Secția de Ortopedie Pediatrica a spitalului Grigore Alexandrescu, modernizată după 21 de ani

Secția a fost redeschisă ieri, după ce spitalul a beneficiat de o alocare de 10 milioane de lei pentru achiziția de aparatură și dispozitive medicale.

 

Micii pacienți care ajung la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” cu probleme de ortopedie și traumatologie vor fi tratați, de acum încolo, într-o secție modernă, complet renovată, dotată și modernizată.

Secția de Ortopedie Pediatrică a spitalului este din nou funcțională, după ce a trecut printr-un amplu proces de modernizare, absolut necesar, ținând cont că aparatura și celelalte dispozitive medicale folosite aici erau vechi de mai bine de două decenii. Ultima dată, secția fusese modernizată în anul 1998, însă chiar și așa, una dintre cele trei mese de operație utilizate până de curând de chirurgii ortopezi data din anul 1970, fiind de mult uzată atât fizic, cât și moral.

În aceste condiții, se impunea o nouă etapă de modernizare a secției, reprezentanții spitalului adresându-se în acest sens Ministerului Sănătății, dat fiind faptul că investiția nu putea fi acoperită din fonduri proprii. Astfel, unității medicale i-au fost alocate 10 milioane de lei pentru modernizarea secției de Ortopedie Pediatrică, iar pentru că acest proces presupunea schimbări majore, a fost nevoie ca secția să fie închisă pentru o perioadă de timp.

Din cele 10 milioane de lei alocate, au fost cheltuite până acum 6 milioane, secția și blocul operator aferent fiind complet modernizate și retehnologizate. Astfel, au fost schimbate toate cele trei mese de operație, cele noi putând fi folosite și pentru pacienții adulți, în caz de calamitate, au fost achiziționate paturi noi care le-au înlocuit pe cele existente până acum, fiind totodată schimbat și sistemul de iluminat din blocul operator.

 

Redeschiderea oficială a secției a avut loc ieri, iar la eveniment a participat și ministrul Sorina Pintea, care a anunțat că investițiile vor continua, iar Ministerul Sănătății va suplimenta fondurile alocate spitalului, în acest scop, cu un milion de euro. Aceasta a precizat că modernizarea secției era absolut necesară, spitalul Grigore Alexandrescu fiind una din cele șase unități de urgență din Capitală, iar numai în cadrul secției de Ortopedie Pediatrică sunt consultați lunar aproximativ 10.000 de pacienți și sunt efectuate între 200 și 300 de intervenții chirurgicale.

Peste 1,2 milioane de pacienţi ajung, anual, la Spitalul „Grigore Alexandrescu” pentru consultații, iar 60% dintre aceştia sunt din afara Bucureştiului.

În urma procesului de modernizare, toate cele 28 de paturi din secție au fost schimbate, noile paturi achiziționate dispunând de dotări complete pentru rezolvarea cazurilor complexe de traumatologie ortopedică și asigurând un grad sporit de confort pentru pacienți.

În ceea ce privește cele trei mese de operație care le-au înlocuit pe cele vechi, acestea permit tratamentul oricărei afecțiuni ortopedice sau traumatice, inclusiv pentru pacienții din grupa de vârstă 16-18 ani.

 

Lămpile folosite în blocul operator, care aveau peste 20 de ani vechime, au fost, de asemenea, înlocuite cu altele noi. Acestea „permit o vizualizare perfectă, indiferent de câmpul operator şi indiferent de durata operaţiei. În secţia de Ortopedie în mod frecvent se fac intervenţii chirurgicale căror durată depaseşte 6-8 ore. Toate lampile de operaţie permit transmiterea în timp real a imaginilor către un centru pilot cu scop atât de supervizare a actului operator cât şi cu scop didactic”, așa cum a explicat managerul spitalului, Alexandru Ulici.

În ceea ce privește viitoarele achiziții care vor fi făcute în cadrul aceleiași secții, acestea includ un amplificator de imagine, un artroscop de ultimă generație și un sistem complet de neuromonitorizare. Astfel, vor putea fi efectuate în cadrul secției intervenții chirurgicale de o mai mare complexitate la nivelul coloanei și nu numai.

În această toamnă vom vedea rezultatele alocărilor de fonduri pe care Ministerul Sănătății le-a făcut în acest, an la toate unitățile sanitare din țară. Zilele trecute am fost la maternitatea din Brăila, astăzi suntem la spitalul de copii Grigore Alexandrescu. Din păcate sunt și unități care nu au demarat nicio procedură pentru achiziția de aparatură”, a mai declarat Sorina Pintea, adăugând că în cursul zilei de azi va inaugura secția ATI a spitalului de la Bistrița Năsăud, de asemenea, complet modernizată cu fonduri de la minister.

 


Adaugati un comentariu


 

*