Legea Suplimentelor Alimentare își așteaptă normele de aplicare

6 aprilie 2021 | 0 comentarii |

Legea a fost publicată în Monitorul Oficial, iar producătorii din domeniu spun că după elaborarea și aprobarea normelor de aplicare va deveni instrumentul cel mai eficient pentru a asigura informarea corectă a consumatorilor.

 

Razvan Bosinceanu

Legea suplimentelor alimentare, aflată în lucru la Parlament din 2017 și susținută în tot acest timp de  Asociația Română a Producătorilor de medicamente fără prescripție, suplimente alimentare și dispozitive medicale (RASCI), a fost publicată în Monitorul Oficial, la finele săptămânii trecute. În cadrul sesiunilor consultative din comisiile de specialitate, reprezentanții RASCI și Colegiul Farmaciștilor din România au înaintat propuneri în vederea dezvoltării unei forme optime a legii, punându-și expertiza în slujba dezvoltării unui cadru legislativ unitar și echitabil pentru această categorie de produse.

RASCI a salutat promulgarea legii și publicarea sa în Monitorul Oficial, iar președintele asociației, Răzvan Bosînceanu a precizat că impactul său se va resimți imediat, în menținerea sau în creșterea gradului de siguranță a sănătății consumatorului. „Apreciem în mod deosebit implicarea autorităților cu privire la reglementarea acestui segment, precum și disponibilitatea legislativului de a dialoga în mod transparent cu reprezentanții industriei și cu toate părțile interesate pe parcursul acestui proces. Ne bucurăm că acest lucru a fost posibil datorită deschiderii și a viziunii împărtășite de partenerii noștri instituționali cu privire la crearea unei legislații în beneficiul utilizatorilor acestei categorii de produse”, a declarat acesta.

 

Odată cu publicarea, legea a intrat în vigoare, însă pentru a putea fi implementată mai e nevoie să fie elaborate normele de aplicare. Această sarcină revine Ministerului Sănătății, care are la dispoziție 90 de zile de la data publicării legii în Monitorul Oficial, ceea ce înseamnă că aceste norme trebuie să fie gata până la 1 iulie.

Suntem încrezători că atât experiența și competențele membrilor RASCI, cât și propunerile Asociației în ceea ce privește dezvoltarea normelor de aplicare vor avea o contribuție valoroasă  pentru a aduce documentul la nivelul contextului curent și la alinierea acestuia cu practicile existente în alte țări europene, pentru a genera un cadru legislativ care să vină în beneficiul sănătății românilor pe termen lung”, a declarat în acest sens Diana Mereu, directorul executiv al RASCI, care de mai multe ori, în cursul anului trecut, a atras atenția că mulți români consumă suplimente alimentare „după ureche” și este nevoie de un cadru legislativ unitar cu privire la aceste produse, care să reglementeze atât autorizarea, cât și modalitatea și condițiile în care se poate derula publicitatea dedicată acestor produse, pentru informarea corectă, completă și precisă a consumatorilor și pacienților români.

 

Farm. dr. Razvan Prisada

Nevoia de reglemetare și control a producției și comercializării suplimentelor alimentare a fost permanent susținută și de Colegiul Farmaciștilor. Potrivit farm. dr. Răzvan Prisada, vicepreședinte al organizației profesionale la nivel național și președinte al filialei Buzău, a explicat că „reclamele necontrolate care uneori prezintă suplimentele alimentare drept panaceu pot avea consecințe grave asupra celor care le consumă. Studiile la nivel european arată că pacienţii care se îndreaptă către sectorul de self-care într-un mod corect şi responsabil aduc o scădere substațială a costurilor din medicina primară şi ambulatorie, în timp ce lipsa de coerenţă legislativă poate aduce efectul contrar. La noi, nimeni nu controlează interacţiunile dintre medicamentele de pe prescripţia de la medicul specialist, cea de la medicul de familie şi mai ales ce alte OTC-uri sau suplimente alimentare ori ceaiuri își administrează pacientul, de multe ori fără ca medicul său curant să fie informat. Efectele se văd inclusiv în costuri, pentru că interacţiunile între medicamente sau între medicamente și suplimente nutritive pot duce la agravarea unor boli. Aprobarea și publicarea legii constituie un prim pas, dar fără norme de aplicare coerente și eficiente, legea nu va avea efectul scontat”. Farmacistul buzoian consideră că cel mai bun exemplu este creșterea spectaculoasă a cererii unor produse care conțin vitamine și minerale despre care s-a indus impresia că ar asigura protecția împotriva noului coronavirus, deși efectele administrării lor necontrolate poate avea efecte dintre cele mai nedorite.

 

Iulia Roșian, vicepreședintele RASCI, a explicat la rândul său că actul normativ stabileşte cadrul legal referitor la suplimentele alimentare, comercializate ca produse alimentare şi prezentate ca atare și care transpune mai multe directive europene.

În continuare, RASCI susține necesitatea existenței unui cadru legislativ unitar, care să vizeze atât suplimentele alimentare pe bază de vitamine și minerale, reglementate de prezenta lege, cât și a celor pe bază de plante și produse ale stupului, care nu sunt deocamdată incluse sub incidența acesteia. Numai cu ajutorul unei legislații complete, transparente și predictibile putem asigura informarea corectă a consumatorilor și pacienților români pentru ca aceștia să își poată gestiona eficient sănătatea. Cu toate acestea, considerăm că publicarea acestei legi reprezintă un pas extrem de important înainte și suntem pregătiți să dialogăm cu autorităţile relevante în procesul de elaborare a normelor de aplicare, care vor veni în completarea prezentei legi, pentru optimizarea cadrului de reglementare existent” -a adăugat aceasta.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*