Caz tras la indigo dupa modelul maternitatii inaugurate de fatada la Buzau

11 ianuarie 2014 | 1 comentariu |

La Drobeta Turnu Severin, autoritatile s-au chinuit 23 de ani sa construiasca o maternitate pe care au inaugurat-o anul trecut, fara aparatura si cu un sistem de ventilatie necorespunzator, astfel ca si in ziua de astazi, maternitatea cea noua din oras sta cu usile ferecate.

 

Inaugurarea maternitatii din Turnu Severin

Inaugurarea maternitatii din Turnu Severin

Modelul buzoian al maternitatii noi, inaugurate cu surle si trambite, pentru ca apoi sa ramana multa vreme inchisa din lipsa aparaturii si dotarilor, a fost preluat si de autoritatile din Mehedinti, care au inaugurat in luna august a anului trecut o maternitate la constructia careia s-a lucrat mai bine de  23 de ani. Unitatea medicala este insa  inchisa si in ziua de astazi, pentru ca singura dotare de care dispune este sediul, cu saloane si sali de operatie goale si un sistem de ventilatie prost conceput. Autoritatile mehedintene au avut insa decenta de a nu inchiria aparatura la inaugurare pentru a parea ca si-au facut bine treaba, iar cazul nu a ajuns la DNA, asa ca modelul buzoian ramane unic in felul sau.

Cazul de la Drobeta Turnu-Severin are totusi si el anumite elemente de unicat, constand in perioada mare de timp in care s-au desfasurat lucrarile de constructie, ceea ce ar putea explica intr-un fel nerabdarea autotitatilor de a inaugura noua maternitate inainte ca aceasta sa poata fi suta la suta functionala.

Dincolo de penibilul situatiei, exista si un aspectct cat se poate de serios al problemei, pacientele fiind nevoite sa nasca in conditii improprii, in vechea maternitate in care nu s-a mai investit de multa vreme, toate fondurile canalizandu-se catre constructia celei noi.

 

646x404Mai multe paciente internate la maternitatea Spitalului Judetean din Turnu Severin s-au plans zilele trecute de conditiile de aici, acuzand frigul din saloane si starea deplorabila a acestora. „Tremuram de frig in saloane, de pe pereti cade tencuiala, iar pisicile se plimba in voie prin tot spitalul, ca la ele acasa. In plus, peste tot e o mizerie de nedescris”, s-au plans mai multe paciente, intrebandu-se de ce trebuie sa indure toate acestea, din moment ce noua maternitate este gata. Sunt indreptatite sa isi puna astfel problema, din moment ce in luna august maternitatea cea noua a fost inaugurata cu fast. Ceea ce nu stiu pacientele este  faptul ca aceasta nu dispune inca de aparatura necesara.

Ca in maternitatea veche, conditiile nu sunt corespunzatoare unui act medical fara riscuri, o recunoaste si Adrian Duicu, presedintele Consiliului Judetean Mehedinti, care are in administrare unitatea medicala: Acolo se naste in conditii proaste de 15 ani. Deci, maternitatea, in situatia in care e acum, este de cel putin zece ani, daca nu de 15 ani. Evident ca nu mai poti investi intr-un obiectiv care nu mai are garantii si nu mai poti sa continui cu el”, a declarat acesta.

Afirmatia pare justa la prima vedere, insa in conditiile in care nu se stie cand va fi data in folosinta noua maternitate, cateva investitii prin punctele esentiale, poate ca s-ar impune si in cazul marernitatii vechi, mai ales ca situatia dureaza de 10-15 ani, dupa cum afirma presedintele CJ.

 

Cladirea noii maternitati din TrunuSeverin

Cladirea noii maternitati din TrunuSeverin

Constructia noii maternitati a fost demarata in 1988, a fost abandonata la un moment dat dupa Revolutie, iar din 2009 autotitatile au decis reluarea lucrarilor. S-au cheltuit in total peste 13 milioane de euro, bani proveniti din bugetul local si dintr-un credit bancar.  Anul trecut s-a reusit, dupa mai bine de 23 de ani, finalizarea cladirii. Imobilul este modern, dispune de trei sali de operatie si are o capacitate de 150 de paturi, insa duce lipsa de aparatura. La inaugurarea din luna august, cand a fost invitat si presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, Cristian Busoi, responsabilii administratiei locale dadeau asigurari ca pana in luna noiembrie va fi achizitionata toata aparatura necesara, iar maternitatea va fi functionala. Suntem deja in ianuarie si acest lucru nu s-a intamplat, autoritatile dand un nou termen, care expira la finele lunii martie. Ar mai fi nevoie de aparatura in valoare de 2,5 milioane de euro, care ar fi fost deja achizitionata prin licitatie, insa va mai dura cateva luni pana va fi livrata.

La maternitatea din Buzau, au sosit deja primele 64 de aparate in valoare de peste 3,2 milioane de lei si exista promisiuni ca unitatea va fi deschisa pana la finele primului trimestru al acestui an.

PUBLICITATE


Comentarii (1)

  1. Buzoianul spune:

    Donati 2 euro pentru modernizarea maternitatilor…
    Este un clip publicitar pe care il auzim frecvent la radio sau TV.
    Problema cetateanului onest este de ce sa doneze 2 euro. Banii de la buget (din taxe si impozite) cu care se fac lucrari de constructie sau renovare sunt praduiti de politicieni. Omul se intreba – Dar ce se va intampla si cu banii in plus?
    Cred ca statul are o problema: pentru ca cetateanul sa dea cu toata credinta un ban in plus, el trebuie sa fie sigur ca acesti bani vor fi folositi judicios. Dar mai inainte de toate ar trebui ca infractorii sa fie pedepsiti si nu sa stea linistiti in parlament, cu salariu tot din bani publici.

Adaugati un comentariu


 

*