Noua Maternitate din Buzau va fi deschisa anul acesta, promite Cristi Bigiu

28 februarie 2013 | 1 comentariu |

Presedintele Consiliului Judetean Buzau spune ca sunt luate in calcul doua alternative: unitatea medicala sa fie preluata de Ministerul Sanatatii ca maternitate regionala sau judetul sa contacteze un nou imprumut, pentru a o dota corespunzator.

 

Noua maternitate de pe strada Victoriei din municipiul Buzau, care inca din faza de proiect a fost subiect de controverse, iar de opt luni a devenit subiect de anchete, va deveni functionala pana la sfarsitul acestui. Cel putin asa a promis astazi, in sedinta ordinara a Consiliului Judetean Buzau, presedintele  Cristi Bigiu. El a declarat ca a luat in calcul doua variante de lucru care pot face posibila inaugurarea reala si, respectiv, functionarea noii maternitati. Prima este aceea a transformarii unitatii medicale intr-o maternitate regionala, prin preluarea ei de catre Ministerul Sanatatii, care ar asigura astfel dotarea corespunzatoare, investitia putand ajunge, potrivit unui studiu  deja existent, la aproape 9 milioane de euro, iar bugetul judetului nu ar mai fi afectat, chelruielile cazand, exclusiv, in sarcina ministerului de resort.

Cea de-a doua solutie avuta in vedere de catre conducerea Consiliului Judetean este cea a contractarii unui nou credit bancar, cu ajutorul caruia sa se poata achizitiona marea majoritate a echipamentelor medicale si a mobilierului necesar asigurarii actului medical.

O decizie concreta in acest sens va fi luata in saptamanile urmatoare, dupa finalizarea unei expertize menita sa stabileasca in mod cert necesitatile pentru deschiderea noii maternitati.

Presedintele Consiliului Judetean, Cristi Bigiu, a explicat ca in urma unor discutii avute cu reprezentantii unor societati care se ocupa cu comercializarea de aparatura medicala, investitia necesara pentru asigurarea echipamentelor si a mobilierului necesar pentru utilarea noii maternitati ar putea fi realizata si cu jumatate din suma stabilita in urma studiului deja existent. Dsigur, la alte standarde decat cele pentru maternitatea regionala. La sfarsitul lunii ianuarie, Bigiu spunea ca a avut deja o discutie in acest sens cu ministrul sanatatii, Eugen Nicolaescu. Acum, ca in acest week-end a fost ales si vicepresedinte al PNL la nivel central, pe langa faptul ca este un apropiat al ministrului Nicolaescu, Bigiu ar putea avea o si mai mare influenta asupra acestuia.

Noua Maternitate de la Buzau a fost inaugurata de fostul presedinte al Consiliului Judetean, Victor Mocanu, la 1 iunie 2012, in plina campanie electorala. S-a dovedit, asa cum Sanatatea Buzoiana a semnalat inca de la inaugurare, ca obiectivul era neterminat, iar anumite lucrari fara de care nu ar fi putut obtine aviz de functionare nici macar nu fusesera prevazute in proiect. Aproape toate dotarile fusesera inchiriate, contra exorbitantei sume de 50.000 de euro pe luna, motiv pentru care noua conducere a CJ a reziliat contractul, iar obiectivul sta nefolosit, in  timp ce medicii din vechea maternitate lucreaza ca in evul mediu.

De curand, cheltuielile de peste 15 milioane de euro facute in mandatul lui Mocanu sunt analizate de DNA, unde mai multi functionari ai CJ care au facut facut parte din echipa de implementare a proiectului, au fost chemati sa dea cu subsemnatul. Ancheta este in plina desfasurare.Comentarii (1)

 1. L. Buzoianu - contribuabil la buget spune:

  Ca la noi la nimeni
  Ca maternitatea ar trebui data in folosinta, toti cred ca suntem de acord. Care va fi solutia este de vazut.
  Mai interesant este ca desi cercetarile privind investitia au inceput de cateva luni nu se spune nimic despre stadiul investigatiei. Indiferent ca banii pentru darea in folosinta sunt de la bugetul local sau al MS, de fapt tot din banii contribuabililor sunt.
  Daca aceste investigatii ar fi corecte, ar trebui sa se si recupereze niste bani si unele persoane sa fie trase la raspundere, chiar nominalizate, ca doar nu e secret de stat. Nu cred ca toate etapele ”țepei” sunt la fel de greu de cercetat – de exemplu contractul de inchiriere a fast cerut si semnat de cineva, iar acel cineva ar trebui sa plateasca. Faptul ca s-a facut rezilierea nu ma linisteste, deoarece totusi pe perioada cat a funcționat contractul s-au dat niste bani.
  Dar pe politicieni nu-i intereseaza recuperarea si vinovatii (banii ar intra in buget, iar vinovatii sunt in USL), ei trebuie sa faca doar alte contracte aducatoare de beneficii proprii.

Adaugati un comentariu


 

*