, folosindu-ne vazul, mirosul si pipaitul. Avem in vedere:

– aspectul –  la carnea proaspata suprafata este acoperita cu o pelicula uscata, iar in sectiune, carnea este lucioasa si slab umeda;

– culoarea – la suprafata este roz, iar in sectiune culoarea este rosie, caracteristica speciei si regiunii anatomice;

– consistenta – ferma si elastica, urma lasata de apasarea cu degetul dispare repede;

– mirosul – placut, caracteristic speciei;

– grasimea – alba si compacta;

– maduva oaselor – elastica, lucioasa, iar in sectiune umple complet canalul medular;

– tendoane si articulatii – lucioase, elastice, tari, lichid sinovial limpede;

– bulionul (fiertura de carne dupa sedimentare) – limpede si aromat, cu un strat de grasime la suprafata.

 

APC Romania si DSVSA recomanda consumatorilor sa achizitioneze doar miei verificati de catre medicul veterinar, preferabil cu o greutate a carcasei de peste 12 kg. Mieii sub aceasta greutate au un continut ridicat de apa, ceea ce face ca prin operatia de pregatire (fierbere, prajire, frigere) sa se diminueze cantitativ foarte mult (cantitatea de preparat apta de consum). Pretul unui kg de carne de miel variaza de la 15-20 de lei in orasele mici, la 28-30 de lei in marile orase (Bucuresti, Constanta, Timisoara etc.). O ultima gaselnita a comerciantilor, afisarea pretului la carne de miel pentru 100 g de produs. Spre exemplu, in unul din marile magazine ale Bucurestiului, pretul la carnea de miel era de 2,79 lei/100 g.

ANSVSA recomanda populatiei sa cumpere carne si organe de miel numai din spatii autorizate, unde produsele sunt insotite de un certificat de sanatate publica veterinara si poarta marca de sanatate care atesta ca animalele, carnea si organele au fost supuse examenelor veterinare si nu prezinta risc pentru sanatatea consumatorilor.

In judetul Buzau functioneaza trei abatoare autorizate, cu puncte de lucru in Vernesti, Caldarusanca si Ramnicu Sarat, unde se pot sacrifica mieii (iezii) pentru comercializare. Circumscriptiile sanitare veterinare zonale din judetul Buzau au un program prelungit de lucru in perioada 20.04-05.05.2013, la sediul fiecareia dintre ele fiind afisate atat programul zilnic, cat si persoanele responsabile si numarul de telefon al acestora”, atrage atentia dr. Ciprian Botezatu, directorul adjunct al DSVSA Buzau.

 

In perioada 29 aprilie – 4 mai, politistii si medicii veterinari buzoieni actioneaza, impreuna, pentru prevenirea sacrificarii mieilor fara respectarea prevederilor legale in domeniu si identificarea transporturilor ilegale de animale sustrase si sacrificate.

Sunt astfel controlate abatoarele, pietele, laboratoarele, targurile, oboarele si la magazinele din judet care comercializeaza animale sacrificate si produse din carne, pentru verificarea legalitatii functionarii acestora, identificarea persoanelor care valorifica ilegal animale si pentru depistarea carnii provenite din sacrificari ilegale. Totodata sunt verificate operatiunile derulate de societatile comerciale care desfasoara activitati de valorificare a carnii si produselor din carne privind respectarea legislatiei sanitar-veterinare.

Astazi, 1 mai, echipele mixte de control au descins in 6 piete, 27 de societati comerciale si doua targuri, iar pe arterele de circulatie din judet au fost instituite opt filtre si au fost verificate 150 de autovehicule.

Ca urmare a neregulilor constatate, au fost aplicate 90 de sanctiuni contraventionale. Printre cei sanctionati se numara si un tanar in varsta de 26 de ani, din judetul Ilfov, amendat cu 600 de lei, dupa ce a fost depistat pe raza municipiului Buzau in timp ce transporta cu o autoutilitara 26 de miei, fara a avea autorizatie sanitar-veterinara pentru transport.

*Maine, tot ce trebuie sa stiti atunci cand cumparati cozonaci


Adaugati un comentariu


 

*