Atenție la automedicație, pe timpul verii!

22 august 2019 | 0 comentarii |

Vara este sezonul care predispune la o serie de afecțiuni ușoare, mulți dintre pacienți având tendința de a se trata singuri pentru a nu-și strica vacanța sau considerând că problema de sănătate este prea neînsemnată pentru a cere sfatul unui specialist.

 

Asociaţia Română a Producătorilor de Medicamente fără Prescripţie, Suplimente Alimentare şi Dispozitive Medicale (RASCI) continuă campania de conștientizare și responsabilizare pe termen lung, demarată în urmă cu aproape doi ani, atrăgând de această dată atenția asupra riscurilor pe care le presupune automedicația în sezonul estival, în care organismul este predispus la o serie de afecțiuni ușoare, care se pot agrava dacă nu sunt tratate cu produsele farmaceutice adecvate.

Campania „Despre sănătate, cu responsabilitate” urmărește informarea şi educarea consumatorilor şi pacienţilor români cu privire la utilizarea corectă a medicamentelor fără prescripţie medicală, suplimentelor alimentare şi dispozitivelor medicale pentru îngrijire personală. Aceştia sunt ajutați să ia decizii informate privind modul în care îşi gestionează propria sănătate, iar în contextul perioadei estivale în care ne aflăm, membrii RASCI fac o serie de noi recomandări celor care se confruntă sau s-ar putea confrunta cu probleme minore de sănătate.

În primul rând, speialiștii precizează că simptomele unor afecțiuni minore afectează, indiferent de sezon, 90% din populația globului, o dată la patru săptămâni. Mai exact, indiferent de naţionalitate, climat sau localizare geografică, marea majoritate a populației se confruntă periodic cu simptome ale diferitelor afecţiuni precum răceală, dureri de cap, disconfort abdominal sau dureri articulare. Fiind vorba de probleme minore, de obicei, oamenii fie așteaptă ca acestea să treacă de la sine, fie apelează la medicamente fără prescripție medicală ori la diferite suplimente alimentare.

 

Reprezentanții RASCI spun că o astfel de practică este potrivită numai dacă persoanele care apelează la automedicație, cu medicamente fără prescripție sau la suplimente alimentare, se informează foarte bine în prealabil despre produsele pe care și le administrează, dar indicat este să ceară și sfatul unui specialist. „De cele mai multe ori, ne referim la afecţiuni minore, ce pot fi prevenite dacă acordăm o atenţie sporită propriei stări de sănătate în astfel de perioade. De asemenea, atunci când situaţia o impune, putem recurge la automedicaţia responsabilă, însă numai pe baza unei informări corecte în prealabil. Deşi vara este sinonimă cu vacanţe sau concedii, distracţie în aer liber, zile mai lungi şi temperaturi dogoritoare, este totodată o perioadă a anului în care suntem mai predispuşi la anumite afecţiuni, care, negestionate corespunzător, pot provoca stări accentuate de disconfort sau chiar probleme serioase de sănătate”, declară în acest sens directorul executiv al RASCI, Diana Mereu.

Este vorba de insolații ușoare, stări de deshidratare, înțepături de insecte, ușoare leziuni sau chiar răceli, care se întâmplă de multe ori să apară în timpul vacanței, în plin sejur, pe Litoral, la munte sau în alte destinații. În aceste condiții, e evident că puțini sunt cei dispuși să acorde o atenție sporită acestor probleme minore de sănătate, pentru a nu-și strica vacanța, apelând la automedicație.

 

Farm. Nicoleta Radu

Problemele reale apar atunci când sunt utilizate medicamente sau suplimente neadecvate și când simptomele ușoare se pot agrava. În aceste condiții, pacienții vor fi nevoiți să ajungă la camerele de gardă ale spitalelor. Reprezentanții RASCI și farmaciștii care susțin campania derulată de aceștia spun că astfel de situații pot fi ușor evitate cerând sfatul unui farmacist înainte de a utiliza un medicament fără prescripție sau un supliment alimentar.

Nicoleta Radu, vicepreședintele Colegiului Farmaciștilor din România spune că „în lunile de vară, farmaciştii pot oferi sfaturi valoroase cu privire la protecţia optimă împotriva razelor solare, combaterea insolaţiei, evitarea deshidratării sau tratarea înţepăturilor de albine, a leziunilor uşoare sau a afecţiunilor minore, cu ajutorul diferitelor produse care se eliberează fără prescripţie medicală. Pentru a se bucura de vară fără vizite la medic sau, mai rău, la camera de gardă, cei care se confruntă cu astfel de probleme pot apela cu încredere la sfatul unui farmacist”.

În completare, directorul executiv al RASCI subliniază că „responsabilizarea consumatorilor şi pacienţilor cu privire la utilizarea corectă a categoriilor de produse care se eliberează fără prescripţie medicală presupune ca aceştia să aibă cunoştinţe despre modul de administrare, dozajul corespunzător, potenţialele efecte adverse ale acestora. De aceea, considerăm că este nevoie să comunicăm deschis cu aceştia, să le oferim informaţii corecte şi accesibile şi să setăm, astfel, cadrul optim pentru creşterea nivelului de educaţie pentru sănătate”.

 


Categorii: Actual, Asociatii, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*