La spitalul din Satu Mare „bisturiele sunt ascutite pana nu mai ramane nimic din ele, pensele nu se inchid, foarfecele nu taie”

Sunt declaratiile edilului Dorel Coica, dupa controlul de la Spitalul Judetean Satu Mare, in urma inchiderii unei Sectii de Medicina Interna de catre inspectorii DSP, ca urmare a conditiilor improprii de igiena si cazare.

 

1

Dezvaluirile facute in presa de medicii si pacientii Sectiei Interne a Spitalului Judetean de Urgenta (SJU) Satu Mare, care se plangeau de conditiile jalnice din saloane, au avut efectul scontat. DSP Satu Mare a dispus inchiderea imediata a corpului respectiv de cladire, pentru lucrari de igienizare, iar pacientii au fost mutati intr-un alt corp al spitalului, unde beneficiaza de conditii decente de cazare. Cazul, prezentat de presa din intreaga tara, a starnit si un adevarat scandal intre reprezentantii autoritatilor locale, mai precis intre primarul din Satu Mare si presedintele Consiliului Judetean, primul fost manager al spitalului, cel de-al doilea raspunzand in prezent de administrarea unitatii sanitare.

In cadrul unei conferinte de presa pe care tinua la inceputul acestei saptamani, primarul Dorel Coica a acuzat proasta administrare a unitatii sanitare si a facut noi dezvaluiri despre neregulile din spital. El a solicitat chiar ca spitalul sa fie dat in administrarea Consiliului Local, dand exemplul municipiului Bucuresti, unde „Oprescu are peste 20 de spitale pe care le-a luat”.

 

Asrian Marc, ex-managerul SJU

Adrian Marc, ex-managerul SJU

Afirmatii surprinzatoare a facut si Adrian Marc, managerul Spitalului Judetean din Satu Mare, care a declarat ca renovarea sectiei inchise de DSP nu era o urgenta si ca pacientii internati acolo ar fi trebuit sa se afle in celalalt corp de cladire, recent modernizat si renovat.

Managerul unitatii medicale a afirmat ca in saloanele respective nici nu trebuia sa fie internati pacienti, atat timp cat acestia aveau loc in corpul nou al spitalului. „Aceasta sectie trebuia sa fie o supapa in cazuri extreme, daca venea un numar mare de pacienti dupa sarbatori, lucru care s-a intamplat, dar n-a fost asa o avalansa incat sa justifice aducerea acestor pacienti aici. Nu am inteles de ce in data de 4 si 5 ianuarie, cand existau suficiente paturi libere pe aripa reabilitata a trebuit sa mute oameni aici”, a declarat managerul SJU Satu Mare, precizand si ca a dispus efectuarea unei anchete pentru a stabili cine a dispus transferul pacientilor dupa Sarbatori in corpul vechi de cladire.

Referitor la afirmatiile medicului primar internist Mirela Babuti, care s-a plans ca Sectia Interne este defavorizata, in detrimentul altor sectii care au cazuri mai grave, Adrian Marc a spus ca desi nu este medic „nu am considerat, ca si specific cazuistic, ca fiind cu aceeasi amprenta de urgenta. In momentul in care medicul sef de la ORL mi-a spus ca trebuie sa resusciteze copii, pentru ca n-au avut aici Terapie Intensiva, am spus ca pleaca ORL-ul si Cardiologia la Spitalul Nou, erau sectii aici ca de razboi, de spital de campanie”.

In timp ce autoritatile locale aveau treaba sa-si imparta acuze, managerul SJU Satu Mare si-a anuntat demisia, spunand ca oricum i se terminase mandatul la 1 ianuarie si acum era interimar.

 

Dorel Coica, primar Satu Mare

Dorel Coica, primar Satu Mare

In timp ce responsabilii din administratie se cearta, iar managerul asteapta rezultatele anchetei pe care a dispus-o, pacientii au fost mutati din saloanele cu peretii gauriti si acoperiti de mucegai, in saloane decente, in care existau suficiente paturi libere.

Cel mai vehement in reactii a fost Dorel Coica, primarul municipiului Satu Mare, medic de profesie si fost manager al unitatii sanitare. Pentru situatia creata dar si pentru alte neajunsuri, acesta a afirmat ca vina ii apartine in totalitate lui Adrian Stef, presedintele Consiliului Judetean Satu Mare, institutie care administreaza spitalul. „Domnul presedinte Adrian Stef, cand a facut acea mutare a sectiilor, nu s-a consultat cu oamenii cei mai indreptatiti, care cunosc sistemul de sanatate, care puteau sa-l sfatuiasca, nici cu Colegiul Medicilor, nici cu medicii sefi de sectii, nici cu medicii care sunt consilieri judeteni sau locali, iar cand unii dintre medici au avut ceva de spus in aceasta privinta li s-a bagat pumnul in gura”, si-a inceput primarul tirul acuzatiilor.

Acesta s-a declarat nemultumit si de unele investitii facute la spital, carora nu le vede rostul, in conditiile in care „banii puteau fi cheltuiti cu folos. „Am investit milioane acolo, putand investi banii in mod judicios, ma refer la sectiile de chirurgie, unde bisturiele sunt ascutite pana nu mai ramane nimic din ele, pensele nu se inchid, foarfecele nu taie, probleme si probleme cu materialele sanitare, cu medicamentele”, a mai declarat Coica.

 

Sectia veche-Medicina Interna

Sectia veche-Medicina Interna

In principal, acesta este nemultumit de infiintarea Sectiei de Chirurgie Vasculara la Spitalul Judetean, careia nu ii vede rostul, in contextul in care alte sectii necesitau urgent investitii. „In contextul in care spitale mari si bine finantate, cum e Spitalul din Oradea sau cel din Baia Mare, nu-si pot permite sa tina o asemenea sectie, n-am inteles de ce noi, cu atata ambitie personala, am vrut sa ne batem cu pumnul in piept ca facem noi acea sectie si ca aducem noi jumatate din Europa s-o operam la noi. Sa fim seriosi. Aceasta sectie merge in pierdere, exista un medic care vine din cand in cand, cand isi aduce aminte sa faca vreo intervenţie, si nu cred ca o face pe cord deschis”.

Din aceste motive, edilul satmarean a cerut ca de anul viitor, Spitalul Judetean sa fie dat in administrarea Consiliului Local. „Intrucat in calitate de medic, de primar si de fost manager, am constatat ca lucrurile nu merg bine in Spitalul Judetean si ca domnul presedinte al CJ nu stie sa administreze acel spital, propun sa treaca in administrarea Consiliului Local. Nu ar fi un caz singular, in Bucuresti, Oprescu are peste 20 de spitale pe care le-a luat, in alte orase spitalele sunt la Consiliul Local nu la cel Judetean”, si-a motivat edilul propunerea.

In acest scandal trebuie tinut cont si de faptul ca primarul si presedintele Consiliului Judetean, desi fac parte din alianta aflata la guvernare, primul este  membru PSD, iar celalalt, membru PNL.

PUBLICITATE

Adaugati un comentariu


 

*