Spitalul Victor Babeș din Timișoara – primul spital public din Vestul țării dotat cu un aparat PET-CT

Fondurile pentru achiziționarea aparatului au fost alocate de Ministerul Sănătății și Primăria Timișoara, iar valoarea investiției depășește 13 milioane de lei.

 

Spitalului de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș din Timișoara a anunțat că a primit de la Ministerul Sănătății fondurile necesare pentru achiziționarea unui aparat PET-CT, urmând astfel să devină primul spital public din Vestul țării care deține un astfel de aparat. Acesta permite diagnosticarea, stadializarea și monitorizarea pacienților cu diferite forme de cancer, iar prețul de achiziție se ridică la 13.138.000 de lei. Costurile vor fi suportate în proporție de 90% din bugetul Ministerului Sănătății, iar diferența de 10% va fi plătită din bugetul local al Primăriei Timișoara.

Contractul cadru a fost semnat încă de anul trecut, iar acum, după alocarea bugetară, urmează achiziția echipamentului și amenajarea spațiului unde va fi amplasat aparatul. Într-un comunicat remis pe această temă, se precizează că „scanarea PET-CT permite creșterea acurateții, dar și stabilirea cu certitudine a diagnosticului pacienților care prezintă formațiuni tumorale. Examinarea PET-CT duce la obținerea unor informații complete despre localizarea, forma și dimensiunile formelor canceroase, dar și despre metabolismul acestora”.

 

Dr. Diana Manolescu

Mai multe amănunte a oferit directorul medical al spitalului, dr. Diana Manolescu, care a explicat că „datorită acestei investigații, reușim o diagnosticare precoce a formelor tumorale, vedem activitățile metabolice ale țesuturilor și putem să identificăm tipul de cancer, uneori chiar înainte ca modificările structurale să se producă, localizarea acestuia și posibilele metastaze. De asemenea, după terminarea chimio sau radioterapiei, analiza imagistică cu ajutorul PET-CT-ului ne poate spune dacă tratamentul a avut succes. Investigația se face prin injectarea în organismul pacientului a unei molecule de glucoză radioactivă care, prin fluorescență, permite identificarea zonelor cu probleme.  Investigația este superioară unui examen imagistic de tip Computer Tomograf și reprezintă una dintre cele mai avansate metode de investigație imagistică”.

 

Dr. Cristian Oancea

La rândul său, dr. Cristian Oancea, managerul spitalului, spune că principalii beneficiari ai investigațiilor imagistice realizate cu ajutorul noului aparat vor fi pacienții suspectați de cancer pulmonar, însă analizele imagistice vor putea fi făcute în viitor și pacienților cu alte boli neoplazice.

Acesta a precizat că, odată cu achiziționarea aparatului, la nivelul unității sanitare vor avea loc o serie de schimbări și lucrări de reamenajare. „Peste câteva zile vom demara operațiunea de reconstrucție a clădirii unde funcționează acum centrul antifumat. Vom păstra parte din clădire, dar o vom înălța și recompartimenta. Va fi o clădire P+1, care va include atât spațiul destinat aparatului, cât și birouri și săli de consultații. Termenul este foarte scurt, dar avem încredere că firma care a câștigat licitația își va respecta angajamentul. Nu în ultimul rând, aș vrea să mulțumesc atât Ministerului Sănătății, pentru suma de peste 11 milioane de lei alocată acestui proiect, cât și Primăriei Timișoara pentru partea de 10% de cofinanțare”, a declarat managerul spitalului.


Adaugati un comentariu


 

*