Masuri „pompieristice” la Spitalul Judetean de Urgenta din Satu Mare

10 ianuarie 2014 | 0 comentarii |

Erica Venemozer, directorul Directiei Economice a Consiliului Judetean, a fost numita director interimar si va trebui sa rezolve „bolile  grave” cu care unitatea medicala se confrunta de 20 de ani.

 

SJU Satu Mare

SJU Satu Mare

Situatia de la Spitalul Judetean de Urgenta din Satu Mare, la care DSP a dispus inchiderea unui corp de cladire din cauza conditiilor mizerabile in care erau cazati pacientii, ramane critica. Adrian Stef, presedintele Consiliului Judetean, institutie care are spitalul in administrare, recunoaste ca aici sunt probleme care dureaza de 20-30 de ani si ca s-a ajuns sa se intervina pompieristic in situatii extreme. Cu o zi inainte, Dorel Coica, primarul municipiului si fost director al spitalului, il facea pe Stef direct raspunzator pentru problemele aparute la cea mai mare unitate spitaliceasca din judet si cerea ca administrarea spitalului sa fie lasata in seama Consiliului Local, pentru ca presedintele Consiliului Judetean si consilierii nu sunt in stare sa asigure o buna administrare unitatii medicale.

In plina disputa interinstitutionala, Adrian Marc, managerul spitalului, si-a anuntat demisia declarand ca „personal, nu ma consider vinovat pentru  starea de fapt pe care am preluat-o, care a existat de zeci de ani de zile. Oamenii s-au complacut si au lasat-o asa”.

 

Erica Venemozer

Erica Venemozer

In cursul zilei de ieri, Erica Venemozer, directorul Directiei Economice a Consiliului Judetean Satu Mare, a fost numita director interimar al Spitalului Judetean de Urgenta. Aceasta a declarat ca intentinoneza numirea unui responsabil cu intretinerea la fiecare etaj al spitalului , astfel incat medicii sa nu mai fie nevoiti sa sesizeze problemele.

„Pentru mine, o problema esentiala este curatenia spitalului. Degeaba reabilitam, degeaba renovam, daca nu intretinem, daca nu facem curatenie”, a declarat aceasta, mentionand si ca trebuie urmarit circuitul pacientului, pentru a fi evitate situatiile in care acesta este nevoit sa astepte chiar si 10-12 ore pentru un consult.

Din 2010, Erica Venemozer  este presedintele Consiliului de Administraţie al SJU Satu Mare, iar mandatul sau la conducerea unitatii medicale este de trei luni, cu posibilitate de prelungire, pana la organizarea unui concurs pentru desemnarea unui director titular.

 

 

Adrian Stef, presedinte CJ Satu-Mare

Adrian Stef, presedinte CJ Satu-Mare

Reamintim ca scandalul de la Spitalul Judetean de Urgenta Satu Mare a inceput in momentul in care medicul internist Mirela Babuti a dezvaluit presei ca bolnavii din sectia in care lucreaza sunt cazati in conditii de Ev Mediu.

 Presedintele Consiliului Judetean, Adrian Stef, a adus si mai multa confuzie in randul pacientilor, recunoscand, nici mai mult nici mai putin, ca in cazul problemelor grave ale spitalului se intervine „pompieristic”, de obicei atunci cand situatiile ajung la o limita extrema, asa cum s-a intamplat in cazul pacientilor de la Sectia de Interne, cazati in saloane cu peretii mucegaiti si ferestre cu ramele putrezite si mancate de carii.

Stef a dat vina pe greaua mostenire, afirmand ca problemele de la Spitalul Judetean au aparut in urma cu 20 de ani, iar in tot acest timp nimeni nu le-a dat prea mare importanta, deci, nici primarul care a fost manager si acum se crede capabil sa gestioneze problemele. „In 20 de ani nu s-a facut mai nimic. Este o situatie pe care o regasim si pe alte sectii. In acel salon exista acea problema, o vom remedia. Incercam pompieristic, spun clar, in momentul de fata, pompieristic, sa intervenim unde sunt probleme mai grave. Incercam ca continuam si programul de reabilitare, de igienizare a spitalului. Nu poti interveni peste tot, nu poti deodata sa faci ceea ce nu s-a facut in 20-30 de ani. Mereu apar probleme, exista momente in care trebuie intervenit ca sa stingi focul, exact ca si pompierii”, este declaratia facuta de presedintele Consiliului Judetean, care ne ofera astfel o imagine clara despre ce se intampla in unitatea medicala.

 

Chirurgie VascularaCu toate acestea, in ultimii 3 ani au fost investiti peste 38 de milioane de lei din bugetul Sanatatii si din fonduri europene in construirea unei noi Unitati de Primire Urgente si modernizarea Sectiei de Boli Contagioase, dar se pare ca au fost neglijate sectiile mai vechi, care au ajuns intr-un stadiu avansat de degradare. Primarul Dorel Coica, in calitate de medic si fost manager al spitalului, crede ca unele investitii , precm Sectia de Chirurgie Vasculara pe care o considera neprofitabila, nu si-au avut rostul, priotitara fiind reabilitarea sectiilor existente si inoirea instrumentarului. In oipinia sa, banii ar fi trebuit investiti in sectiile de chirurgie deja existente, al caror instrumentar este invechit si deteriorat.

In replica, medicul Galajda Zoltan, cel care deserveste respectiva sectie, a declarat: „eu nu depind profesional de Satu Mare. Fiind singur si ducand o institutie in spinare la Debretin, nu pot sa fiu permanent si la Satu Mare. Avand in vedere ca urgentele sunt acoperite de Cluj, vin cand sunt probleme deosebite. Si mai vreau sa va spun un lucru: la salariul pe care il primesc, mai pun 300 de euro, abia-mi ajunge sa-mi iasa benzina”.

In acest timp lucrarile de igienizare din corpul inchis de catre DSP stau sa inceapa, responsabilitatea revenind noului manager.

PUBLICITATE

Categorii: Actual, Analiza, Spitale

Adaugati un comentariu


 

*