Automedicația în sezonul rece trebuie făcută cu responsabilitate

1 noiembrie 2019 | 0 comentarii |

Este sfatul medicilor, farmaciștilor și al producătorilor de medicamente eliberate fără prescripție medicală.

 

După cum lasă de înțeles vremea de afară, sezonul rece și-a intrat pe deplin în drepturi, iar de acum ne putem aștepta la o creștere a numărului de răceli, gripe și alte probleme de sănătate specifice acestei perioade. Temperaturile scăzute, trecerea bruscă de la căldură la frig, insuficienta aerisire a încăperilor (mai ales în colectivitate) și scurtarea zilei sunt principalii factori care duc, în această perioadă, la apariția afecțiunilor respiratorii. Dacă împotriva gripei se recomandă vaccinarea, răcelile obișnuite sunt tratate cu „ceaiuri și aspirină”, acasă, de majoritatea populației, dacă simptomele nu sunt foarte grave, deși în cazul unor categorii de persoane unele dintre acestea pot fi contraindicate.

În farmacii există o ofertă extrem de generoasă de medicamente și suplimente recomandate pentru prevenirea și tratarea afecțiunilor respiratorii specifice sezonului rece, ce pot fi achiziționate „la liber”, fără rețetă medicală.

Asociaţia Română a Producătorilor de medicamente fără prescripţie, suplimente alimentare şi dispozitive medicale (RASCI) precizează că aproximativ jumătate din medicamentele vândute în farmacii fac parte din categoria OTC-urilor (Over the Counter), produse medicamentoase care se pot elibera fără prescripţie medicală, de aceea, derulează, de doi ani, campania  „Despre sănătate, cu responsabilitate”. Prin această campanie, RASCI încearcă să contribuie, alături de medici și de farmaciști, la informarea şi educarea consumatorilor şi pacienţilor români despre utilizarea corectă a medicamentelor fără prescripţie medicală, suplimentelor alimentare şi dispozitivelor medicale pentru îngrijire personală, pentru ca aceştia să poată lua decizii informate despre modul în care îşi gestionează propria sănătate.

 

Farm. Nicoleta Radu

Având în vedere că sezonul rece s-a instalat deja, reprezentanții asociației atrag din nou atenția că automedicația poate face mai mult rău decât bine și că cel mai potrivit ar fi să se ceară sfatul avizat al medicilor sau farmaciștilor referitor la OTC-urile pe care și le pot administra, pentru a se trata și a se proteja corect de afecțiunile specifice acestei perioade.

Potrivit specialiștilor, adulţii pot avea două – patru episoade de răceală într-un an, în timp ce copiii pot răci de la 6 până la 12 ori pe an. Răceala este una dintre afecţiunile comune, pentru care s-au achiziţionat cele mai multe produse fără reţetă la pe parcursul anului trecut în întreaga lume, urmată îndeaproape de durerea de cap şi de tuse.

Vicepreședintele Colegiului Farmaciștilor din România, farm. Nicoleta Radu atrage atenția că „riscul de a ne îmbolnăvi creşte şi pe măsură ce petrecem mai mult timp în încăperile închise, alături de alte persoane, care ar putea fi contagioase. Dacă simptomele nu ne pun viaţa în pericol, ne putem trata responsabil şi acasă. Pentru acest lucru, este însă extrem de important să ne informăm corect, din surse avizate, o sursă valoroasă de informare fiind chiar farmacistul”.

 

Diana Mereu

La rândul său, Diana Mereu, directorul executiv al RASCI, a precizat că automedicația trebuie să de facă în mod responsabil și informat, chiar dacă anumite medicamente se pot cumpăra fără prescripție. „Este foarte important ca utilizatorii acestor produse să citească de fiecare dată informaţiile din prospectul, respectiv de pe ambalajul sau de pe eticheta acestora, chiar dacă le-au mai folosit şi cu altă ocazie. De aici pot afla în ce categorie se încadrează produsele utilizate, care sunt substanţele din compoziţia acestora, care sunt indicaţiile de administrare sau utilizare, precum și posibilele reacţii adverse ale acestora”, a explicat aceasta.

Datele statistice indică faptul că, în cursul anului trecut, în farmaciile din Europa au fost vândute 8,5 miliarde de cutii de medicamente fără reţetă și 1,2 miliarde de cutii de minerale şi vitamine (aproximatv una din două cutii vândute în farmaciile europene), peste 200 de ingrediente farmaceutice active fiind disponibile fără prescripție.

Afecțiunile ce pot fi gestionate cu ajutorul acestor produse sunt  alergiile, afecţiunile gastrointestinale, tăieturile, muşcăturile, erupţiile cutanate, tusea şi răceala, diferite tipuri de durere şi multe altele. „Alergiile, durerile de cap şi răcelile sunt cele mai răspândite afecţiuni comune în întreaga lume, 97% din populaţie suferind cel puţin o dată în ultimul an de cel puţin una dintre acestea”, a subliniat directorul RASCI.

 


Categorii: Actual, Asociatii, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*