Investigații PET-CT gratuite, la spitalul Colentina
Serviciul este disponibil pacienților începând de astăzi, iar specialiștii spun că aceasta este cea mai modernă metodă de investigație imagistică medicală.
Pacienții asigurați care se adresează spitalului Colentina din Capitală vor beneficia, gratuit, de cea mai modernă tehnică de investigație imagistică medicală, folosită în special pentru evaluarea afecțiunilor oncologice, începând cu data de 1 noiembrie 2019, anunță conducerea unității medicale. De la această dată devine funcțional Centrul de medicină nucleară al spitalului, în cadrul căruia pacienții vor beneficia de investigații PET-CT, care permit diagnosticarea afecţiunilor oncologice cu până la 18 luni înaintea celorlalte investigaţii imagistice, precum examenul CT (computer-tomograf) sau IRM (imagistică prin rezonanță magnetică).
Într-un comunicat al unității medicale se arată că lansarea acestui tip de serviciu vine în contextul în care afecțiunile oncologice au o incidență din ce în ce mai ridicată în România și tot mai multe persoane tinere sunt diagnosticate cu cancer. În aceste condiții este nevoie ca pacienții să aibă acces la investigații care să permită diagnosticarea bolii în stadii incipiente, astfel încât șansele de vindecare să fie cât mai mari. Investigațiile PET-CT au această calitate, încă numărul centrelor de medicină nucleară din țară și al aparatelor pentru aceste investigații este mic, în comparație cu nevoile reale.
„În condiţiile unei incidenţe în constantă creştere a afecţiunilor de natură oncologică, necesitatea investigaţiilor de medicină nucleară, care au strânsă legătură cu această patologie este, de asemenea, în creştere. La nivelul ţării noastre există un număr limitat de centre de Medicină Nucleară şi un număr şi mai mic de aparate PET-CT”, se arată în comunicatul unității medicale
Medicul Irina Manea, din cadrul spitalului Colentina, a explicat că investigația PET-CT este o tomografie cu emisie de pozitroni combinată cu un examen computer tomograf și reprezint cea mai avansată metodă de diagnostic imagistic existentă la acest moment în întreaga lume. „Principalul beneficiu pentru pacient este evidenţierea unor eventuale leziuni maligne cu aproximativ 6 – 18 luni înainte de apariţia modificărilor structurale anatomice. Această tehnologie, aleasă corect, aduce rezultate remarcabile în managementul pacientului oncologic, prin posibilitatea personalizării tratamentului în fiecare etapă a bolii”, a precizat aceasta.
PET-CT se folosește atât pentru diagnostic, cât și pentru standardizare în timpul tratamentului și la finalul terapiei. „Examinarea iniţială permite evaluarea cu o acurateţe crescută a extinderii bolii şi este foarte utilă în alegerea tipului de tratament: chirurgie, chimioterapie şi/sau radioterapie. Examinarea intermediară, din timpul tratamentului, ajută la evaluarea eficienţei tratamentului. Oferă astfel oportunitatea stabilirii unei terapii personalizate şi ajustarea acesteia în timp real, conform necesităţilor pacientului şi evoluţiei bolii. De asemenea, examinarea finală, la sfârşitul tratamentului, evaluează cu precizie crescută rezultatul terapeutic şi apreciază probabilitatea de reapariţie a bolii”, mai spune dr. Irina Manea.
Investigația furnizează, astfel, informaţii despre prezenţa, localizarea tumorii şi extinderea sa, precum şi despre gradul de agresivitate al acesteia, permiţând medicului să ofere un tratament personalizat, continuu ajustat dinamicii afecţiunii patologice, cu efecte terapeutice maxime şi efecte secundare minime.
Aceasta se realizează, de obicei, de la baza craniului până la treimea superioară a coapselor și permite, într-o singură investigație, atât identificarea tumorilor primare, cât și evaluarea metastazelor locale. Medicii pot obține astfel și informații suplimentare în cazul leziunilor pentru care examinarea IRM sau CT este neconcludentă sau negativă.
În comunicatul spitalului se mai precizează că PET-CT este o investigație non-invazivă și nedureroasă, foarte ușor de suportat de către pacient, iar „doza de radiaţii este semnificativ mai scăzută decât în cazul examinărilor CT native şi cu substanţă de contrast, cu atât mai mult cu cât iradierea prin examinarea CT creşte cu numărul de segmente corporale investigate”.