Producătorii cer înființarea unei autorități responsabile cu suplimentele alimentare

Pe lângă aceasta, se solicită și un cadrul legislativ mai coerent, întrucât actualele prevederi lasă loc la interpretări.

 

Razvan Bosînceanu

La câteva zile după ce Patronatul Român al Industriei Suplimentelor Alimentare a solicitat urgentarea adoptării unei legi a suplimentelor alimentare, al cărei proiect este blocat de 7 ani la Camera Deputaților, Asociaţia Română a Producătorilor (RASCI) a venit cu o solicitare asemănătoare, reclamând necesitatea unui cadru legislativ coerent, care să reglementeze unitar toate produsele clasificate drept suplimente alimentare, în condițiile în care actuala legislație este incompletă, iar repercusiunile negative se răsfrâng direct asupra consumatorilor, în primul rând, și apoi asupra producătorilor. Într-un comunicat al asociației se precizează chiar că siguranța consumatorului este pusă în pericol în lipsa unei legislații clare și coerente.

RASCI trage un nou semnal de alarmă asupra necesităţii existenţei unui cadru legislativ coerent care să reglementeze unitar toate produsele clasificate drept suplimente alimentare. Cadrul legislativ actual este incomplet, fapt care îl pune în pericol în primul rând pe consumator. E nevoie urgentă de nişte prevederi clare privind obligativitatea atestării compoziţiei şi calităţii tuturor suplimentelor alimentare ce intră pe piaţa din România”, a declarar Răzvan Bosînceanu, președintele RASCI.

 

Totodată, reprezentanții asociației solicită înființarea unei autorități unice, așa cum este Food and Drug Administration, din Statele Unite, căreia să îi revină responsabilitatea pentru toate categoriile de suplimente alimentare care ajung pe piața din România.

Nu în ultimul rând, se solicită ca viitorul cadru legislativ să reglementeze în mod clar și aspectele referitoare la publicitatea în cazul acestor produse.

Derapajele actuale din comunicare, informaţiile incomplete, incorecte sau înşelătoare pot avea un impact negativ asupra consumatorilor, care pot recurge la administrarea sau utilizarea de produse fără prescripţie medicală sau suplimente alimentare sau dispozitive medicale pentru îngrijire personală în detrimentul propriei sănătăţi”, este argumentul adus de producători în acest sens.

 

Urmând exemplul altor domenii, aceștia mai consideră necesară constituirea unui grup de lucru din care să facă parte reprezentanţi ai tuturor părţilor implicate, care să contribuie prin expertiza lor la îmbunătăţirea cadrului legislativ actual.

Și senatorul Laszlo Attila, președintele Comisiei de Sănătate din Senat, a precizat zilele trecute că, în domeniul suplimentelor alimentare, legislația nu este foarte clară și coerentă, iar până acum s-au emis mai multe ordine ministeriale pentru a îndrepta această situație și a nu se ajunge la un vid legislativ.

Din această cauză, în comerț se găsesc la acest moment o serie de suplimente alimentare dar și de alimente care nu neconforme consumului, conținând anumite substanțe care depășesc dozele maxime admise și care pot pune în pericol sănătatea consumatorilor.

 


Categorii: Actual, Asociatii, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*